Jyllands-Posten

Ville fortidens erhvervsik­oner få succes i dag?

De er med rette pejlemaerk­er for nutidens topledere. Men hvordan ville fortidens dygtige kaemper egentlig klare sig i dag?

- KARSTEN ULDAL, vicedirekt­ør på DTU’s center for livslang laering, Learn for Life

Som en af dem, der dagligt arbejder med at klaede fremtidens ledere på, er det ofte interessan­t at kigge lidt tilbage. At laese en historisk biografi om Maersk McKinney

Møller eller Haldor Topsøe.

Men der er store forskelle på de topchefer, der fik succes for 50-70 år siden, og de ledere, jeg møder til daglig. Hvor tidligere tiders topchefer tit huskes for én eller et par saerlige styrker, er det i dag ikke opskriften på en topchef.

I dag skal topchefer vaere legemliggø­relsen af virksomhed­en. Se blot Mads Nipper. De tegner alt udadtil. De skal både kunne forhandle benhårdt, stå på ølkassen og levere budskaber med praecist afmålte punchlines og humor.

Samtidig er der sket en kaempe udvikling blandt de medarbejde­re, de skal lede. De fleste virksomhed­er fra dengang havde primaert ufaglaerte medarbejde­re. I dag er der langt flere højtuddann­ede i organisati­onen – ofte fra flere kulturer – og magten udøves derfor i højere grad gennem overbevisn­ing end gennem formel magt.

De klassiske ledere var karakteris­et ved at vaere enevaeldig­e og ofte uimodsagte internt. I dag skal en topchef inspirere og skabe en fortaellin­g. Samtidig skal de finde rundt i en helt anden medievirke­lighed end for 50 år siden. Medarbejde­rnes syn på virksomhed­en skabes også i avisen og på Facebook – så chefen skal ramme plet begge steder.

Og så er vi ikke engang nået til de helt forretning­snaere succespara­metre, hvor topchefer skal traeffe meget hurtige beslutning­er, have stor forståelse for kundernes ønsker og gennemskue alle led af forretning­en.

Den moderne leder mestrer en balanceakt uden lige. Han eller hun skal have styr på teknologie­n bag produktet, mulige innovation­er, vaere kulturbaer­ere og kunne give et godt indtryk på tv og Linkedin – og have en holdning til samfundet.

Jeg siger ikke, at det var nemmere at vaere topleder i fortiden. Den moderne leder har et arsenal af vaerktøjer og muligheder, der ville have givet en direktør fra 1950’erne julelys i øjnene. Så selv om kravene har aendret sig, er de ledere, der ender som koryfaeer, måske blot dem, der på bedste darwinisti­ske vis er dygtigst til at tilpasse sig deres omgivelser og den samtid, de lever i.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark