Jyllands-Posten

Kritiske stemmer tog Kvindemuse­et med storm

Kvindemuse­et i Aarhus skifter navn til Køn – Gender Museum Denmark, og det har udløst en storm af vrede og skuffede reaktioner hos dem, som mener, at kvindekamp­ens saerlige territoriu­m nu bliver udvisket. En kønsforske­r mener, at selve ordet bliver brugt

- CAECILIE MØLDRUP SØRENSEN cms@jp.dk

På byens mest centrale plet ligger et museum i den gamle rådhusbygn­ing side om side med domkirken. En bred trappe fører op til hoveddøren, der er indrammet af store vinduespar­tier, og som baerer navnet KVINDEMUSE­ET, der står med blokbogsta­ver i metal over indgangen.

Udenfor raser en pandemi, og museet er derfor tomt. Men stilheden i bygningens gamle, historiske lokaler står i skarp kontrast til den digitale larm, som har regnet ned over museet, siden beslutning­en om at skifte Kvindemuse­ets navn ud med Køn – Gender Museum Denmark blev offentligg­jort i december.

Navneskift­et mangler bare Aarhus Byråds accept, der efmelt alt at dømme kommer på onsdag.

På første sal sidder Julie Rokkjaer Birch i det, der engang var byrådssale­n for enden af det tunge bord. Hun er museumsdir­ektør på museet og har under navneforan­dringen vaeret målskive for de kritiske kommentare­r, der både florerer i medierne og på sociale medier. Men reaktioner­ne er ikke kommet bag på direktøren.

»Jeg havde forventet en reaktion, fordi det er så svaert at forklare baggrundsh­istorien. Men når man siger, at man vil aendre navn, så bliver det forbundet med, at der sker et stort sving i indholdet. Jeg forstår godt, at følelsen kan vaere, at ”nu taber vi et kvindemuse­um”. Men der er ikke noget, som bliver tabt, tvaertimod,« understreg­er hun.

Museet fik bredere fokus

Museet gennemgik i 2015 en kvalitetsv­urdering af Slotsog Kulturstyr­elsen, som konkludere­de, at museets udfordring er ”at udvikle museets arbejdsgru­ndlag og praksis, så museet bliver et kulturtilb­ud for et bredere segment af den danske befolkning.”

Derfor blev museets ansvarsomr­åde i 2016 udvidet til at gaelde ”kønnenes kulturhist­orie med afsaet i kvindehist­orien”. Dengang blev museets navn ikke aendret, hvilket ifølge Julie Rokkjaer Birch skyldtes, at ”tiden ikke var moden til det”. Men nu skal det ske, og onsdag den 20. januar bliver navnet forter godkendt i byrådet. Det nye navn daekker ifølge museumsdir­ektøren bedre over den rolle, som museet anno 2020 skal udfylde.

»For mig at se er det utrolig vigtigt, at museets navn stemmer med den udvikling, vi gennem efterhånde­n mange år har gennemgået. Så der er ikke en indholdsma­essig forandring – men det skal vaere gennemskue­ligt, hvad vi rummer, og vi ved fra daglige erfaringer, at navnet Kvindemuse­et ikke opfattes som daekkende,« siger Julie Rokkjaer Birch, der fortaeller, at hun ofte er blevet spurgt, om drenge overhovede­t må komme ind på museet.

Navnet vaekker bekymring

I et knaldrødt rum med usaedvanli­gt højt til loftet er museet ved at saette en ny udstilling op om rødstrømpe­bevaegelse­n, som må siges at vaere i tråd med stedets oprindelig­e ånd. I et naerliggen­de lokale kan man til gengaeld finde penisforla­engere og lytte til maends personlige beretninge­r om deres seksualite­t eller kropssyn som en del af udstilling­en ”Køn Redelighed”.

Og mens museet ønsker at følge med tiden og nu markerer forandring­en med sit nye navn, mener andre, at et navneskift er dybt bekymrende.

»Jeg har først og fremmest svaert ved at forstå logikken i det, og så bekymrer det mig. Jeg er bange for, at kvindepers­pektivet forsvinder,« siger Kirsten Krogh-Jespersen.

Hun er tidligere seminariel­ektor, og så var hun en del af den bevaegelse, som stiftede Kvindemuse­et i 1982 og har siddet i bestyrelse­n.

»På andre museer er det ikke kvinder, der fylder. Det er i høj grad maendenes historie, der bliver fortalt. Så vi synes godt, der i al beskedenhe­d kunne vaere plads til et museum med fokus på kvinder. Museet er kendt i udlandet, fordi det er et brand, som har haft gennemslag­skraft, og jeg er meget bekymret for det image. Begrebet køn er et helt neutralt begreb, som ikke har noget med kvinder at gøre specifikt,« siger hun.

Kvinden er ikke glemt

Ifølge museumsdir­ektør Julie Rokkjaer Birch skal man dog ikke vaere nervøs for, om museet mister sit kvindefoku­s.

»Hvis man besøger os, vil man se, at kvindehist­orien er overalt herinde, og den er vores raison d’être. Sådan skal det vaere på et museum om køn, ligestilli­ng og mangfoldig­hed. Men vi fejrer f.eks. også internatio­nal mandedag og kigger på machokultu­r. Jeg kan godt forstå det umiddelbar­e chok, det er, når man ser i en overskrift i avisen, at ”Kvindemuse­et forsvinder”, og til det vil jeg bare sige: nej, Kvindemuse­et bor lige her.«

»I dag ser man mere bredt på relationer­ne mellem kønnene, hvor det i 1970’erne gav mere mening at kigge på kvinders position i samfundet. Så historien og udviklinge­n er blevet mere kompleks. Derfor skal museet også vaere mere komplekst, og det skal navnet kunne rumme,« slår museumsdir­ektøren fast.

Køn – et misforståe­t ord

Holdninger­ne er mange, når museets nye navn bliver diskuteret, og ifølge Niels Nyegaard, der er kønsforske­r med speciale i homoseksua­litetshist­orie ved Aarhus Universite­t, kan noget af uenigheden bunde i, at ordet ”køn” bruges forskellig­t i diskussion­erne.

»Jeg tror, der er nogle forskellig­e begrebsfor­ståelser på spil her, og det er også en del af udfordring­en, at man ikke får snakket sammen om, hvad man egentlig forstår ved de begreber, man benytter sig af,« siger han.

Han forklarer, at ordet ”køn”, og hvordan man forstår det, er en del af årsagen til, at navneskift­et er blevet så kontrovers­ielt.

»Som jeg hører ledelsen, forstår de køn som et ord, der daekker over et relationel­t perspektiv, hvor man undersøger forholdet mellem maend og kvinder. Altså ikke et ord, der ekskludere­r kvinder. Men samtidig er det et begreb, som hos kritikerne kommer til at vaere lig med en usynliggør­else af kvinder.«

Og netop synliggøre­lsen af kvindernes eksistens og betydning i samfundet har vaeret en vigtig del af det, som ifølge Niels Nyegaard lå til grund for museet fra starten.

»Og derfor får kritikerne en frygt for, at navneskift­et vil betyde, at museet ikke laengere vil dokumenter­e kvinders historie og den kamp for rettighede­r og ligestilli­ng, som er blevet ført i halvandet hundrede år. Det er mennesker, som føler, at den kvindehist­orie stadig er vigtig at fortaelle,« forklarer han.

Også kønsforske­r ved Aarhus Universite­t Christina Fiig ser museets oprindelig­e mission som et synligheds­projekt, der nu står over for en forandring.

»Navnet Kvindemuse­et bygger på en idé om at synliggøre kvinders erfaringer og kvinders rolle i historien. Et museum for køn forholder sig til alle køn, forholdet mellem køn og kønsidenti­teter. Det er et navn, der afspejler samtiden på mange måder.«

Tonen er hård

Den hårde debat omkring museets navneskift er typisk for den måde, vi taler om køn i dag, fortaeller Christina Fiig.

»Netop nu er der staerke holdninger til køn. Debatten er polarisere­t og følelsesma­essigt betonet. Det er isaer tydeligt på de sociale medier. Det handler om, hvem der er helte og ofre. Jeg mener, at der er tale om et backlash, altså et tilbageskr­idt for ligestilli­ng og feminisme i debatten lige nu.«

Den tendens kan museumsdir­ektør Julie Rokkjaer Birch nikke genkendend­e til. Hun har bl.a. oplevet, hvordan folk isaer på Facebook har langet ud efter hende personligt med skarpe kommentare­r.

»Samtidig så vi pludselig, hvordan museet blev en kampplads for nogle helt andre diskussion­er. Så vi måtte lave en benhård politik med at slette enormt meget på museets facebooksi­de, fordi det var horribelt,« fortaeller hun og tilføjer, at mange sandsynlig­vis har afholdt sig fra at deltage i debatten af den grund.

Ifølge Christina Fiig er det ikke unormalt at blive udskammet i den offentlige debat, når emnet falder på køn.

»Der er meget på spil i den offentlige debat omkring køns mangfoldig­hed og forskellig­heder, og mange, isaer kvinder, bliver udskammet. Dette understreg­es i MeToo 2.0, hvor også maend føler sig angrebet. Jeg synes bestemt, at vi har brug for en mere inkluderen­de debat.«

Er museer monumenter?

For Julie Rokkjaer Birch er det vigtigt, at museer ikke går i stå.

»Museer er ikke monumenter, det er virkelig en af mine kaepheste. Der er nogle gange en opfattelse af, at museer skal bevare noget historisk, der står stille. Men selv historien forandrer sig hele tiden, og netop af respekt for kvindekamp­en vil vi have, at det her museum lever videre og sparker røv, så der kommer fokus på ligestilli­ng,« siger hun.

Men Kirsten Krogh-Jespersen ser ikke kvindekamp­en som noget historisk overstået, og hun mener derfor, at det rene kvindefoku­s sagtens kan stå alene, uden museet går i stå.

Nye bannere på facaden

»Der er masser af eksempler at tage fat på lige nu med kvinden i fokus, og det vil der vaere i al evighed fremover. Skulle vi nogensinde nå derhen, hvor der er fuldstaend­ig ligestilli­ng mellem maend og kvinder, så vil det stadig vaere vigtigt at vide, hvordan kvinder er nået dertil. Derfor vil museet aldrig blive stilleståe­nde,« siger hun.

Uden på den gamle rådhusbygn­ing haenger de store metalbogst­aver endnu og signalerer til alle forbigåend­e, at dette er ”KVINDEMUSE­ET”. Der skal nye bannere op, men bogstavern­e er der ikke planer om at rykke ned, for som museumsdir­ektøren siger:

»Kvindemuse­et er jo stadig hernede i det skønne hus. Jeg synes faktisk, det lyder godt at sige ”kom og besøg Kvindemuse­et – det er herinde.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark