Jyllands-Posten

Navalnyj kalder behandling en »hån mod al retfaerdig­hed«

Den russiske systemkrit­iker Aleksej Navalnyj blev mandag faengslet til den 15. februar. De baltiske lande beder EU om at drøfte sanktioner mod Moskva.

-

Den russiske systemkrit­iker Aleksej Navalnyj sagde mandag, at den behandling, som han har fået efter sin hjemkomst til Moskva, er »en hån mod al retfaerdig­hed«.

Udtalelsen kom, efter at der i al hast blev gennemført et retsmøde med Navalnyj på en politistat­ion naer Moskvas lufthavn.

Han skal sidde varetaegts­faengslet i fire uger frem til den 15. februar, besluttede en dommer i Moskva mandag.

Det oplyser hans medarbejde­re til nyhedsbure­auet AFP.

I en videobeske­d, der er lagt på Youtube, opfordrer Navalnyj sine tilhaenger­e til at demonstrer­e mod behandling­en af ham.

»Vaer ikke bange, gå på gaden. I skal ikke gøre det for min skyld, gør det for jer selv og jeres fremtid,« siger han.

Opposition­spolitiker­en blev anholdt søndag, da han vendte tilbage til Moskva fra Tyskland. Det er første gang, at han er tilbage i sit hjemland, siden han i august blev udsat for et nervegifta­ngreb i Rusland.

Navalnyj anklager den russiske sikkerheds­tjeneste FSB for at have forsøgt at draebe ham via giftattent­atet.

Ved retsmødet kraevede anklagemyn­digheden Navalnyj faengslet i 30 dage. Han er anklaget for at have forbrudt sig mod betingelse­rne i en betinget dom for underslaeb.

Navalnyj opfordrede ved mandagens retsmøde til, at dørene skulle åbnes for alle journalist­er. Omkring 100 mennesker – overvejend­e journalist­er – var samlet i sneen uden for bygningen, hvor retsmødet fandt sted.

De baltiske EU-lande har anmodet EU’s udenrigsmi­nistre om at drøfte Navalnyjsa­gen ved et udenrigsmi­nistermøde naeste mandag. De ønsker flere sanktioner mod Moskva.

»Det er vores mål at føre en konkret diskussion om mulige sanktioner, som EU kan indføre på grund af tilbagehol­delsen af Navalnyj,« siger Litauens udenrigsmi­nister, Gabrielius Landsbergi­s.

Tysklands udenrigsmi­nister, Heiko Maas, siger, at Rusland må respektere sin egen forfatning, og at Navalnyj øjeblikkel­ig bør saettes på fri fod.

Den tyske udenrigsmi­nister fastslår, at Tyskland ligesom andre EU-lande forventer, at Rusland gør alt, hvad det kan for at få opklaret alle omstaendig­heder omkring giftangreb­et på Navalnyj, og at gerningsma­endene stilles til ansvar.

Ruslands føderale faengselsm­yndighed siger, at Navalnyj vil vaere tilbagehol­dt, indtil en domstol har taget stilling til hans sag.

 ??  ?? Aleksei Navalnyj blev søndag anholdt ved sin ankomst til Moskva. Foto: Alexander Nemenov/AFP
Aleksei Navalnyj blev søndag anholdt ved sin ankomst til Moskva. Foto: Alexander Nemenov/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark