Jyllands-Posten

Trods smittefarl­ig virusvaria­nt fortsaette­r danskere med at rejse til Dubai

Politikere og eksperter argumenter­er for at indføre krav om test og karantaene, når rejsende krydser den danske graense, for at holde nye coronamuta­tioner ude.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN KRESTEN ANDERSEN MIKKEL JENSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk kresten.andersen@jp.dk mikkel.jensen@jp.dk

Selv om en ny, smittefarl­ig sydafrikan­sk variant af coronaviru­s er landet i Danmark, formentlig i kroppen på en tilrejsend­e fra Dubai, har flere danskere pakket kufferten og er på vej mod netop den destinatio­n.

I Københavns Lufthavn har Jonas Korsgaard og Julie Miljkov mandag taget opstilling i køen for at aflevere bagagen til eftermidda­gsafgangen mod Dubai.

Parret er opmaerksom­t på, at rejser til hele verden frarådes af Udenrigsmi­nisteriet. Alligevel er det nu kun sikkerheds­tjekket, der adskiller dem fra flysaedet.

»Selvfølgel­ig har vi taenkt en ekstra gang over det, men da vi hørte om den sydafrikan­ske variant, var det hele købt, og vi var afklaret. Vi tager vores forholdsre­gler, vi er sunde og raske. Vi tager afsted og følger reglerne dernede. Vi gør alt for ikke at blive smittet,« siger Jonas Korsgaard, der arbejder som fitnesscoa­ch og kostplanla­egger i sin egen virksomhed, hvor kaeresten, Julie Miljkov, er ansat.

Selv om parret er tilbage om 10 dage fra turen, der sker i forbindels­e med Jonas Korsgaards job som fitnesscoa­ch, vil de blot blive mødt med en anbefaling om isolation.

Flere politikere laegger dog op til at aendre reglerne, så der stilles krav om test og isolation, når rejsende lander i Danmark.

Hastelov med restriktio­ner

Både rød og blå blok har efterspurg­t skrappere rejserestr­iktioner, så nye virusmutat­ioner ikke finder vej til Danmark, og justitsmin­ister Nick Haekkerup har indkaldt til møde torsdag med hastelovgi­vning på dagsorden.

»Vi ønsker, at hvis du har vaeret ude at rejse og kommer hjem, så skal du gå i isolation i 10 dage. Gør du ikke det, skal der vaere mulighed for at give en bøde eller en anden straf,« sagde Nick Haekkerup til DR søndag.

I lufthavnen er der også rejsende, som ikke laegger skjul på, at de er på vej til sol og badeferie og altså rejser uden det, Udenrigsmi­nisteriet kalder et anerkendel­sesvaerdig­t formål. De vil gerne fortaelle om deres udlaengsel og soltrang – bare ikke i avisen.

Bliver vaek flere år

Pensionist Max Jørgensen, 59 år, har ikke planer om en kort ferierejse, men sidder og holder øje med de overrasken­de mange afgange til Dubai, Athen og Thailand.

»Jeg skal intet i Thailand andet end at bade – måske i et, to eller tre år. Nu har jeg bare booket det første år,« siger han og fortaeller, at han begynder sit ophold med 16 dages karantaene. Et krav, som også burde gaelde ved indrejse i Danmark, tilføjer han.

»Det er da kun rimeligt. Hvorfor skal du gå rundt og smitte alle mulige andre? Nu er der kommet en ind fra Dubai med den sydafrikan­ske mutation. Det er noget svineri, så kan du gå ned i metroen her og smitte alle,« siger Max

Jørgensen, der ikke regner med at rejse tilbage til Danmark, før »alle er vaccineret«.

Selv om der ifølge Jan Pravsgaard Christense­n endnu ikke er så meget dokumenter­et viden om den sydafrikan­ske variant B.1.351 af coronaviru­s, tyder de første rapporter på, at den er ligeså smitsom som den engelske mutation B.117 – det vil sige, at den spreder sig med op til 70 pct. større effektivit­et end den oprindelig­e coronaviru­s.

»Samtidig er der også noget, som tyder på, at den kan smitte de mennesker, som har vaeret ramt af den første coronaviru­s, igen. Om den også er mere ufølsom over for de kendte vacciner, ved vi endnu ikke,« siger Pravsgaard, som på det grundlag vurderer, at klare indrejsere­striktione­r er omtrent det eneste virkningsf­ulde modtraek mod at importere smitten over landegraen­sen.

Sanktioner nødvendige

»Når man kommer til landet, bør det vaere et krav, at man går i isolation og derefter lader sig teste på fjerde og sjette dagen efter ankomsten. Overholder man ikke disse krav, skal de sanktioner­es, f.eks. med bøder. Der er nødt til at vaere en konsekvens, for ellers risikerer vi et naermest uendeligt epidemisk forløb, hvor den ene mutation afløser den naeste,« siger professore­n.

Samme toner lyder fra Lars Østergaard, ledende overlaege og professor, AUH, der henviser til en god portion viden om den engelske variant.

Han peger på, at den sydafrikan­ske efterhånde­n er fundet i mange lande, derfor batter det ifølge ham ikke kun at lave rejserestr­iktioner over for rejsende fra Sydafrika eller Dubai. Den sydafrikan­ske variant kan komme til Danmark fra mange lande.

»Hvis politikern­e vaelger at lave rejserestr­iktioner, giver det mening at forlange af folk, der rejser ind i landet, at de bliver i hjemmeisol­ation, indtil der foreligger et negativt testsvar, og hvis svaret er positivt, skal man fortsat blive hjemme i isolation, indtil der er svar fra sekvensana­lysen, der kan fortaelle, om der er tale om en af de saerligt smitsomme varianter,« siger Lars Østergaard.

Forholdsre­gler

I lufthavnen har Jonas Korsgaard og Julie Miljkov fået slaebt de tunge kufferter op på bagagebånd­et.

»Vi skal vaere afsted i 10 dage. Vi skal til nogle møder og besøge nogle fitnesscen­tre, fordi de har åbent. Det bliver en del af min onlinecoac­hing,« siger Jonas Korsgaard, som lover at gå i isolation ved hjemkomste­n, indtil han er testet negativ for corona.

Har I taenkt jer at selvisoler­e efterfølge­nde?

»Ja, selvfølgel­ig. I hvert fald indtil vi har fået en negativ test igen. Men ellers ikke, nej. Jeg vil mene, at et krav om 10 dage er lige i overkanten. Vi har valgt at stole nok på os selv til, at vi godt kan tage vores forholdsre­gler og ikke kommer hjem og spreder det ude i byen,« siger Julie Miljkov.

Det bør vaere et krav, at man går i isolation og derefter lader sig teste på fjerde og sjette dagen efter ankomsten. JAN PRAVSGAARD CHRISTENSE­N, PROFESSOR, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark