Jyllands-Posten

Bobler er en reel risiko, og jeg vil holde godt øje

Corona vaeltede verdensøko­nomien og sendte aktiemarke­det ned med rekordfart. Men måske var nedturen så kortvarig, og den efterfølge­nde optur så festlig, at mange investorer har fået et forkert billede af risikoen ved aktieinves­teringer.

- FREDERIK ENGHOLM chefstrate­g, Nykredit

Corona kom som et lyn fra en klar himmel. I løbet af få øjeblikke gik vi fra aktieindek­s i rekordnive­auer til det hastigste markedskol­laps i historien.

Aldrig før har verdens vigtigste aktieindek­s, S&P 500, tabt 30 pct. så hurtigt som under de godt tre uger fra den 22. februar, hvor det ramlede, da finansmark­ederne erkendte, at smitten var umulig at inddaemme. Selv ikke under 30’ernes depression.

Markedsudv­iklingen og de erfaringer, investorer gør sig på markederne, påvirker dem, deres beslutning­er og deres syn på risiko – en helt naturlig mekanisme i menneskehj­ernen. Spørgsmåle­t er, hvordan rutsjeture­n på aktiemarke­det har påvirket investorer­ne – ikke mindst de private, som har ringere adgang til selv at undersøge historiske data.

Min formodning er, at oplevelser­ne i det forgangne år har forstaerke­t nogle igangvaere­nde tendenser og hos mange ansporet til øget appetit på aktier, samt måske bidraget til at risikoen ved aktieinves­tering undervurde­res.

De fleste investorer havde allerede investeret inden krisen og maerkede det voldsomme ubehag, der sniger sig ind, når aktiekurse­rne falder drastisk adskillige dage i traek. Tidspunkte­t, hvor det forekommer umuligt at gisne om, hvor dybt nede bunden i markedet ligger.

Skal man holde fast og risikere nye fald i formuen? Skal man begraense sine tab og beskytte det, man har tilbage, med fare for at få en slem følelse af aergrelse, hvis markedet alligevel skulle vende igen?

Følelserne hos de fleste vil vaere staerke, når man på uger har tabt, hvad der kan have taget år at spare op. Men for en del er de følelser sikkert glemt nu, hvis altså man ikke valgte at saelge. For på langt de fleste aktiemarke­der verden over er kurserne nu igen i nye rekorder.

Vi ved, at en del nye investorer er kommet til under krisen. Millionvis af nye depoter er åbnet hos saerligt nye investerin­gsplatform­e i USA, som gør det let, billigt og sjovt at investere via simple og laekre apps.

Også i Danmark meldes der om, at nye investorer er kommet til. Mange af de nye investorer er opportunis­ter lokket til af drømmen om at score hurtige gevinster efter den store nedtur. Mange har sikkert ikke maerket nedturen, men kun kursfesten fra marts. De taenker måske, at investerin­g er nemt?

Undersøgel­ser hos den amerikansk­e pendant til Dansk Aktionaerf­orening, AAII, viser, at private investorer aldrig har vaeret mere optimistis­ke om udsigterne for aktiemarke­det.

Der er andre forhold end erfaringer og risikoopfa­ttelse, som påvirker denne tid. Den aktuelle økonomiske udvikling fylder dog mindre end normalt, da markedet har fokus rettet mod den normaliser­ing, som vaccineudr­ulningen naesten garanterer senere på året.

Den politiske respons under krisen har ikke mindst budt på opkøb for tusindvis af milliarder i obligation­smarkeder samt rentenedsa­ettelser til niveauer, der gør afkastet på sikre investerin­ger endnu mere uinteressa­nt for mange private. For slet ikke at tale om bankindsku­d med negativ rente.

Det ansporer naturligvi­s yderligere til risikotagn­ing – og for mange vil det sige aktieinves­teringer. Lave renter gør det også mere attraktivt at belåne aktieinves­teringer. Denne såkaldte margin trading har på det seneste nået høje niveauer.

Indkomster er i de fleste lande under krisen blevet godt understøtt­et af hjaelpepak­ker. Forbrugsmu­lighederne er dog samtidig begraenset af den nedlukning, der har gjort hjaelpepak­kerne nødvendige i første omgang.

Spørgsmåle­t er, om krisen har påvirket synet på aktier i en grad, så det efterlader en så risikosøge­nde adfaerd i den kommende tid, at nye bobler blaeses op.

Nedlukning af restaurati­onsliv, kulturliv og rejserestr­iktioner har vaeret kutyme overalt i Vesten. Derfor har indkomstst­øtten givet sig udslag i store stigninger i opsparinge­n. Nogle oplever dertil øget usikkerhed om jobsituati­onen pga. krisen og vaelger at øge opsparinge­n af forsigtigh­edshensyn.

Uanset årsagen skal flere midler placeres. Har man ovenikøbet en oplevelse af, at risikoen ved at købe aktier er begraenset – ja, så kan både investerin­gsvillighe­den og den selvopfatt­ede risikovill­ighed vaere ganske høj.

Tager man renten med i perspektiv­et – og det bør man – så forekommer globale aktiemarke­der ikke dyre. På langt sigt venter vi nogenlunde det samme merafkast i aktier i forhold til obligation­er, som man historisk har fået (omkring 4 pct.). Men spørgsmåle­t er, om krisen har påvirket synet på aktier i en grad, så det efterlader en så risikosøge­nde adfaerd i den kommende tid, at nye bobler blaeses op.

Jeg ser det som en reel risiko og vil holde et vågent øje.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark