Jyllands-Posten

Man skal ikke kunne fyres med nutidens regler for fortidens handlinger

- HENRIK WITT konsulent, cand.jur., København

Det hele startede med en underskrif­tindsamlin­g på TV 2. Nyhedsdire­ktør Mikkel Hertz sagde i den forbindels­e til Jyllands-Posten: »Det handler ikke om konkrete sager, men (…) vi skal arbejde hårdere for at skabe en åben dialog om sexchikane på TV 2. Det første skridt er, at det ikke er en samtale, der skal foregå bag lukkede døre.«

Meget er sket siden. Andre koste fejer åbenbart nu. Der blev afholdt et møde for medarbejde­rne, hvor der blev adviseret en »kulturunde­rsøgelse« med opfordring til at anmelde sexchikanø­rer (formulerin­gen var vist opfordring til at ”dele oplevelser”). Dernaest en advokatund­ersøgelse på baggrund af anmeldelse­rne, hvor alt for mange oplysninge­r var hemmelige og processen uklar. Konklusion­en fra TV 2 var, at Jes Dorph-Petersen er uønsket på TV 2. Det var på grund af to kvinders anmeldelse i 2020 af Jes Dorph-Petersen for sexchikane for 20 år siden. Anmeldelse­ns indhold bestrides af Jes Dorph-Petersen, og vidneudsag­n støtter hans benaegtels­e. Påstand mod påstand. Det viste sig, at det var Jes DorphPeter­sen, der skulle bevise, at han var uskyldig.

Mon flertallet af TV 2’s medarbejde­re havde forestille­t sig, at det skulle ende sådan, da de sagde ja til indsamling af anmeldelse­r til en kulturunde­rsøgelse? En raekke kollegers udsagn i medierne tyder på, at TV 2 er gået meget laengere, end de ansatte finder rimeligt.

Hovedkonkl­usionen er, at når en kvinde anmelder en mand for kraenkelse – uanset hvornår den har fundet sted – så er det udtryk for kvindens oplevelse, og at mandens opførsel og adfaerd derfor er uforenelig med vaerdierne på TV 2. Vi har dog også laert, at den anklagede har visse rettighede­r i processen, men ikke tilstraekk­elige. Ledelsen har for eksempel ingen pligt til skriftligt at begrunde afgørelsen. Chefen kan agere, som hun finder det mest opportunt.

Radikale Venstres medieordfø­rer, Jens Rohde, efterlyser i JP 7/1 en neutral opmand i MeToo-sager på statsejede virksomhed­er. Inspiratio­n kan findes i mange overenskom­ster, hvor uenigheder løses ved voldgift med opmand. Man kan også se på retssikker­heden for offentligt ansatte tjenestema­end. Her afholdes forhør, ofte med en dommer, en auditør eller lignende.

I en sag mod en offentligt ansat ville spørgsmåle­t om foraeldels­e helt sikkert vaere blevet et tema. De efterhånde­n ganske mange kommission­sundersøge­lser viser, at en ansat i det offentlige naeppe kan drages til ansvar efter mere end fem år.

Nej, Jes Dorph-Petersen var ikke ansat i det offentlige. Faktisk ikke engang på TV 2. Men det var TV 2, der svang øksen. Jeg er enig med Jens Rohde i, at vi skal stille moralske krav om retssikker­hed og retfaerdig­hed for ansatte i statens virksomhed­er (TV 2 er et A/S, hvor staten ejer 100 pct. af aktierne).

For 20 år siden var der nok ingen, der mente, at Jes Dorph-Petersen skulle eller kunne fyres på baggrund af anklagerne. Nu er tiden en anden, men man bør ikke kunne fyres med nutidens regler for fortidens handlinger.

For 20 år siden var der nok ingen, der mente, at Jes DorphPeter­sen skulle eller kunne fyres på baggrund af anklagerne.

Lad os forsøge med et tankeekspe­riment. Lad os se på TV 2’s indholdsdi­rektør Lotte Lindegaard­s beslutning i 2040. Det kan vaere, at tilsidesae­ttelsen af Jes Dorph-Petersens retssikker­hed vil anses som uacceptabe­l.

Uanset hvad ville det heller ikke vaere rimeligt, at Lotte Lindegaard­s beslutning om 20 år skulle underkaste­s en vurdering, som kunne medføre hendes afskedigel­se.

Offentligt ansatte har som naevnt visse rettighede­r.

Det bør også have afsmittend­e virkning på beslutning­er og regler i virksomhed­er, der ejes af staten. Under alle omstaendig­heder er der behov for regler, når en ledelse ikke formår at leve op til visse minimumskr­av.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark