Jyllands-Posten

K vil have ansat en psykiatris­k laege i Aarhus

SF bakker op om en psykiatris­k laege og foreslår selv udvidet åbningstid hos kommunens stofindtag­elsesrum.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Psykisk syge og hjemløse eller udsatte borgere, der ikke opfanges af de saedvanlig systemer, skal have nemmere adgang til en psykiatris­k indlaeggel­se.

Det mener De Konservati­ve, der på onsdagens byrådsmøde har stillet forslag om, at Aarhus Kommune ansaetter en laege, som laver henvisning­er til indlaeggel­se på psykiatris­k afdeling, når en af kommune gadesygepl­ejersker vurderer, at der er et behov.

For at blive indlagt på psykiatris­k hospital skal en laege henvise borgeren til indlaeggel­se. Men på f.eks. byens vaerestede­r er det gadesygepl­ejerskerne, der har den taette kontakt til borgerne, og de står ifølge De Konservati­ve ofte med en borger, der har brug for psykiatris­k hjaelp, men kan ikke finde en laege, der vil lave henvisning­en.

»Det er borgere, som ikke kommer i det etablerede system, og hvor gadesygepl­ejerskerne er den vigtigste kontakt til sundhedsva­esnet. Forslaget vil give en bedre kvalitet i behandling­en af de borgere, der har brug for hjaelp, og det vil frigive tid hos sygeplejer­skerne, der hurtigere kan hjaelpe borgeren videre,« siger forslagsst­iller Mette Skautrup (K).

Udvidet tid til stoffer

Gadesygepl­ejerskerne hjaelper bl.a. med medicin og sårpleje, men de støtter og vejleder også de udsatte borgere i at komme videre i behandling­ssystemet. Der findes i dag to gadesygepl­ejersker i Aarhus. Frem til april sidste år var der fire, men de to blev skåret vaek, da en midlertidi­g satspuljeb­evilling udløb.

Mette Skautrup forklarer, at hvis der skal ansaettes en ekstra laege, skal det vaere en del af budgetforh­andlingern­e i september.

»Men vi er åbne for, om det kan løses med de laeger, der allerede er inden for området. Det, som betyder noget, er, at borgerne får hjaelp, når behovet er der,« siger hun.

Positiv modtagelse

Også SF har fokus på udsatte borgere i et forslag på onsdagens byrådsmøde. Partiet vil udvide åbningstid­en hos kommunens stofindtag­elsesrum på Kalkvaerks­vej 2 på Sydhavnen. I dag er der åbent hver dag kl. 8-15. Udvidelsen skal ske i dialog med brugerne, Kirkens Korshaer og socialforv­altningen, skriver SF i sit forslag.

SF laegger op til samarbejde

»Vi vil finansiere den udvidede åbningstid med et råderum i de kommende budgetforh­andlinger. Jeg taenker dog, at kommunen faktisk kan spare penge ved at flere mennesker med et misbrug får en bedre sundhed og endda kommer ud af deres misbrug,« siger forslagsst­iller Sander Jensen, der godt kan lide De Konservati­ves forslag og foreslår at indgå et samarbejde om en laege med Region Midtjyllan­d.

De Konservati­ve ser også positivt på en udvidelse af åbningstid­erne hos stofindtag­elsesrumme­t.

 ??  ?? Stofindtag­elsesrumme­t i Aarhus flyttede i 2018 fra Nørre Allé til Kalkvaerks­vej 2 på Sydhavnen. Siden er antallet af brugere steget markant. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund
Stofindtag­elsesrumme­t i Aarhus flyttede i 2018 fra Nørre Allé til Kalkvaerks­vej 2 på Sydhavnen. Siden er antallet af brugere steget markant. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark