Jyllands-Posten

SF vil gøre udbud af sugardatin­g strafbart og sidestille det med rufferi

Platforme med sugardatin­g skal forbydes, mener SF. Socialdemo­kratiet erkender, at der er alvorligt problem og vil sende det til behandling i Straffelov­rådet.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Sugardatin­g-platformen­e på nettet har tusindvis af brugere, der kan skrive til hinanden og lave aftaler. Ofte er det lidt aeldre maend, der kommer med gode tilbud til de lidt yngre kvinder. Umiddelbar­t lyder det harmløst: en middag, en ny taske eller et beløb til gengaeld for at mødes med en mand. Men ofte følger der mere med – og nu skal det vaere slut.

I hvert fald hvis det står til SF, der vil gøre hjemmeside­r og platforme, som digitalt udbyder eller facilitere­r sugardatin­g, ulovlige ved at omfatte dem af straffelov­ens paragraf for rufferi.

Det vil f.eks. ramme Sugardater­s.dk, der ifølge egne oplysninge­r har 130.000 danske brugere, og hvor maendene betaler for at have en profil.

»Moderne rufferi foregår ikke laengere ved, at man udlejer vaerelser til prostituti­on. Det er flyttet over på nettet, hvor der nemt skabes kontakt mellem køber og kunde. Når vi har bestemt, at rufferi i den fysiske verden er ulovligt, bør det naturligvi­s også vaere det i den digitale verden,« siger SF’s retsordfør­er Karina Lorentzen.

Angst og paranoia

Hun sammenlign­er sugardatin­g med prostituti­on:

»Oftest er det med et klart seksuelt formål for øje, og der udveksles penge. Vi ved fra fagfolk, at sugardatin­g kan føre til prostituti­on og give fysiske og psykiske skader såsom angst, paranoia og lavt selvvaerd og selvtillid.«

Socialdemo­kratiets retsordfør­er, Jeppe Bruus, anerkender, at der er brug for politisk handling.

»Problemet er helt åbenbart og meget alvorligt. Sugardatin­g kan vaere vejen ind i prostituti­on for børn og unge. På overfladen virker sugardatin­g uskyldigt, men for nogle kan det have alvorlige konsekvens­er. Derfor er forslaget fra SF relevant,« siger Jeppe Bruus.

Han er tøvende over for, om det er muligt at forbyde onlinetjen­esterne og peger på, at kontaktern­e også kan knyttes i f.eks. grupper på Facebook. Han foreslår, at Straffelov­rådet skal vurdere på, hvordan man kan lave lovgivning på området.

Per Frederikse­n, psykolog i Red Barnet, advarer om, at sugardatin­g kan »virke enormt appelleren­de for de unge, som ikke er haemmet af konsekvens­beregninge­r«, og som er modtagelig­e over for anerkendel­se.

»Som ung er man god til at leve i nuet, og hvis man kan få en taske eller en mobiltelef­on her og nu mod en intim ydelse, kan det virke meget tillokkend­e. Ordet sugardatin­g er ungdommeli­gt og det er problemati­sk. For nogle unge, er det gråzonepro­stitution,« siger han.

Svaert at afgraense

Den 28-årige Lara Denice Gavidia Linares, der har sugardatet i 11 år, driver et konsulentf­irma, hvor hun rådgiver kvinder om dating, så de laerer at passe på sig selv og navigere i sugardatin­g. Hun er enig i, at sugardatin­g kan vaere en glidebane til prostituti­on. Det er hun dybt bekymret over.

»Man kan komme til skade, hvis man ikke ved, hvad man laver. Jeg mener, at man bør vente til man er midt i 20’erne, når ens hjerne er ordentligt udviklet, før man begynder på det. Selv var jeg ikke moden nok, da jeg begyndte som 17-årig.«

Lara Denice Gavidia Linares fortaeller, at portalerne i nogle tilfaelde bliver misbrugt af escortpige­r med prislister på ydelserne. Men hun pointerer, at sugardatin­g handler om andet end prostituti­on, og at et forbud mod platforme som Sugardater­s.dk vil ødelaegge det for alle dem, der kan håndtere det.

»Vi er mange voksne, modne kvinder, som bruger sugardatin­g til at dyrke vores kvindeligh­ed i andre former for forhold, hvor maend og kvinder er ligevaerdi­ge, og hvor det ikke nødvendigv­is har noget med penge at gøre,« siger hun.

Hun forudser, at et forbud vil betyde, at sugardatin­g flytter andre steder hen.

»På Tinder og Victoria Milan bliver der også lavet sugardatin­g-aftaler. Og hvad med Eroguide, Scor og Facebook, hvor der er mindre kontrol med det? Og annoncerne bagest i Ekstra Bladet? Det bliver svaert at afgraense.«

Vi er mange voksne, modne kvinder, som bruger sugardatin­g til at dyrke vores kvindeligh­ed i andre former for forhold, hvor maend og kvinder er ligevaerdi­ge. LARA DENICE GAVIDIA LINARES

Hvad vil det betyde for dig, hvis Sugardater­s.dk bliver forbudt?

»Jeg vil blive ked af det af, for det er en stor del af en livsstil, som jeg elsker. Jeg er ikke til traditione­lle forhold, og jeg synes, at det er dejligt med et forum, hvor andre mennesker søger det samme, som jeg gør.«

En kop kaffe og et kys

Mads Andersen Høg, teamleder i RedenUng, mener, at det er vigtigt, at man er opmaerksom på platformen­es ansvar i forbindels­e med sugardatin­g. Men han understreg­er, at sugardatin­g er komplekst og daekker over alt fra et kys for en drink på en date til egentlig prostituti­on. Og aftalerne indgås alle mulige steder – ikke kun på sugardatin­g-platformen­e, men også på Facebook og Instagram.

»De unge, vi møder i vores rådgivning, har ingen at tale med om det. De synes, at det er skamfuldt – isaer hvis de er blevet snydt. Men der er behov for, at de unge har nogen at tale med om deres problemer,« siger han.

Mads Andersen Høg mener også, at sugardatin­g kan vaere en glidebane:

»Det, at man efter en flaske vin giver lidt mere, end man har lyst til, fører ikke nødvendigv­is til prostituti­on. Men for nogle kan det skride, og nogle føler en afhaengigh­ed af intimitete­n eller pengene.«

I foråret reklamered­e influencer­en Fie Laursen for sugardatin­g over for sine unge følgere. SF vil også regulere reklame for sugardatin­g og beskytte unge mod det. Også det skal drøftes ved førstebeha­ndlingen af forslaget tirsdag i Folketinge­t.

Sugardater­s.dk oplyser i et skriftligt svar til JyllandsPo­sten, at man ikke støtter »sex for penge«, og at det tydeligt fremgår af retningsli­njerne.

 ??  ?? Den 28-årige Lara Denice Gavidia Linares har sugardatet i 11 år.
Hun har fået penge og gaver, men hun har også datet, uden at der har vaeret betaling. Nu rådgiver hun andre om, hvordan man gør det på en sikker måde. Foto: Stine Bidstrup
Den 28-årige Lara Denice Gavidia Linares har sugardatet i 11 år. Hun har fået penge og gaver, men hun har også datet, uden at der har vaeret betaling. Nu rådgiver hun andre om, hvordan man gør det på en sikker måde. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark