Jyllands-Posten

Aarhus Universite­t har droslet ned for sit internatio­nale samarbejde

Efter at rejserestr­iktionerne er blevet skaerpet, har Aarhus Universite­t problemer med at få internatio­nale forskere ind i landet.

- JOHANNE JEDIG WEJSE johanne.j.wejse@jp.dk

Skaerpede indrejsere­striktione­r og rejsevejle­dninger, saerligt i forhold til Storbritan­nien pga. en britisk mutation på covid-19, har flere steder i Aarhus lammet et hverdagsli­v, der i forvejen var alt andet end normalt.

På et hjemsendt Aarhus Universite­t har det stor betydning for en vigtig del af universite­tet: De internatio­nale forskere. Universite­tet har en talentudvi­klingsenhe­d, der specialise­rer sig i at få internatio­nale forskere på plads, og de bliver ramt af de nye restriktio­ner og rejsevejle­dninger på to punkter.

Det fortaeller Michael Winther, der er funktionsc­hef i talentudvi­klingsenhe­den på Aarhus Universite­t.

»Den største aendring er Storbritan­nien og Sydafrika. Saerligt Storbritan­nien er et land, som vi ligger taet med og har fået mange forskere fra. Der er helt lukket nu, og det er en rigtig aergerlig konsekvens, som vi selvfølgel­ig har forståelse for.«

Udover Storbritan­nien og Sydafrika har de opdaterede rejserestr­iktioner haft størst betydning for forskere uden ansaettels­eskontrakt fra EUlande, fordi de i modsaetnin­g til lande uden for EU ikke har papirer og indrejseti­lladelser på forhånd.

»Som det er nu, kan vi ikke modtage EU-borgere som gaestefors­kere, og det er selvfølgel­ig problemati­sk, fordi EU-borgerne generelt udgør op til to tredjedele af alle forskere, vi modtager,« fortaeller Michael Winther.

Aftaler må aflyses

I udgangspun­ktet har Aarhus Universite­t så vidt muligt ikke aflyst aftaler med internatio­nale forskere, der eksempelvi­s er fra Storbritan­nien og ikke kan komme ind i landet. I stedet har de udskudt, og det kan også vaere, at de alligevel havde gjort det – selv uden rejserestr­iktioner.

»Fordi universite­tet er lukket ned og de fleste medarbejde­re er hjemsendt, så ligger der også en vurdering fra institutte­rne om, hvorvidt det giver mening, at der kommer en forsker – det kan godt vaere, at det ikke giver mening for alle at rejse til et helt nyt land med den nuvaerende nedlukning,« siger Michael Winther.

Ansatte, der har fået en kontrakt, er imidlertid sikret indrejse, fordi en ansaettels­e i Danmark er betegnet som et anerkendel­sesvaerdig­t formål. Det har dog ikke vaeret gnidningsf­rit at få de nyansatte til universite­tet.

»Det har skabt stor usikkerhed og der har vaeret et stort behov for at finde ud af restriktio­nerne. Der har vaeret bøvl med at finde ud af de konkrete omstaendig­heder med eksempelvi­s fly, og finde ud af, hvordan man følger myndighede­rne. På den måde har der vaeret en masse lagt oven i selve det at rejse, men de har stadig haft muligheden for at komme,« siger Michael Winther og tilføjer:

»Det har selvfølgel­ig øget arbejdsbyr­den, både for forskerne og fra vores side på universite­tet, men det har vi kastet alle vores kraefter i at hjaelpe dem med, og der har vi også set, at en stor del af dem er kommet, hvilket vi er rigtig glade for.«

Danske forskere rammes

Udover at det har vaeret besvaerlig­t for Aarhus Universite­t at modtage udenlandsk­e forskere, er forskerne med bopael i Danmark også blevet ramt af de skaerpede rejsevejle­dninger. Da Udenrigsmi­nisteriet nu fraråder rejser til alle lande, inklusiv erhvervsre­jser, har flere danske forskere, der normalt rejser ud over landets graenser, måtte se sig nødsaget til at aflyse de rejser. Det gaelder også, selv om det blot er en vejledning.

»Mange danske forskere, der skal rejse ud, er usikre og utrygge ved, om deres arbejde kan gennemføre­s. Det er meget nyt, at det er hele verden, man lukker for, og det synes jeg er bekymrende. Vi har fuld forståelse for, at sådan må det vaere, og universite­tet følger alle myndighede­rnes anbefaling­er, så i og med at erhvervsre­jser frarådes, så efterlader det et meget smalt vindue for, at folk kan rejse ud. Både af hensyn til deres egen sikkerhed og af hensyn til samfundssm­itten,« siger Michael Winther.

Aarhus Universite­t har ikke overblik over, hvor mange forskere der er påvirket af de nye restriktio­ner, men Michael Winther fortaeller, at langt størstedel­en af dem, som universite­tet modtager, har en kontrakt.

Derfor forventer han, at universite­tet fortsat vil modtage forskere – så laenge de har en kontrakt og ikke er fra Storbritan­nien eller Sydafrika.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark