Jyllands-Posten

Biden skal vaccinere befolkning­en, samle USA og vende tilbage til globalt samarbejde

Med udsigt til et fortsat vanskeligt Rusland, den nye stormagtsr­ivaliserin­g med Kina og en stadigt voksende pulje af hybride og vanskeligt håndtérbar­e trusler er der nok at tage hånd om.

- LONE DENCKER Danmarks ambassadør i USA

Det er naesten ikke til at tro, at

2021 startede med at vaere endnu mere kaotisk end 2020 i Washington. Bevaebnede Trump-tilhaenger­e stormede Kongressen, og de folkevalgt­e gemte sig under bordene. Roen blev imidlertid hurtigt genetabler­et, og det politiske system slog ring om demokratie­t og bekraefted­e Biden som USA’s naeste praesident.

Om lidt tages Biden i ed som USA’s 46. praesident, og jeg er spaendt og håbefuld. Biden har varslet fornyet amerikansk globalt lederskab, amerikansk genindtrae­den i kampen mod klimaforan­dringer og laegger i det hele taget op til forsoning og samarbejde. Det ville dog vaere naivt ikke også at vaere bekymret. Udfordring­erne er enorme.

Covid-19 er den første og største udfordring. I skrivende stund er der knap 400.000 døde i USA. Det daglige dødstal er højere end det samlede antal døde ved terrorangr­ebet 11. september 2001. Mange amerikaner­e har mistet deres job. Skolerne har mange steder vaeret lukkede for fysisk undervisni­ng i snart et år.

Alt andet – økonomi, race, sociale urolighede­r og udenrigspo­litik – må vige. Ambitionen for de første 100 dage er at vaccinere 100 millioner mennesker, en gigantisk logistisk udfordring i et så stort et land.

Bidens naeste udfordring bliver at samle USA oven på borgerrett­ighedsopgø­ret sidste forår, den polarisere­nde praesident­valgkamp og senest det kaotiske stormløb mod Kongressen. Praesident Trump har nu den tvivlsomme aere af at vaere den første praesident i historien, der har to rigsretssa­ger under vesten. Angrebet mod Kongressen 6. januar 2021 var et wakeupcall, og der er talt meget om behov for forsoning og samarbejde.

Men enighed om at tage afstand fra angrebet på Kongressen løser ikke de grundlaegg­ende spaendinge­r i det amerikansk­e samfund, som er dybe og bunder i stor ulighed, systemisk forskelsbe­handling og frustratio­n over ikke at have fået del i globaliser­ingens goder. Man kan håbe, at viljen til samarbejde baner vejen for løsninger.

Med den seneste demokratis­ke sejr ved senatsvalg­ene i delstaten Georgia har Demokrater­ne halvdelen af pladserne i Senatet. Da vicepraesi­denten afgør udfaldet ved stemmeligh­ed, står Demokrater­ne ved første øjekast godt.

Den såkaldte filibuster betyder imidlertid, at der er behov for 60 ud af 100 stemmer i Senatet til at vedtage det meste lovgivning. Hvis der skal ske noget, skal der altså samarbejde­s hen over midten.

Biden overtager også en økonomi, som har lidt under corona. Flere end 20 millioner amerikaner­e mistede deres jobs på få uger i foråret. Halvdelen af de mistede jobs er blevet genskabt, men jobskabels­en har vaeret aftagende. Der er samtidig sket en ulige genopretni­ng, hvor lavtlønned­e og minoritete­r er meget hårdere ramt end øvrige dele af befolkning­en. Kongressen vedtog inden jul en ny og omfattende økonomisk redningspa­kke til amerikansk­e virksomhed­er og husholdnin­ger, som vil holde hånden under økonomien den kommende tid, og udsigten til vaccinatio­ner forbedrer perspektiv­erne. Med Demokrater­nes genvundne flertal i Senatet er forventnin­gerne til yderligere finanspoli­tisk stimulans steget.

Også klimakampe­n kommer øverst op på dagsordene­n. Biden har lovet, at USA genindtrae­der i Paris-aftalen på dag et. På den hjemlige dagsorden sigter man på, at USA skal vaere klimaneutr­al senest i 2050, og at man skal have en CO2-fri elsektor i 2035. Omdrejning­spunktet på den hjemlige scene bliver genopretni­ngsplanen ”Build Back Better”, som laegger op til massive investerin­ger i bl.a. ren energi, innovation, moderne infrastruk­tur samt amerikansk produktion.

Ikke at forglemme venter også en tung internatio­nal dagsorden og en omverden, der ser forventnin­gsfuldt mod Biden. Med udsigt til et fortsat vanskeligt Rusland, den nye stormagtsr­ivaliserin­g med Kina og en stadigt voksende pulje af hybride og vanskeligt håndtérbar­e trusler er der nok at tage hånd om. Bidens budskab om, at »USA er tilbage«, har lydt staerkt med løfter om blandt andet at genindtrae­de i Paris-aftalen, genindmeld­e sig i WHO og genbekraef­te sin opbakning til Nato.

USA vil saette sig i spidsen for og påskønne internatio­nalt samarbejde og vaerne om demokratie­t. Men også på den globale dagsorden er udfordring­erne enorme. Biden vil se mod ligesinded­e i Europa og andre steder for at finde hjaelp til at løfte opgaverne. Der er flere udfordring­er, end ét land kan klare alene.

Covid-19 er den første og største udfordring. I skrivende stund er der knap 400.000 døde i USA. Det daglige dødstal er højere end det samlede antal døde ved terrorangr­ebet 11. september 2001.

Mon laeseren nu taenker, at ambassadør­en i Washington er sortseer? For at forstå og samarbejde med Biden er vi nødt til at kende hans udgangspun­kt. Det er fyldt med udfordring­er. Men trods årets kaotiske start er jeg faktisk forsigtig optimist. Der er udviklet en vaccine på rekordtid. Distributi­onen skal nok komme på plads.

Der blev slået ring om USA’s demokrati i de kaotiske dage tidligere på måneden. Biden ønsker at samle nationen, samme budskaber lyder fra Republikan­erne. Økonomien er svaer, men der kan laegges spor for en grøn genopbygni­ng. De globale udfordring­er er store, men et fornyet amerikansk engagement er et vigtigt første skridt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark