Jyllands-Posten

Tyskland er vigtigere end Biden og brexit

-

På onsdag indsaettes Joe Biden som USA’s praesident. Begivenhed­en vil vanen tro blive daekket vaeg-til-vaeg, og de fleste udlandsred­aktioner vil vaere affolket. Og selvfølgel­ig skal valget af en ny amerikansk praesident daekkes taet, ligesom danske medier med rette har afdaekket alle bump på vejen mod brexit.

Men det aendrer altså ikke ved, at der er tale om en massiv skaevvridn­ing. Bare prøv at sammenlign­e weekendens valg af en ny CDUformand i Tyskland med ét hvilket som helst perifert amerikansk primaerval­g.

Nu står det naturligvi­s medierne frit for at prioritere deres stof. Efter årene med Donald Trump og med Storbritan­niens exit er der imidlertid ingen tvivl om, at det massive fokus på USA og Storbritan­nien ikke laengere afspejler de to landes betydning for Danmark. Tyngdepunk­tet for dansk udenrigs- og handelspol­itik har så at sige holdt store flyttedag – fra USA og Storbritan­nien til EU og ikke mindst Tyskland.

Ganske interessan­t er det en udvikling, som ikke er gået danskernes naese forbi. Sammen med taenketank­en ECFR har vi i Taenketank­en Europa netop spurgt et repraesent­ativt udsnit af danskerne, hvilket land det ifølge dem er vigtigst, at Danmark har et godt forhold til.

Hele 53 pct. svarer Tyskland, mens USA kommer på en andenplads med 33 pct. og Storbritan­nien på en tredjeplad­s med 9 pct.

Frankrig og Kina kommer ikke over 2 pct., mens kun 1 pct. svarer Rusland.

Set i det lys burde der ikke vaere nogen tvivl: Det tyske supervalgå­r med Angela Merkels exit ved forbundsda­gsvalget og hele seks delstatsva­lg bør bruges til en oprustning af tysk politik. Og også af danskerne sprogkunds­kaber. For hånden på hjertet: Mon ikke skaevvridn­ingen skyldes, at det ofte er svaert at finde en tyskkyndig på redaktione­rne, ligesom danske politikere heller ikke excellerer i tysk?

Det vil naturligvi­s vaere det lange seje traek, lige fra folkeskole­n over gymnasiern­e til universite­ter. Men hvilket år kunne vaere bedre? 2021 er ikke alene tysk supervalgå­r, men også året, hvor vi pga. corona skal indhente mange af festlighed­erne fra det dansk-tyske venskabs år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark