Jyllands-Posten

»Det vil vaere uheldigt, hvis de kommer efter flere penge«

Trods millionlån fra kommunen gik Fredericia Teater konkurs sidste år. Nu poster Fredericia flere penge i et nyt teater.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Facebook-siden er den samme. Adressen er den samme. Og navnet er naesten det samme. Men derudover er der ingen forbindels­e mellem Fredericia Teater, som gik konkurs sidste år, og Fredericia Musicaltea­ter, som nu ser dagens lys med støtte fra kommunen.

Nyheden blev bl.a. annonceret på Fredericia Teaters Facebook-side, hvilket fik flere til at undre sig over, at det nye teater valgte at bruge en gammel side.

»Der er desvaerre lidt for meget forvirring her på siden til, at det kun er glaede. Isaer for alle dem, der har købt billetter, de ikke kan få refunderet, da I jo ikke er de samme som det “gamle” teater,« skrev brugeren Rakel Henriksen eksempelvi­s.

Nogle ville vide, om de kunne få deres tilgodehav­ende fra Fredericia Teater tilbage eller bruge et tidligere udstedt gavekort. Svaret var dog nej. For de to teatre har intet med hinanden at gøre juridisk.

Fredericia Teaters gamle

Facebook-side er en del af konkursboe­t, som Fredericia Kommune har købt af kurator. Den kommer til at skifte navn, lyder det fra kommunen, men det tager tid.

»Jeg er rigtig aergerlig over konkursen og den situation, som den har sat mange mennesker i,« fastslår Fredericia­s borgmester, Steen Wrist (S), som tiltrådte posten den 1. januar.

»Desvaerre er de kommunale muligheder for at kompensere dem meget begraensed­e. Det tidligere teater er en selvstaend­ig juridisk enhed, som nu er konkurs og har i princippet ikke noget at gøre med det nye teater. Så hvor meget vi end gerne ville, har vi ikke lovhjemmel til at støtte de mennesker med de krav, de har. Men bestyrelse­n kunne jo kigge på modeller, hvor de, der har billet til det gamle teater, kan få saerlige tilbud. For det handler jo om at få tillid til, at når man køber en billet til Fredericia Musicaltea­ter, så kan man også regne med, at forestilli­ngen bliver til noget,« fortsaette­r han.

Lån var ikke nok

I marts sidste år måtte Fredericia Teater dreje nøglen om. Det skyldtes til dels aflyste forestilli­nger, men ikke mindst to musicalfor­estillinge­r i København i 2019 med svigtende billetsalg samt en overskride­lse af markedsfør­ingsbudget­tet.

Kommunen havde ellers lånt i alt 10 mio. kr. til det nødlidende teater, men det var altså ikke nok til at redde det.

Nu har byrådet så besluttet at afsaette 11 mio. kr. om året samt give huslejefri­tagelse til en nyt teater med samme musicalpro­fil.

Samtidig håber man, at det vil blive godkendt som såkaldt § 5-teater, hvilket vil indebaere statslige tilskud på 8,6 mio. kr. årligt.

»Det har jo vaeret et fyrtårn – ikke bare for Fredericia, men for dansk teater og scenekunst. Det blev der sat en midlertidi­g stopper for i marts 2020, og det har vi haft svaert ved at affinde os med i Fredericia, så byrådet vaelger i efteråret at sige, at det vil vi gerne igen, men vi vil også noget andet end det, som vi havde tidligere,« forklarer Steen Wrist.

Hvad er det?

»For det første er vi ret praecise på, at der er de 11 mio. kr. om året. Der er også lagt nogle andre forudsaetn­inger ned over: Vi vil have en todelt, ligevaerdi­g ledelse med en kunstneris­k chef og en økonomiche­f. Og så er det vigtigt for mig, at hvis man laver forestilli­nger ude af byen, har man nogen at dele risiciene med. Vi har lagt alt for mange aeg i vores egen kurv tidligere.«

Borgmester­en peger på, at teatret fremover skal have faerre fastansatt­e, så der er større fleksibili­tet i økonomien.

Hvad gør I, hvis teatret pludselig beder om flere penge?

»Jeg har vaeret tydelig over for den nye bestyrelse­sformand om, at det vil vaere uheldigt, hvis de kommer tilbage efter flere penge. Jeg tror ikke, at der vil vaere gehør for det i byrådet.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark