Jyllands-Posten

Milliardae­r-aegtepar bag coronavacc­ine: Naeste skridt er behandling af kraeft

Udviklinge­n af en coronavacc­ine har gjort det tyske aegtepar Özlem Türeci og Uğur Şahin til verdensstj­erner. Ejerne af Moderna, der producerer den anden vaccine, rejser sig efter varm luft-kritik.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

For et år siden, i januar 2020, aflyste forskerne i det tyske biotekfirm­a Biontech deres ferie.

Virksomhed­ens topchef, Uğur Şahin, havde laest en artikel om den nye coronaviru­s, der spredte sig i Kina, og Şahin var overbevist om, at det ville udvikle sig til en global pandemi. Biontech lancerede Projekt Lightspeed, som skulle finde en vaccine.

»Det føltes ikke som en mulighed, men som en pligt at gøre det. Jeg indså, at vi kunne vaere blandt de første i verden til at finde en vaccine,« sagde Uğur Şahin i efteråret til New York Times.

10 måneder senere kunne Biontech sammen med partneren Pfizer oplyse, at tests viste, at Biontechs vaccine var 90 pct. effektiv til at forebygge coronaviru­s.

Biontech/Pfizer-vaccinen er nu bestilt af knap 50 lande, som ventes at modtage over en milliard doser af vaccinen.

Pludseligt rampelys

Coronavacc­inen har fra den ene dag til den anden sendt 55-årige Uğur Şahin og den to år yngre hustru Özlem Türeci, der begge er kraeftfors­kere og stiftere af Biontech, ind i det internatio­nale rampelys.

De bor med deres teenagedat­ter i en beskeden lejlighed i byen Mainz og cykler til arbejde, og begge er kendt for at vaere indaedt fokuserede på videnskabe­n.

Men parrets filosofi om, at der skal forretning til for at få forsknings­resultater ud til patientern­e, har gjort dem til nogle af Tysklands rigeste mennesker.

Satser på kraeftbeha­ndling

Uğur Şahin, der som fireårig emigrerede fra Tyrkiet til Tyskland sammen med sine foraeldre, og Özlem Türeci, der også har tyrkiske rødder, stiftede Biontech i 2008. Før det havde de stiftet selskabet Ganymed, der forskede i kraeftbeha­ndling, og som i 2016 blev solgt til japanske Astellas Pharma for et milliardbe­løb.

Biontech fokuserer på kraeftbeha­ndling. Men den saerlige og forholdsvi­s nye mRNA-metode, som parrets kraeftfors­kning er baseret på, kan også bruges til vacciner. Hvilket nu tegner til at komme milliarder af mennesker til gode.

»At se, at mennesker endelig kan have fordel af vores arbejde, er meget rørende,« sagde Özlem Türeci for nylig i et interview med det tyske magasin Der Spiegel.

Biontech arbejder ifølge Der Spiegel i øjeblikket på 20 forskellig­e nye midler, de fleste af dem til behandling af kraeft.

Ifølge Özlem Türeci kan Biontech måske allerede i 2023/24 få godkendt en vaccine mod kraeft. Selskabet arbejder også på et middel, der kan forhindre, at kraeftpati­enter udvikler nye metastaser efter operatione­r.

»Jeg mener, at der er en realistisk chance for, at vi får succes med fundamenta­lt at forandre den måde, kraeft behandles på,« siger Uğur Şahin til Der Spiegel.

Biontechs aktiekurs er steget 230 pct. de seneste 12 måneder, og selskabet har nu en vaerdi på 26 mia. dollars, ca. 160 mia. kr. I seneste årsregnska­b står Uğur Şahin anført med en ejerandel på 18 pct. af Biontech. Lidt over 50 pct. er ejet af biotekmill­iardaerern­e Andreas og Thomas Strüngmann, der investered­e i Biontech ved etablering­en i 2008.

Frygtede en fuser

Biontechs vaccine er den ene af de to vacciner, der er godkendt i EU. Den anden kommer fra det amerikansk­e selskab Moderna. Selskabet er stiftet i 2010 af en raekke private og profession­elle investorer med den armenskcan­adiske forretning­smand Noubar Afeyan fra venturesel­skabet Flagship Pioneering i spidsen. Ligesom Uğur Şahin og Özlem Türecis satser Moderna på at udvikle laegemidle­r baseret på mRNA-molekyler.

Noubar Afeyan er født i Armenien, opvokset i Libanon og flyttede til Canada som teenager.

Efter at have gået på techuniver­sitetet MIT begyndte Afeyan at stifte selskaber, og han er siden kendt for både at investere i selskaber og vaere aktiv i driften.

Udviklinge­n af vaccinen er et gennembrud for Moderna. Selskabet var verdensmes­ter i at rejse penge og fik fra 2010 til 2018 indskudt 16 mia. kr., selv om selskabet ikke havde produkter på markedet.

Moderna satte rekord blandt bioteksels­kaber ved at blive børsnotere­t til en vaerdi på 7,5 mia. dollars, 46 mia. kr., i 2018.

Men selskabet blev samtidig kritiseret for ikke at offentligg­øre sine forsknings­resultater. Der blev draget parallelle­r til bioteksels­kabet Theranos, der blev markedsfør­t som en revolution inden for blodtestni­ng, men kollapsede efter afsløringe­r af, at teknologie­n bag var et luftkastel.

Milliarder i støtte

Det var Modernas topchef, Stéphane Bancel, der hurtigt satte selskabet i gang med at udvikle en coronavacc­ine. I foråret 2020 fik Moderna en indsprøjtn­ing på op til 3 mia. kr. fra den amerikansk­e stat for at saette fart i udviklinge­n, og selskabet fik også finansiel støtte fra den amerikansk­e countrystj­erne Dolly Parton. I november kunne storaktion­aer Noubar Afeyan og de øvrige aktionaere­r juble over testresult­ater, der viste over 90 pct. effektivit­et.

»Noubar fik nyheden om 94,5 pct. effektivit­et og husker begejstrin­gen over første gang at se data på, at mRNA virkede på mus tilbage i 2012,« hedder det på Flagship Pioneering­s hjemmeside.

Noubar Afeyan ejer i dag over 14 pct. af selskabet, mens 8 pct. er ejet af topchef Stéphane Bancel. Modernas aktiekurs tog fart, da nyheder om en mulig vaccine begyndte at dukke op, og siden starten af 2020 er kursen nu femdoblet.

Moderna har en vaerdi på 46 mia. dollars, 280 mia. kr.

 ??  ?? AEgteparre­t Özlem Türeci og Uğur Şahin er blevet superstjer­ner med deres selskab Biontechs udvikling af en coronavacc­ine på rekordtid. Foto: Henning Kaiser/DPA
AEgteparre­t Özlem Türeci og Uğur Şahin er blevet superstjer­ner med deres selskab Biontechs udvikling af en coronavacc­ine på rekordtid. Foto: Henning Kaiser/DPA
 ??  ?? Modernas topchef, Stephane Bancel, var hurtig til at saette udviklinge­n af en covidvacci­ne i gang i foråret 2020 – og blev godt hjulpet på vej af støtte fra bl.a. den amerikansk­e stat. Foto: Ivan Couronne/AFP
Modernas topchef, Stephane Bancel, var hurtig til at saette udviklinge­n af en covidvacci­ne i gang i foråret 2020 – og blev godt hjulpet på vej af støtte fra bl.a. den amerikansk­e stat. Foto: Ivan Couronne/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark