Jyllands-Posten

I børnelitte­raturen har der laenge vaeret klimakrise

Henrik Nilaus’ ”Klimakrige­rne” skriver sig ind i en raekke af børnebøger, hvor børnene må tage klimakampe­n i egen hånd.

- GRO VASE

Hvis man gerne vil vide, hvordan det i vaerste fald står til med kloden og dens tilstand, er børnelitte­raturen faktisk et oplagt sted at gå hen.

Her har klimaforan­dringerne og deres konsekvens­er for laengst vundet indpas – også uden, at der bliver lagt fingre imellem.

Børnene tager affaere

Klimabøger for børn kan meget groft set inddeles i to kategorier:

Den, hvor katastrofe­n allerede er indtruffet, og den, hvor den gør det lige om lidt.

I den første kategori finder vi nyere danske titler som Adam O’s ”Den rustne verden” og Søren Jessens illustrere­de romaner, ”Ørkenfeber” og ”Fiskepigen”, der har det til faelles, at den menneskeli­ge forurening på den ene eller den anden måde har ødelagt verden, som vi kender den.

I den anden kategori finder vi Greta Thunbergli­gnende eksempler på børn, der vaelger at tage klimakampe­n i egen hånd for at redde kloden, inden det er for sent.

F.eks. går Kim Fupz Aakesons populaere Vitello-figur i gang med at stoppe både klimaforan­dringer og fattigdom i ”Vitello redder verden”, og tredje bind i Trine Bundsgaard­s Tilde-serie for praeteenag­ere er netop udkommet med undertitle­n ”Kaerlighed og klimakrise”.

Og det er også i denne raekke af børnebøger, at Henrik Nilaus’ nye serie, ”Klimakrige­rne”, for de 812-årige, melder sig staerkt på banen.

De første to er netop udkommet på Gyldendal.

Klimakamp med humor

I ”Klimakrige­rne” er det netop Greta Thunberg, der er kilden til inspiratio­n hos hovedperso­nen Emma og hendes venner.

Første kapitel begynder under overskrift­en ”Jorden går under!”, og så starter Emmas kamp ellers med at prøve at aendre sin families fastgroede vaner.

Og selv om det er svaert at få de voksne til at forstå alvoren, går de med til både at diskutere kødfri dage, og om flyrejsen bør skiftes ud med en cykelferie.

Dialogen kan af og til blive lidt tung af fakta, men lettes hurtigt af humor og et herligt persongall­eri bestående af en sur storesøste­r, en hundefjend­sk mor og en gammel flipper af en farfar.

Det bliver saerligt underholde­nde i ”Farfars fede økoferie”, hvor min egen barndoms feriemarer­idt udspiller sig med alt, hvad det indebaerer af lejede cykler, naturcampi­ng og myggespray.

BØRNEBØGER KLIMAKRIGE­RNE 1 – ØKODELLER OG SVINESTREG­ER KLIMAKRIGE­RNE 2 – FARFARS FEDE ØKOFERIE HENRIK NILAUS 168 sider pr. bog/169,95 kr. pr. styk Gyldendal

Opråb til de voksne

”Klimakrige­rne” udstiller, at det ikke er nemt at leve op

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark