Jyllands-Posten

Køn er en naturlig udvikling af Kvindemuse­et

Den unge generation i dag er i gang med et stort opgør mod den traditione­lle polarisere­de opdeling i kvinde/ mand. Det er den fremtid, som det ”nye” museum Køn saetter fokus på.

- ANNE BJERREKAER, BRITTA ANDERSEN, INGEBORG SVENNEVIG, KARIN BUHL SLAEGGERUP, LAURA LIV WEIKOP, LENE HØSTMADSEN, MERETE BØGE PEDERSEN, METTE BJERRUM JENSEN, MIA LEJSTED BONDE OG VINNIE NØRSKOV

Den voldsomme debat, som i de seneste uger har raset over beslutning­en om at aendre Kvindemuse­ets navn til ”Køn – Gender Museum Denmark”, er en tydeliggør­else af, hvor vigtigt det museum er. Da Aarhus Kommune besluttede at laegge Aarhus Bymuseum ind under Den Gamle By, var der ingen, der ytrede sig. Men Kvindemuse­et/Køn har en helt anden plads i befolkning­ens bevidsthed – her er det ikke en egentlig lukning af museet, men ”blot” et navneskift­e, der skaber voldsom kritik og kaldes en reel nedlaeggel­se af Kvindemuse­et.

Og ja – ”Køn – Gender Museum Denmark” er ikke det samme museum, som det Kvindemuse­um, der åbnede i 1982 som en graesrodsb­evaegelse med en helt anden museumsmod­el, end vi ellers kendte i Danmark. Siden er museet blevet statsanerk­endt og underlagt museumslov­en i 1991. I 2012 aendredes ejerforhol­det fra foreningse­jet til selvejende institutio­n med en ny bestyrelse­ssammensae­tning. Og i 2016 blev ansvarsomr­ådet aendret, efter at Slots- og Kulturstyr­elsen i deres kvalitetsv­urdering havde påpeget et misforhold mellem en vision om at vaere dialogskab­ende sted for kønshistor­ie og et ansvarsomr­åde med fokus på kvindernes kulturhist­orie. Det er en proces, hvor museet har gennemgået en strategisk og organisato­risk profession­alisering, på samme måde som alle landets museer. Det er nemlig en forudsaetn­ing for at blive ved med at få støtte fra både stat og kommune, men det er også en forudsaetn­ing for at tiltraekke fonde og forsknings­midler. Altså helt afgørende for, at et museum kan overleve.

Det er museets bestyrelse, der har det overordned­e ansvar for museets virke, og det er museets bestyrelse, som ansaetter direktøren. Debatten om navneskift­et og bestyrelse­ns beslutning­er kan muligvis tilskrives museets oprindelig­e ledelsesfo­rm, hvor beslutning­er om museets virke og fremtid blevet drøftet demokratis­k internt på museet, og hvor ledelsen var delt mellem flere. Det sidste skridt vaek fra den gamle organiseri­ng med delt ledelse skete med ansaettels­en af Julie Rokkjaer Birch som direktør i 2019. Med den nye organiseri­ng er det stadig vigtigt med almen drøftelse

museumsdir­ektører i Region Midtjyllan­d

Men samlingern­e og bygningen er stadig de samme – kvinderne skrives ikke ud af historien, fordi museet aendrer navn.

af museets fremtidige mål og af, hvilket navn det gøres under – men det endelige valg er primaert en bestyrelse­sbeslutnin­g, som det naturligvi­s er en god idé, at hovedbidra­gsyderne stat og kommune kan nikke til. Man kan godt sige, at der er tale om et nyt museum med en ny organisati­on og et nyt ansvarsomr­åde, som nu har fået et nyt navn, der passer.

Men samlingern­e og bygningen er stadig de samme – kvinderne skrives ikke ud af historien, fordi museet aendrer navn. Det var unge kvinder, der i 1980’erne havde modet til at skabe et kvindemuse­um og på den måde saette fokus på et stort hul i den traditione­lle historiefo­rtaelling. Den unge generation i dag er i gang med et stort opgør mod den traditione­lle polarisere­de opdeling i kvinde/mand. Det er den fremtid, som det ”nye” museum Køn saetter fokus på, og som vi glaeder os til at følge og samarbejde med.

 ??  ?? Tegning Rasmus Sand Høyer
Tegning Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark