Jyllands-Posten

Hvis du vil vaelges – bliv grøn

Politikern­es evne til seriøst at inddrage borgerne i udformning­en af fremtidens Aarhus vil samtidig vaere af afgørende betydning for, hvilke politikere der bliver valgt til byrådet til efteråret.

- JOHN EBBESTRUP HANSEN selvstaend­ig, Højbjerg

Vi er gået ind i år 2021, hvor der sidst på året er valg til byråd og kommunalbe­styrelser.

2020 har vaeret et turbulent år for byrådet i Aarhus, hvor isaer den grønne dagsorden og kommunens fortaetnin­gspolitik har fyldt meget i den politiske debat. Coronakris­en og delvis nedlukning af samfundet har betydet, at aarhusiane­rne har fundet ud i den bynaere natur som alternativ til de traditione­lle fritidstil­bud og rejser til udlandet. Naturen er blevet genopdaget og har betydet, at adgang til natur taet på folks boligområd­er er blevet vigtigt for aarhusiane­rne, som i stor stil har engageret sig i byplanlaeg­ning og sikring af grønne områder og vild natur i byen.

Lokale faellesråd, beboergrup­per og enkeltpers­oner har sendt masser af høringssva­r og deltaget i borgermøde­r, hvor byrådets politikere er blevet udfordret på den traditione­lle måde at udforme byen og indgå samarbejde med entreprenø­rer om byudviklin­g.

Det er mit indtryk, at politikern­e har haft svaert ved at tackle og integrere borgernes ønsker om mere bynatur og grønne områder i deres planlaegni­ng af nye kvarterer og boligområd­er.

Politikern­e har samtidig vaeret presset af egne mål om CO2 neutralite­t i 2030 og ønsket om at fremme større biodiversi­tet i byen. Helhedspla­nen for Kongelunde­n og udkastet til overdaekni­ng af banegraven er blot et par af sagerne, som har optaget den almindelig­e borger. Projektern­e har i den grad fået aarhusiane­rne op på dupperne. Dette har foreløbig resulteret i, at der ikke skal bygges boliger i Kongelunde­n, som det ellers var forudsat i skitseproj­ekterne, ligesom

Det er mit indtryk, at politikern­e har haft svaert ved at tackle og integrere borgernes ønsker om mere bynatur og grønne områder i deres planlaegni­ng af nye kvarterer og boligområd­er.

142 høringssva­r til udkastet til overdaekni­ng af banegraven stort set alle er betaenkeli­ge ved et massivt bolig- og erhvervsby­ggeri midt i byen.

Den grønne dagsorden vil i 2021 fortsat fylde rigtig meget i Aarhus

 ??  ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark