Jyllands-Posten

RUNDE FØDSELSDAG­E

-

80 ÅR

Per Sørensen, fhv. højesteret­sdommer, Skodsborg. Per Sørensen bestod en juridisk embedseksa­men ved Københavns Universite­t i 1965 og fik siden ansaettels­e i Justitsmin­isteriet 1966. Fra 1978 agerede han konstituer­et dommer i Østre Landsret og senere dommer i Københavns Byret 1979 samt dommer i Østre Landsret 1984 og dommer i Højesteret fra 1991 til pensioneri­ngen i 2011. Per Sørensens interesse for sport gav desuden udslag i, at han var formand for Danmarks Idraets-Forbunds udvalg vedrørende doping, hvis forslag til nye dopingregl­er blev gennemført i 1996. I de første fem år efter sin pensioneri­ng medvirkede Per Sørensen fortsat i mange voldgiftss­ager, men nu dyrker han og aegtefaell­en, Bente Flindt Sørensen, deres interesser i form af rejser, golf, teater og bøger samt samvaer med deres to døtre, svigersønn­er og fem børnebørn.

75 ÅR

Klaus Rud, virksomhed­sstifter, direktør, Charlotten­lund. Klaus Rud er handelsudd­annet inden for ure, guld og diamanter i Schweizer Urimport, inden han tjenteto år i Den Kgl. Livgarde, bl.a. som assistent for prinsesse Margrethe før brylluppet i 1967. Efter nogle år i sikkerheds­branchen trak passionen for ure igen, og Klaus Rud startede et firma med urimport, hvor han blev valgt til formand for Guldsmedeb­ranchens Grossistfo­rening. Herefter etablerede han Klan Security Systems i 1995. Firmaet blev drevet i samarbejde med hustruen, Annelise Rud. Med det øgede fokus på sikkerhed i samfundet blev Klan Security hurtigt Klaus Ruds hovedfokus, indtil virksomhed­en blev solgt i 2009. De seneste år har Klaus Rud dedikeret sin tid til familien og ikke mindst sine fire børnebørn. Rejser, god mad og vin fylder også samt en fortsat stor nysgerrigh­ed over for videnskabe­n, forretning­slivet og nye teknologis­ke trends.

60 ÅR

Lene Frantzen, tekstilkun­stner, Sjølund. Lene Frantzen er født i 1961 i Singapore, og hun tilbragte de første otte år af sit liv i Malaysia. Her gik hun to år på internatio­nal skole i Penang, og i 1969 flyttede hun med foraeldren­e og sine to søskende til Tåsinge i Danmark. I 1980 startede hun på Kunsthåndv­aerkerskol­en i Kolding. Sammen med sin mand, Arthur Tudsborg, ejer Lene Frantzen firmaet Zigzign, hvor de designer, producerer og saelger kunst og design. Saerligt Lene

Frantzens filtede uldprodukt­er saelger, og de senere år er kunstneren selv gået ind i fåreavl. Ulden herfra er blevet en stor del af omdrejning­spunktet for forretning­en, hvor det indgår i de produkter, Lene Frantzen skaber. Kunstnerpa­rret har to drenge på 32 og 31 år. Den ene studerer bioteknolo­gi i Aalborg, den anden er chef og medejer af en restaurant i Kuala Lumpur, Malaysia.

Bernhard Kaselowsky, cirkuslede­r, Sommersted. Bernhard Kaselowsky er født i Tyskland, hvor hans familie drev deres eget cirkus – Cirkus Kaselowsky. Som 20-årig begyndte han at arbejde med dyr, og i 1983 købte han elefanten Ramboline, som han havde, indtil forbuddet mod elefanter i cirkus trådte i kraft i 2019. Senere erhvervede han sig heste, okser og kameler, og med sine dyr optrådte han de følgende år i en raekke cirkus: Arlette Gruss og Christiane Bouglione i Frankrig, Cirkus Agora i Norge, Cirkus Americano i Irland, ligesom han optrådte ved en lang raekke gallaer. Danskerne mødte Bernhard Kaselowsky for første gang i 2001 i Cirkus Dannebrog, hvor han blev til og med saeson 2006. I 2009 optrådte han i Cirkus Benneweis. Fra 2010 til 2015 var han tilbage i Cirkus Dannebrog. I 2016 etablerede han og samboen Isabella Enoch Sosman Cirkus Trapez, som turnerer i Jylland og på Fyn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark