Jyllands-Posten

»Jeg kan ikke se for mig, at man kan nedlaegge arbejdet i en coronatid«

Foa-formand Mona Striib har fået sin ilddåb som topforhand­ler for de ansatte i kommuner og regioner ved de offentlige overenskom­stforhandl­inger.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

For tre år siden sang og hujede offentligt ansatte i dagevis foran Forligsins­titutionen på Sankt Annae Plads i det indre København, mens laererform­and Anders Bondo Christense­n indenfor kaempede i noget naer døgndrift for som de offentligt ansattes topforhand­ler at veksle en sjaeldent sejlivet musketered til solide lønstignin­ger.

Alt imens dukkede Foa-fomand Dennis Kristensen med jaevne mellemrum op udenfor, hvor han for rullende kameraer gav bulletiner om seneste status for de fastlåste forhandlin­ger med de offentlige arbejdsgiv­ere.

Siden har Anders Bondo Christense­n og Dennis Kristensen ladet sig pensionere fra deres mangeårige virke som forbundsfo­rmaend for henholdsvi­s Danmarks Laererfore­ning og Foa, hvor de på skift også har vaeret formand for de offentligt ansattes forhandlin­gsfaelless­kab og dermed topforhand­ler ved overenskom­stforhandl­ingerne.

Nu skal de offentligt ansatte igen have nye overenskom­ster. Forhandlin­gerne gik i gang straks i det nye år, og de snerper for alvor til mod slutningen af februar.

I spidsen for forhandlin­gerne står Mona Striib. Hun er ny formand for Foa, Danmarks tredjestør­ste fagforbund. Samtidig er hun ny formand for Forhandlin­gsfaelless­kabet,

der taeller 565.000 ansatte i 98 kommuner og 5 regioner. Og hun er ganske sikker på, at hun kan løfte arven.

»Det er en stor og vigtig opgave at løfte, men jeg har som naestforma­nd gennem 14 år vaeret med helt taet på forhandlin­gerne,« siger hun.

Mona Striib, der fylder 60 år i februar, blev valgt som Foa-formand i 2018, da Dennis Kristensen faldt for forbundets aldersgrae­nse.

Arbejdede på fabrik

Hun er vokset op naer Kolding og begyndte arbejdsliv­et med at gøre rent, kom på fabrik og blev tillidsrep­raesentant på Danfoss, inden hun blev bygningsar­bejder og så hjemmehjae­lper i Kolding, tillidsrep­raesentant endnu en gang og lokalforma­nd for først Husligt Arbejderfo­rbund og senere Foa i Kolding. I 2004 blev Mona Striib naestforma­nd i Foa.

Undervejs har hun taget en diplomudda­nnelse i organisati­onsledelse.

Mens en raekke andre forbundsfo­rmaend i den gamle LO-familie har medlemskor­t til Socialdemo­kratiet, har Mona Striib akkurat som sin forgaenger på formandsko­ntoret i Foa ikke nogen partibog, men en fjern fortid som kommunist. Som ganske ung var hun medlem af DKP. Siden fulgte et medlemskab af Socialdemo­kratiet, men også det ligger langt tilbage.

Det er dog ikke blot persongall­eriet, som er anderledes ved de offentlige overenskom­stforhandl­inger i denne omgang.

Coronakris­en skaber et anderledes økonomisk bagtaeppe end i 2018, da musketered­en fik presset solide lønstignin­ger ud af den davaerende borgerlige regering, som ellers oprindelig­t mente, at offentligt ansatte havde fået for meget i løn siden finanskris­en og skyldte i forhold til privat ansatte.

Ultimativt våben er vaek

Samtidig er de offentligt ansattes ultimative våben i forhandlin­gerne vaek. Mona Striib erkender, at strejke ikke er en mulighed, så laenge coronaen laegger beslag på hver eneste sygeplejer­ske, sosu’er, paedagog og en raekke af velfaerden­s andre kernetropp­er.

»Jeg kan ikke se for mig, at man kan nedlaegge arbejdet i en coronatid,« siger hun.

Det er dog ikke det samme som, at de offentligt ansatte ikke vil have mere i løn, og det har de taenkt sig at kaempe hårdt for, understreg­er hun.

Som minimum skal reallønnen bevares, og de mange faggrupper, der løber ekstra staerkt på grund af coronakris­en, skal have kontant belønning, lyder nogle af hovedkrave­ne.

»Vi kommer til at kaempe hårdt for et godt resultat og for, at offentligt ansatte som minimum ikke sakker bagud lønmaessig­t i forhold til de ansatte på det private område,« siger Mona Striib.

 ??  ?? Mona Striib fastslår, at der skal kaempes hårdt for et godt resultat. Foto: Mads Nissen
Mona Striib fastslår, at der skal kaempes hårdt for et godt resultat. Foto: Mads Nissen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark