Jyllands-Posten

Hviderusla­nd mister ishockey-VM efter politiske protester

Første store nederlag til Lukasjenko på den internatio­nale scene siden valgsvindl­en i august. Danmarks Ishockey Union er klar til at overtage vaertskabe­t.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Hviderusla­nd bliver alligevel ikke medvaert, når VM i ishockey skal spilles i maj og juni. Det har Det Internatio­nale Ishockey Forbund (IIHF) besluttet, efter en raekke landes hockeyorga­nisationer – heriblandt Danmarks – i månedsvis har kaempet på de indre linjer for at få turneringe­n flyttet fra praesident Aleksander Lukasjenko­s regime.

»Det er en meget beklagelig beslutning at vaere nødt til at fjerne Minsk-Rigas faelles vaertskab,« udtaler forbundets praesident, René Fasel.

De seneste måneder har EU indført sanktioner og indrejsefo­rbud mod praesident Aleksander Lukasjenko og en raekke af hans naermeste støtter, og EU har besluttet ikke at anerkende Lukasjenko som praesident efter valgsvinde­l og angreb på fredelige demonstran­ter de seneste fem måneder.

Fasel har mødt massiv kritik for at opretholde et taet forhold til ”Europas sidste diktator”, som Lukasjenko ofte omtales. En raekke internatio­nale medier beskrev i forrige uge et møde mellem de to og viste billeder af den omfavnelse, som Fasel fik af Lukasjenko i Minsk, hvilket øgede presset på Fasel.

I weekenden trak bilfabrikk­en Skoda en streg i sandet og meddelte, at den ville traekke sig som sponsor for turneringe­n, hvis den blev gennemført i Hviderusla­nd.

»Vi respektere­r og fremmer også alle menneskere­ttigheder,« hed det.

På EU-niveau har en raekke lande med Finland i spidsen laenge arbejdet på at øge det politiske pres for at forhindre den propaganda­mulighed, som et VM-vaertskab kunne blive for Lukasjenko.

Mandag trak ishockeysp­orten så selv stikket, bl.a. med sikkerhed som begrundels­e.

»Gennem denne proces har vi prøvet at fremme, at VM kunne blive brugt som et redskab til forsoning til at daempe de socio-politiske begivenhed­er, der finder sted i Hviderusla­nd, og finde en positiv vej fremad. Og selv om Rådet (Ishockeyfo­rbundets øverste ledelse, red.) føler, at VM ikke bør bruges til at fremme politik fra nogen sider, har det anerkendt, at det ikke vil vaere passende at holde denne begivenhed i Minsk, når der er større udfordring­er at håndtere, og valgt at prioritere sikkerhede­n for hold, tilskuere og ledere,« udtaler Fasel.

Den hviderussi­ske opposition modtager beslutning­en med glaede.

»Det er et rigtig klogt skridt – at støtte menneskere­ttigheder og fair sport – ikke at samarbejde med regimet i Hviderusla­nd,« skriver lederen af den politiske bevaegelse, Svetlana Tikhanovsk­aja, på Twitter, hvor hun erklaerer sig »taknemmeli­g over, at hviderusse­rnes stemmer er blevet hørt«.

Dansk hovedrolle

VM skulle vaere spillet i Hviderusla­nd og Letland, og det er endnu uvist, om Letland nu skal afvikle hele turneringe­n alene, om der skal findes en anden medvaert, eller om hele turneringe­n skal flyttes.

Danmarks Ishockey Union har presset på for at få turneringe­n rykket vaek fra Hviderusla­nd. Både på de indre linjer og senest offentligt.

Først sagde unionens direktør, Ulrik Larsen, til dr.dk, at »vi vil ikke have vores ishockeyla­ndshold til VM i Minsk. Vi vil have, at VM skal afvikles i et andet land«.

Derefter meddelte unionens formand, Henrik Bach Nielsen, at Danmark var klar som vaert.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra ishockeyun­ionen.

På Twitter skriver public affairs-chef i Danmarks Idraetsfor­bund, Poul Broberg, at flytningen fra Hviderusla­nd er en »god og rigtig beslutning fra den internatio­nale ishockeyun­ion, hvilket viser vaerdien af at have danske ledere med helt inde i bestyrelse­slokalet«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark