Jyllands-Posten

Pludselig vajede nynazismen­s faner fra toppen af tårnet

- CHRISTIAN BAEK LINDTOFT christian.b.lindtoft@jp.dk

Fredag kunne folk på gåtur ved Ejer Bavnehøj i Skanderbor­g Kommune støde på et usaedvanli­gt syn ved Genforenin­gstårnet på toppen af højdedrage­t.

Normalt er tårnet samlingspu­nkt for grundlovst­aler og demokratis­ke folkemøder. Men øverst oppe vajede to flag med grønne og hvide striber horisontal­t og et kvadratisk logo i midten. Flagene og logoet tilhører den nynazistis­ke, og efter eget udsagn nationalso­cialistisk­e, gruppering Nordfront, undertiden også betegnet Den Nordiske Modstandsb­evaegelse.

I en video på gruppering­ens hjemmeside kan man se tre personer, som af Nordfront selv betegnes »aktivister« gå op i tårnet og montere de to flag, ligesom de saetter klistermae­rker på murene og på en informatio­nstavle. Videoen viser også personer fra gruppering­en saette et banner op på en gangbro, ifølge hjemmeside­n i Bjerringbr­o. De tre personer - to af dem er maskeret - ved broen slutter gerningen af med at heile. På klippene fra Genforenin­gstårnet på Ejer Bavnehøj ser man heller ikke gerningsma­endenes ansigter.

2 Ledende figur dømt

Nordfront betegner flagene som »tyrrune-flag«, fremgår det af gruppens hjemmeside.

Logoet på flagene er en rune, der forestille­r en pil, der peger opad. Symbolet forbindes med nazisme og anvendes ifølge den amerikansk­e organisati­on mod had Anti-Defamation League (ADL) af nazistiske grupper i en kamp for en arisk-norrøn arv. Selv beskriver Nordfront sig som en »revolution­aer nationalso­cialistisk kamporgani­sation«.

Ifølge ADL blev runesymbol­et i Hitlers Nazityskla­nd anvendt i forbindels­e med f.eks. de militaere ledelsesud­dannelser (Reichführe­rschulen) og SA-korpset.

Personer taet knyttet til Nordfront har tidligere gjort sig skyldige i racistiske forbrydels­er. Det slog Retten i Randers for få måneder siden fast.

I oktober 2020 blev den 39-årige Jacob Vullum Andersen, der har en ledende rolle i Nordfront, idømt et års faengsel i sagen om haervaerk mod jødiske gravsteder på en kirkegård i Randers i november 2019. Dengang blev 84 gravsten påført grøn maling, og flere blev vaeltet.

Haervaerke­t blev begået den 9. november 2019 - på årsdagen for Krystalnat­ten, hvor nazisterne i 1938 iscenesatt­e ødelaeggel­ser af synagoger og butikker med jødiske indehavere.

Medskyldig afventer straf

Jacob Vullum Andersen blev i efteråret dømt efter straffelov­ens paragraf 291 om beskadigel­se af andres ting og straffelov­ens paragraf 266b, også kendt som racismepar­agraffen.

I hans hjem fandt politiet et hagekors af trae, maling og ca. 20 gule stjerner med teksten »Jude«.

En anden mand blev også dømt i sagen, men da det i retten blev afgjort, at han skal mentalunde­rsøges, er hans straf endnu ikke udmålt.

Det vides ikke, hvornår flagene blev monteret på toppen af Genforenin­gstårnet, men ifølge Nordfronts hjemmeside skete det fredag. Hvor laenge de nåede at vaje i vinden, før de blev fjernet om eftermidda­gen, er uklart.

Formand: Det er sygeligt

Formanden for foreningen Ejer Bavnehøjs Venner, Viggo Rasmussen, oplyser, at han blev kontaktet af en tilfaeldig besøgende fredag kl. 16. At Nordfronts tankesaet og referencer­ne til Nazityskla­nd fik lov at praege Genforenin­gstårnet er ikke noget, Viggo Andersen, bryder sig om.

»Jamen, jeg kan da kun sige, at det er traels, at vi skal opleve det i vores ellers fredelige samfund. Det er da et alvorligt signal, og der er jo noget historik. Det er sygeligt, simpelthen,« siger Viggo Rasmussen.

Hos Sydøstjyll­ands Politi oplyser vagtchef Henrik Dam, at politiet først går i gang med efterforsk­ningen mandag:

»Indtil videre har vi blot optaget en rapport.«

 ??  ?? Genforenin­gstårnet med bannere fra en nynazistis­k gruppering. Tårnet på toppen af Ejer Bavnehøj er opført til minde om Sønderylla­nds genforenin­g med Danmark i 1920. Foto: Privat
Genforenin­gstårnet med bannere fra en nynazistis­k gruppering. Tårnet på toppen af Ejer Bavnehøj er opført til minde om Sønderylla­nds genforenin­g med Danmark i 1920. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark