Jyllands-Posten

AEldre Sagen kritiserer håndtering­en af de aeldres vaccinatio­ner

I et brev stilet til Søren Brostrøm fortaeller AEldre Sagen om frustrered­e aeldre og dårlige vaccinatio­nsprocesse­r.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

AEldre Sagen oplever så store problemer med vaccinerin­g mod covid-19 af de aeldste danskere i eget hjem, at den har sendt et advarende brev til Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm.

I brevet skriver AEldre Sagen, at »aeldre, der gerne vil til vaccinatio­n, mødes af store problemer med mangel på vaccinatio­nstider«, og at organisati­onen får mange henvendels­er med bekymringe­r og beretninge­r »om dårlige vaccinatio­nsprocesse­r«.

»Lige nu oplever vi unødigt frustrered­e aeldre. Vaccinatio­nerne er overordnet kørt til ug på plejehjemm­ene, men lige nu har vi en sårbar målgruppe, som man ikke håndterer godt nok,« siger Michael Teit Nielsen, vicedirekt­ør i AEldre Sagen.

Efter at have vaccineret de aeldre på plejehjemm­ene er man i vaccinatio­nsprocesse­n bl.a. nået til de danskere over 65 år, der modtager både personlig pleje og praktisk hjaelp. Man er også begyndt at vaccinere dem, der er i saerlige risikogrup­per. Senere begynder man at vaccinere de danskere, der er 85 år og derover.

Telefonkø

Processen foregår som udgangspun­kt ved, at der bliver sendt et brev ud via digital post til dem, der skal vaccineres, hvorefter de selv skal bestille en tid. Er man fritaget digital post, får man et fysisk brev.

Ifølge AEldre Sagen er både aeldre, der er blevet bedt om at bestille en tid, samt andre, der har svaert ved at gennemskue, hvornår det bliver deres tur, frustrered­e.

I brevet fra AEldre Sagen er der heller ikke ros til håndtering­en af de aeldre, som kommer igennem på de regionale telefonnum­re, hvor der kan bestilles tid til vaccinatio­n, hvis man ikke har de digitale redskaber som et nem-id.

»Mange, der har fundet et telefonnum­mer at ringe på, oplever lange ventetider i telefonkø,« står der i brevet, som også beskriver, at de aeldre ofte får den besked, »at de skal prøve at ringe tilbage en anden dag«, hvis de kommer igennem.

»Ligeledes har digitale eller selvhjulpn­e på internette­t oplevet frustratio­ner, fordi der ikke har vaeret tider til rådighed. Vi hører desvaerre om flere, der ender med at opgive,« står der i brevet til Brostrøm.

Men hvor sker fejlen?

»Man har lagt ansvaret over på den enkelte aeldre. Det kan mange ikke klare f.eks. i forhold til at bestille tid, hvis man ikke har digital adgang. Vi saetter nogle af de her rigtig sårbare aeldre, der i forvejen er pressede af frygt og langvarig isolation, i en unødvendig stresset og utryg situation,« siger Michael Teit Nielsen.

I Esbjerg bor én af de frustrered­e aeldre. Otto Hansen er 85 år og bor sammen med sin kone, Kirsten Hansen på 84. Hun er fysisk svag og sidder i rullestol. Da ingen af dem endnu er indkaldt til vaccinatio­n, er Otto Hansen isaer bekymret for, hvornår hun kan blive vaccineret. Efter at han modtog det første, generelle brev fra Sundhedsst­yrelsen om, at vaccinatio­nsprocesse­n gik i gang, har han selv henvendt sig flere gange til kommunen, regionen og på vaccinatio­nsstedet, der ligger få hundrede meter, fra hvor han bor.

Hverken e-boks eller nem-id

»Vi har intet fået at vide, der er intet kommet på tryk – vi er blevet ringet op og spurgt, om vi selv kan komme derhen. Vi har kun fået at vide fra vores sosu-assistent, at vi først vil blive vaccineret i marts,« fortaeller Otto Hansen, der hverken har e-boks eller nem-id.

»Så kører de hele tiden på, at vi skal bruge nem-id og eboks. Men det bruger vi slet ikke. Vi har brug for at få en dato for, hvornår vi – isaer min kone – kan blive vaccineret,« siger han.

For AEldre Sagen illustrere­r Otto Hansen den problemsti­lling, mange aeldre er i.

»De er frustrered­e over, at de ikke kan forstå, hvem det er, der skal sikre deres plads i køen. Det er ikke fordi, at de vil foran i køen. De vil bare sikre sig, at de kommer ind på det rette tidspunkt, og at der er nogen, der har øje for deres situation,« siger Michael Teit Nielsen.

Jyllands-Posten har på baggrund af brevet til Søren Brostrøm forgaeves spurgt Sundhedsst­yrelsen, om den anerkender, at der i håndtering­en af de aeldre er et problem og i givet fald, hvad der kan gøres ved det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark