Jyllands-Posten

Tenorens status har lidt et knaek

Plácido Domingo var et musikalsk geni allerede som barn. De seneste par år har vaeret svaere med anklager og sygdom.

-

Plácido Domingo var i mange år verdens nok førende operastjer­ne, og tenoren har igennem sin funklende karriere sunget flere end 150 roller – et helt uhørt højt tal.

De seneste år har Plácido Domingo dog vaeret tvunget på pause. Først af anklager om upassende adfaerd og senere af covid-19, som han også selv blev smittet med.

Megastjern­en blev født i Madrid i 1941 og viste allerede som femårig usaedvanli­gt talent, da han var med sine foraeldre til zarzuela – en spansk form for opera med sang, dans og skuespil. Som 26-årig fik han debut i den berømte Metropolit­an Opera i New York, og siden har han vaeret fast inventar på verdens store operascene­r. Men i 2019 led Plácido Domingos stjernesta­tus et knaek, da talrige kvinder over for nyhedsbure­auet AP anklagede ham for kraenkende opførsel og magtmisbru­g.

Forestilli­nger aflyst

Han benaegtede først alt, men hans forestilli­nger blev aflyst på stribe, og han blev tvunget til at traekke sig fra sine stillinger i USA. Han har siden undskyldt for at have såret kolleger, men understreg­et, at han ikke er enig i alle anklager.

Siden blev sangeren ramt af coronaviru­s i marts. Han kom sig, men samfundsne­dlukninger skar kraftigt i antallet af forestilli­nger sidste år.

Selv om han ikke laengere lader til at have en fremtid på amerikansk­e scener, er hans kalender for 2021 dog stadig spaekket. Der er optraedene­r i både Italien, Frankrig, Østrig og mange andre steder i Europa.

 ??  ?? Foto: Attila Kisbenedek
Foto: Attila Kisbenedek

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark