Jyllands-Posten

OL-deltagelse er ikke laengere en vild drøm for aarhusiane­r i saerlig sportsgren

Den 18-årige Rasmus Vestergaar­d Johansen fra Aarhus jagter OLbillet i skeleton, men i den kommende weekend gaelder det juniorVM i Schweiz.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk RASMUS VESTERGAAR­D JOHANSEN, SKELETON-KØRER

For en sjaelden gangs skyld er det muligt at tage en kaelketur nogle enkelte steder i Danmark i øjeblikket.

Helt anderledes er det for den 18-årige Rasmus Vestergaar­d Johansen fra Aarhus, der bruger det meste af sin tid på at forbedre sig i discipline­n skeleton, der foregår på en spinkel kaelk med hovedet forrest og med op til 130 km/t.

I den kommende weekend er han med i feltet ved junior U20-VM i St. Moritz i Schweiz. Men han har også allerede taget hul på seniorkarr­ieren denne vinter.

Nr. 17 ved EM

For en uge siden fik Rasmus Vestergaar­d Johansen sin seniordebu­t, da han ved EM i skeleton i Winterberg i Tyskland sikrede sig en 17. plads.

Det resultat var så godt, at drømmen om at deltage ved vinter-OL i Beijing i Kina i 2022 pludselig gik fra en utopisk tanke til en reel mulighed.

Der er dog stadig lang vej til OL, hvor der kun er plads til 25 deltagere i feltet. To nationer må have tre kørere med, og seks nationer må have to med, og så er der plads til, at syv lande kan sende en enkelt udøver.

»Mit store mål er OL, og det er da noget, vi snakker om. Jeg har taget et skridt frem med mit resultat ved EM, men det er meget svaert at spå om mine muligheder. Lige nu er min laeringsku­rve stejl, men jeg skal stadig forbedre mig en del og blive mere stabil. At indfri min drengedrøm allerede naeste år vil vaere helt vanvittigt. Men det er ikke alt eller intet i 2022. Der er også et OL i 2026, og i denne sport er man nødt til at kigge langsigtet,« siger Rasmus Vestergaar­d Johansen.

Traener med det tyske hold

Placeringe­n ved EM har givet ham et minigennem­brud, og det er blevet bemaerket af udøvere fra nogle af de andre nationer. Til daglig bor og traener han med de tyske udøvere, da der ikke er andre danskere, der dyrker denne sport.

»Jeg kan godt maerke, at efter EM er nogle på det tyske hold begyndt at taenke: okay, han er kun 18 år, så måske kan han blive rigtig god,« siger Rasmus Vestergaar­d Johansen.

Der skal dog mere end et enkelt godt løb til, før man kan betragtes som en del af eliten.

»Det er ikke nok at lave et godt resultat, fordi i skeleton går det meget op og ned fra uge til uge, alt efter hvilken bane vi kører på. I det her miljø bliver man anerkendt, hvis man kontinuerl­igt praesterer godt igennem flere år,« siger Rasmus Vestergaar­d Johansen.

Kender banen

Han håber at levere to stabile gennemløb i den kommende weekend ved junior-VM i St. Moritz i Schweiz. Det er på den samme bane, hvor han for et år siden deltog ved ungdoms-OL og blev samlet nummer ni.

»Jeg håber at levere to løb, hvor antallet af fejl er minimalt, og så får jeg forhåbentl­ig en god tid,« siger Rasmus Vestergaar­d Johansen.

Saesonen for skeleton er meget kort. Den slutter ofte allerede i slutningen af februar. Men så begynder det hårde arbejde for alvor. Hen over sommeren skal Rasmus Vestergaar­d Johansen forbedre sin fysik og hurtighed, som er helt afgørende for at skubbe kaelken op i fart i starten. Det foregår blandt andet ved at traene atletik.

Interessen for skeleton kommer fra faren Tom Johansen, der mellem 1998 og 2006 var med i projektet omkring et dansk bobslaedel­andshold.

Det er ikke alt eller intet med OL i 2022. Der er også et OL i 2026, og i denne sport er man nødt til at kigge langsigtet.

 ??  ?? Rasmus Vestergaar­d Johansen dyrker atletik om sommeren blandt andet for at forbedre sin fysisk og sin starttid. Foto: IBSF
Rasmus Vestergaar­d Johansen dyrker atletik om sommeren blandt andet for at forbedre sin fysisk og sin starttid. Foto: IBSF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark