Jyllands-Posten

Intet er så udansk som tvang

-

Da coronapand­emien ramte Danmark for snart et år siden, greb Folketinge­t ind ved at tildele regeringen og myndighede­rne en raekke beføjelser, der aldrig er set i fredstid.

Anderledes kunne det ikke vaere, lød den fremherske­nde opfattelse, men ét års erfaring rigere er spørgsmåle­t, om Folketinge­t igen kan finde på at give en regering ret til en myndigheds­udøvelse, man ellers kun finder i autoritaer­e stater? Svaret kan til dels findes i den epidemilov, der tirsdag skal førstebeha­ndles i Folketinge­t, og som desvaerre et flertal ser ud til at støtte – tydeligvis uden at have sat sig ordentligt ind i detaljerne, da der er tale om potentielt saerdeles vidtgående indgreb i danskernes frihedsret­tigheder.

To af de mest brugte – og efterhånde­n også misbrugte – begreber under coronapand­emien har vaeret ”samfundssi­nd” og ”folkesundh­ed”. Begge var centrale i den første fase for et år siden, da de folkevalgt­e ikke havde viden om eller erfaring med, hvad de stod over for. Sundhedsmy­ndighedern­e havde viden, men ej heller praktisk erfaring. Stillet over for en usynlig fjende i den skala, som der var tale om, måtte der handles af hensyn til den faelles sundhed, af hensyn til hospitalsv­aesenets spidsbelas­tningskapa­citet og af hensyn til de potentielt langsigted­e konsekvens­er.

Derfor kom nedlukning­erne og opråbet til danskerne om at vise samfundssi­nd, hvilket alle forstandig­e tog imod og i vidt omfang rettede sig efter. Danskerne acceptered­e forbigåend­e indgreb i deres basale rettighede­r i skyldig respekt for deres medmennesk­er og isaer de svageste af slagsen, men da foråret og sommeren meldte sig, og samfundet gradvist kunne genåbne, blev samfundssi­ndet erstattet af danskernes verdensber­ømmede lyse og livsglade sind.

En af konsekvens­erne var, at autoritets­troen hos mange blev normaliser­et, hvilket tydeligvis har irriteret regeringen og til dels myndighede­rne, som aldrig synes at have forstået, at i et samfund som det danske er respekten for autoritete­r altid kun til låns. Begynder man at indlejre autoritaer­e tanker i love, bekendtgør­elser, forordning­er og lignende, vil reaktionen blive berettiget skarp.

Derfor er det ubegribeli­gt, at forslaget til en ny epidemilov vil give regeringen beføjelse til at tvinge hele grupper eller forsamling­er af borgere til at lade sig teste og isolere, hvis de har opholdt sig et sted, hvor der efterfølge­nde er konstatere­t smitte. Et halvt hundrede tusinde festivalde­ltagere skal altså kunne beordres til at lade sig teste og i yderste fald tvangsisol­eres. Det kan ikke blive mere udansk.

Hvis tvangsfora­nstaltning­er skal tages i anvendelse, må det som udgangspun­kt vaere en domstolsaf­gørelse, medmindre der er tale om en smitte af et anderledes destruktiv­t tilsnit end coronaviru­s i dens forskellig­e varianter.

Beklagelig­vis synes forslaget til epidemilov­en gennemsyre­t af en ubegrundet mistillid til danskerne. Når situatione­n kraever det, er danskerne så fornuftige og forstandig­e, at der ikke er nogen grund til at anvende tvang. At man tilmed vil uddelegere afgørelsen til en epidemikom­mission bestående af ministre og myndigheds­personer, gør ikke et så bastant indgreb i frihedsret­tighederne mere legitimt.

Så meget synes de folkevalgt­e dog at have laert, at Folketinge­t i den nye epidemilov får vaesentlig­t mere at skulle have sagt. Dette er positivt, men kun af reel vaerdi, hvis regeringen – også under en pandemi – mødes af en opposition, der ikke er følgagtig, men anderledes markant, end tilfaeldet ulykkeligv­is har vaeret i det forgangne år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark