Jyllands-Posten

Arven efter Falcone og Cosa Nostra – nu er det Gratteri og 'Ndrangheta­s tur

- JETTE ELBAEK MARESSA jette.maressa@jp.dk

Togstation­en i Lamezia Terme var i mange år et knudepunkt, hvor togene enten blev koblet til eller fra hinanden. Den ene stamme kørte mod øst over til Catanzaro Lido og videre langs Det Joniske Hav. Den anden fortsatte sydpå ned mod Villa San Giovanni, hvor faerger i pendulfart fragter folk og gods over Messinastr­aedet til Sicilien.

Ingen ved sine sansers fulde fem vil tilbringe mere end den højst nødvendige tid i Lamezia Terme. Nu kan den søvnige by skrive sig ind i historien som det sted, hvor 325 mennesker med tilknytnin­g til Vibonese-klanen står anklaget for varierende grader af mafia-kriminalit­et. Et par triste lagerhalle­r i udkanten af byen er omdannet til retssale. ”Loven er ens for alle” står der på den nymalede lysegrønne vaeg, som danner bagtaeppe for en af Italiens opsigtsvae­kkende retssager.

Men for at forstå, hvorfor både italiensk og udenlandsk presse retter blikket mod Lamezia, så skal man 35 år tilbage i tiden, da den italienske undersøgel­sesdommer Giovanni Falcone trak hundredvis af mafiosoer i retten i en bunker i Palermo. Bag ”maxi-processen”, som den populaert kaldes, lå timers og atter timers arbejde med at infiltrere Cosa Nostra, godt hjulpet af den angrende mafioso Tommaso Buscetta, som laerte Falcone mafiaens anatomi. Hvordan var den organisere­t? Efter hvilke regler spillede man? Og hvem var de egentlige bagmaend til de utallige mord, som mafiaen havde begået i Italien? 346 blev dømt til sammenlagt 2665 års faengsel. Mafiaens hukommelse var – også i dette tilfaelde – lang. Seks år senere, i 1992, mistede Falcone livet, da motorvejen under hans bilkortege blev spraengt luften.

Mens det lykkedes for Giovanni Falcone at forstå den gennemgåen­de velorganis­erede siciliansk­e mafia, har udfordring­en vaeret noget større for en af hans efterkomme­re, den offentlige anklager Nicola Gratteri, som holder til i Calabrien, Italiens tåspids, og som er hovedmande­n bag processen i Lamezia Terme.

Her har han vedholdend­e arbejdet på at afdaekke strukturen i den calabresis­ke mafiaorgan­isation ’Ndrangheta, som modsat Cosa Nostra er noget løsere organisere­t og i mange år er blevet betragtet som rene bonderøve ved siden af den elegante, velfungere­nde Cosa

Nostra, som har vaeret forbillede for indbringen­de spillefilm, og som havde forbindels­er langt ind i Italiens politiske top.

”Bonderøven­e” fra Calabrien var mere jordbundne, koncentrer­ede sig om at beherske et territoriu­m. En metode, som de tog med sig, da de flyttede fra Calabrien til det mere produktive Norditalie­n. Her er der eksempler på, at de satte sig på hele kommuner i Milanos periferi. At interesser­ne raekker langt ud over Italien er velkendt. I de årlige rapporter om mafiakrimi­nalitet i Italien kan man laese, at ’Ndrangheta opererer over det meste af Europa med isaer kokainhand­el og hvidvask af penge. Bonderøven­e har for laengst indtaget positionen som Italiens mest magtfulde, mest vidtforgre­nede og hastigt voksende klan.

”Loven er ens for alle” står der på den nymalede lysegrønne vaeg, som danner bagtaeppe for en af Italiens opsigtsvae­kkende retssager.

Heller ikke de anklagede er bonderøve, men i høj grad repraesent­anter for den stat, som ’Ndrangheta er traengt dybt ind i: politikere, offentligt ansatte og betjente. Dømmes de, står nye parate. Var Calabrien et land, ville det vaere en failed state – et lovløst land, hvor statsmagte­n ikke har autoritet.

Som Falcone forudså før sin død: Hvis der ikke gøres op med den mentalitet, som naerer mafiaen, så bliver kampen langvarig. Formentlig tabt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark