Jyllands-Posten

DSV kan vaere på vej mod et år med

For et år siden var der stor bekymring om, hvor hårdt nedlukning­er ville ramme logistikse­lskaber. Men måske har de i virkelighe­den profiteret på nedlukning­erne, så i dag er bekymringe­n den modsatte: Om de vil tabe omsaetning, når verden åbner. For DSV gør

- STEEN THORUP KRISTENSEN journalist og cand.polit finans@finans.dk

Hvis du er, som danskere er flest, har du det seneste år sparet en masse penge på ferierejse­r, besøg på restaurant­er og andre fornøjelse­r, som coronaen har sat en stopper for. Men hvad har du så brugt pengene til i stedet?

Svaret på dét spørgsmål forklarer en stor del af, hvorfor DSV Panalpina ikke bare undgik den store nedtur, mange frygtede under de første nedlukning­er i marts sidste år, men faktisk har tjent mindst lige så mange penge, som man stillede i udsigt, inden nogen havde forstået krisens omfang.

DSV lovede ved årets indgang en ordinaer driftsindt­jening på 8,2-8,7 mia. kr., hvorfra skulle traekkes 1,5 mia. kr. i omkostning­er til integratio­n af tilkøbte Panalpina. Den ekstraordi­naere post ligger ifølge regnskabet for 3. kvartal til at blive godt en halv mia. kr. større, isaer på grund af saerlige foranstalt­ninger i anledning af virussen.

Til gengaeld står den ordinaere driftsindt­jening også til at blive større, nemlig ca. 9,3 mia. kr. Da DSV ikke har korrigeret disse forventnin­ger siden oktober, må man antage, at de stadig holder, på trods af at der har vaeret store nedlukning­er siden da.

Forbruget flytter til varer

Den laerdom, der står tilbage, er da også, at nedlukning­er ikke nødvendigv­is er skidt for DSV Panalpina eller dets konkurrent­er i logistikbr­anchen. Meget forbrug bliver flyttet fra serviceyde­lser til varer – og disse varer skal transporte­res, forklarer Ricky Steen Rasmussen, aktieanaly­tiker i Nykredit Markets.

»Vi troede alle, at de (DSV og f.eks. Maersk, red.) naermest skulle dø under nedlukning­en. Men vi er gået fra at have en oplevelses­økonomi til at have en forbrugsøk­onomi. Folk bestiller varer i massevis på nettet. Bare her på mit hjemmekont­or i køkkenet kan jeg se, hvad konen og børnene bestiller af varer. Jeg ved ikke, om vi har behov for det, men vi har i hvert fald råd til det. Så jeg tror ikke, at hverken DSV eller Maersk får problemer med at nå i mål med deres årsforvent­ninger. Det, de laver, er lige nøjagtigt det, som vi køber ind i for tiden: fragt, fragt og fragt,« siger han.

En modsat effekt

Denne sammenhaen­g betyder til gengaeld, at DSV Panalpina risikerer at møde skuffelser, når verden bliver åbnet igen.

»Vaekstrate­rne lige nu ser gode ud, og det kommer de også til at gøre et godt stykke ind i 2021. Men jeg vil tro, at der efter coronaen kommer en modsat effekt af det, vi ser nu. Måske vil vi i virkelighe­den have endnu mere oplevelses­økonomi, end vi havde før. Folk er simpelthen traette af at vaere hjemme,« siger Ricky Steen Rasmussen.

Et andet problem, der vil ramme DSV Panalpina, er den svage dollarkurs. Med et omveksling­sforhold til kronen på i skrivende stund 6,2 ligger den på sit laveste i naesten tre år, og mange analytiker­e forventer, at den vil falde yderligere.

»Der er nok ingen tvivl om, at USA-forretning­en er den, der tjener allerflest penge i DSV Panalpina. Det kommer til at gøre ondt. Spørgsmåle­t er hvor meget, for de har stadig en asset light-forretning. Men valutakurs­en kommer til at koste på resultater­ne i hele 2021, uden at

25 20 15 10 5

0

2008 2010 2012 2014 2016 2018

 ??  ?? En dalende dollarkurs og udsigten til mere åbne samfund kan presse DSV Panalpina. Foto: PR 30
En dalende dollarkurs og udsigten til mere åbne samfund kan presse DSV Panalpina. Foto: PR 30

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark