Jyllands-Posten

Migrantkar­avane på vej mod USA

Tusindvis af migranter fra Honduras er blevet mødt med tåregas i Guatemala. Endemålet er USA og en varm velkomst fra Joe Biden.

- RASMUS FREDSTED rasmus.fredsted@jp.dk

Med tåregas, skjolde og haevede politistav­e har guatemalan­ske politistyr­ker og kampklaedt­e tropper i de seneste dage forsøgt at bremse en større migrantkar­avane, der har kurs mod USA.

Ifølge flere medier er der tale om en karavane fra Honduras bestående af i alt 7.000-8.000 mennesker, herunder familier med børn, der siden fredag er vaeltet ind over graensen til Guatemala og er desperate efter at nå til graensen til Mexico – det sidste stop før USA’s sydlige graense.

Det udviklede sig til voldsomme sammenstød søndag, da en stor gruppe migranter kom gående naer landsbyen Vado Hondo i den østlige del af Guatemala godt 55 km fra graensen til Honduras.

Her blev de mødt af den guatemalan­ske blokade indsat af landets regering, og videoer og billeder viser dramatiske scener, hvor politistyr­ker og soldater slår hårdt ned på migrantern­e, der forsøger at presse sig forbi.

Der meldes om flere sårede efter sammenstød­et, og mange af migrantern­e fra Honduras er nu strandet i området, hvor de naegter at vende om.

»Der er ikke noget vand eller mad, og der er tusindvis af børn, gravide kvinder og babyer, og de vil ikke lade os komme forbi,« fortaeller en af de mange strandede migranter, der vil kaldes Pedro, til nyhedsbure­auet Reuters.

Tusindvis af mennesker, primaert honduraner­e, saetter hvert år kurs mod USA i håbet om en bedre fremtid. I år sker det, netop som Joe Biden og hans administra­tion, der tidligere har bebudet en lempelse af landets immigratio­nspolitik, er på vej ind i Det Hvide Hus.

Flygter fra nød og sult

De flygter fra Honduras, hvor situatione­n er saerligt grel, og hvor eftervirkn­ingerne af to orkaner, der haergede flere centralame­rikanske lande i november sidste år, stadig haenger tungt over landet. Orkanerne ramte på et tidspunkt, hvor mange honduransk­e familier i forvejen var i knae som følge af coronapand­emien.

»Vi har ikke noget arbejde, ej heller mad, så jeg besluttede mig for at søge mod USA,« lyder det bl.a. fra den 23-årige Dania Hinestrosa, der rejser med sin datter, til AFP.

Det er samme historie, der går igen hos mange af migrantern­e. Mennesker, der beretter om nød og sult i hjemlandet.

»Vi saetter vores liv på spil. Der er ikke noget arbejde i Honduras, isaer efter de to orkaner og pandemien,« fortaeller Dixón Vázquez til AFP.

Selv om hundredvis af migranter menes at vaere sendt tilbage mod Honduras efter at vaere stødt på politiblok­aden og de kampklaedt­e tropper i Guatemala søndag, er karavanen dog langtfra opløst. Ifølge Reuters estimerede migrations­arbejdere i Guatemala søndag, at omkring 2.000 migranter er stimlet sammen på en motorvej naer landsbyen Vado Hondo efter sammenstød­et.

Angiveligt har en større gruppe migranter også undveget politiprop­pen i Guatemala og er flygtet ind i omkringlig­gende bjergområd­er for at fortsaette mod graensen til Mexico. Her venter også soldater ved Mexicos sydlige graense.

Håb om varm velkomst

Endemålet er USA, og mens fattigdom, sult og uro skubber migrantkar­avanerne ud af Honduras, menes amerikaner­nes praesident­skifte også at spille en rolle.

Håbet for mange af migrantern­e er, at velkomsten under Joe Biden, der tiltraeder som USA’s praesident onsdag, er noget varmere end den, de i de seneste fire år er blevet budt af Donald Trump.

For mens Trump ofte har harceleret mod karavanern­e og betegnet dem som en »invasion«, har Biden-administra­tionen meddelt, at man ønsker at lempe forgaenger­ens stramme immigratio­nspolitik.

Ifølge BBC har Biden administra­tionen dog opfordret til, at migrantern­e ikke bør tage turen til USA, da »immigratio­nspolitikk­en ikke vil forandre sig over natten,« lyder det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark