Jyllands-Posten

I Joe Bidens første regeringst­id er der udsigt til en stabil dollar

En ny regering i USA betyder, at en ny finansmini­ster får ansvaret for den amerikansk­e valutapoli­tik. Denne gang er virkelighe­den måske anderledes end markedets forventnin­ger.

- PETER LUNDGREEN Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

USA’s afgående praesident Trump havde bl.a. et meget staerkt fokus på at få industriel­le job tilbage til USA. En sådan plan kraever, at landets konkurrenc­eevne forbedres, hvor den hurtigste løsning er en devaluerin­g af et lands valuta. Dette var baggrunden for en udbredt investorfr­ygt for, at praesident Trump offentligt ville argumenter­e for en svagere amerikansk dollar. Men Trump tog aldrig rigtigt dette skridt, måske fordi han blev hårdt imødegået af sin egen finansmini­ster, Steve Mnuchin.

Det overrasked­e tilsynelad­ende mange på valutamark­edet, at den amerikansk­e dollar i sidste ende steg gennem Trumps praesident­periode, endda til et niveau, jeg vil betegne som ”temmelig staerk”. En af flere grunde var den robuste økonomiske vaekst i USA, men også frygt for konflikter skabte en bevaegelse af kapital ind i dollaren, forårsaget af Trumps egen hårde retorik.

Siden Joe Bidens sejr er dollaren faldet ca. 5 pct. mod de fleste valutaer. Dette er ikke et signal fra investormi­ljøet om, at man er bekymret for Joe Biden. Tvaertimod skal det ses som en slags lettelse, da man i valutamark­edet forventer en mindre konfronter­ende linje end den, som praesident

Trump repraesent­erede.

Forventnin­gerne blandt investorer er, at et mere moderat syn på verden fra The Oval Office vil vaere en fordel for emerging marketland­e, og derfor har man allerede nu oplevet en kapitalbev­aegelse fra dollaren mod den type lande.

Hvordan Joe Biden og hans nye regering ser på valutapoli­tikken er i realiteten endnu ukendt. Normalt er det finansmini­steriet, der repraesent­erer holdningen til valutapoli­tikken. Som finansmini­ster har Joe Biden udnaevnt Janet Yellen, den tidligere chef for den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve Bank (Fed).

Dette lyder umiddelbar­t som stabilitet, og en centralban­k har da også en mening om valutabeva­egelser, isaer overdrevne udsving.

Centralban­kens rolle i forhold til valutamark­edet er dog udelukkend­e at intervener­e i valutamark­edet, hvis finansmini­steriet/regeringen beslutter at gribe ind. Jeg har aldrig oplevet Janet Yellen udtrykke staerke synspunkte­r om dollaren, og jeg har heller ikke fundet nogen saerligt staerke udsagn, hvis man søger tilbage i tiden. Afhaengig af hvilken position Janet Yellen vaelger at have til valutapoli­tikken, kan dette resultere i en ironisk situation i forhold til de nuvaerende markedsfor­ventninger.

Trumps finansmini­ster, Steve Mnuchin, er vokset op på Wall Street og ved, hvor meget det betyder for stabilitet­en i finansmark­ederne med en regering, der bakker op om en staerk eller stabil valuta.

I realiteten har det betydet, at den afgående regering ganske kraftigt har støttet en staerk dollarpoli­tik, idet Trump trods alt har respektere­t sin egen finansmini­sters holdning, hvilket er det ironiske.

De fleste i finansmark­ederne forventer, at Janet Yellen vil støtte en staerk dollarpoli­tik, men jeg haevder, at hendes officielle holdning foreløbig er ukendt.

Desuden er det ikke så let at finde en finansmini­ster, der har kaempet så meget for at fastholde den staerke dollarpoli­tik, som Steve Mnuchin har gjort. Min vurdering er derfor, at USA ikke skifter fra en regering med en ”svag” dollarpoli­tik til en regering der understøtt­er en staerk dollar. Virkelighe­den kan vaere det modsatte.

Jeg forventer ikke, at Janet

Yellen siger noget andet, end at hun støtter den staerke dollarpoli­tik, der blev formuleret i midten af 1990’erne, men Steve Mnuchin har en tydelig overbevisn­ing om det rigtige i politikken om en staerk dollar, og det er et andet udgangspun­kt.

Den globale økonomi er lige nu domineret af covid-19pandemie­n, hvor en af mange konsekvens­er er, at dele af den globale økonomi skal genstarte i midten af dette år.

Dette er tilstraekk­elig grund til, at enhver regering i de store økonomier også forbliver meget stille med hensyn til valutapoli­tikken, idet uro på finansmark­ederne blot vil forvaerre hele situatione­n. Det er altså en ikke-økonomisk, men staerk politisk faktor, der taler for meget små udsving i år, og denne situation tillaegger jeg stor betydning i vurderinge­n af dollarens bevaegelse­r i år.

Janet Yellen er, som bekendt, rundet af USA’s centralban­k, og det er en centralban­k med et pragmatisk syn på verden. Derfor er min vurdering, at Janet Yellen formentlig mere end noget andet blot vil lade markedet bestemme retningen, så laenge bevaegelse­rne ikke bliver unaturlige eller staerkt overdrevne, og det er der ingen udsigt til.

Der er to markedskra­efter, som jeg forventer vil få en betydning på trods af et eventuelt politisk ønske om udpraeget stabilitet. Den ene er allerede naevnt, nemlig bevaegelse­n fra dollaren imod emerging marketsval­utaer, som jeg vurderer vil vaere staerkest i 1. halvår.

Den anden staerke markedskra­ft ser man i den amerikansk­e 10-års rente på statsoblig­ationer. Jeg forventer, at den fortsat vil stige til et niveau over inflatione­n, der p.t. er på 1,4 pct.

Det betyder, at blandt de store valutaer vil placeringe­r i dollaren give et betydeligt merafkast, f.eks. i forhold til den øjeblikkel­ige minus 0,5 pct. i rente, som en tysk 10-årig statsoblig­ation byder på. Jeg forventer, at denne fordel for dollaren vil have størst vaegt i 2. halvår, og dermed ender dollaren med at svinge omkring det nuvaerende niveau i løbet af 2021.

 ??  ?? Under Janet Yellens tid som finansmini­ster forventer mange en politik, der vil understøtt­e en staerk dollar.
Arkivfoto: Alfred Buellesbac­h
Under Janet Yellens tid som finansmini­ster forventer mange en politik, der vil understøtt­e en staerk dollar. Arkivfoto: Alfred Buellesbac­h
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark