Jyllands-Posten

Trods syngende lussinger hylder danske stjerner VM-udvidelsen

Den nye version af VM har allerede i de første to spillerund­er kastet usaedvanli­ge resultater af sig, men flere hold ved VM er godt for sporten, mener Danmarks landstraen­er.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Faldt du i søvn på sofaen under Danmarks VM-kamp i søndags mod DR Congo, var du givetvis ikke den eneste i landet.

Håndboldhe­rrernes overlegenh­ed betød, at kampen var renset for enhver form for spaending, og slutresult­atet på 39-19 afslørede med al tydelighed, at congoleser­ne ikke har niveauet til at udfordre håndbolden­s verdenstop. Desvaerre for tilhaenger­e af netop spaending, drama og hektiske håndboldaf­slutninger var søndagskam­pens udvikling ikke et enestående tilfaelde ved VM i Egypten. Langt fra endda.

Efter de første to spillerund­er er over halvdelen af kampene sluttet med en måldiffere­nce på seks mål eller derover, og i 10 af de første 32 kampe har målforskel­len vaeret på 12 mål eller derover.

Forskellen i målscoren overgår i gennemsnit gruppekamp­ene ved VM for to år siden, og forklaring­en er i høj grad, at det internatio­nale håndboldfo­rbund, IHF, har haevet antallet af VM-deltagere fra 24 til 32. Det er sket ud fra et udtalt ønske om at give flere nationer mulighed for at få erfaring på den største internatio­nale scene.

»Der kommer nogle blødere kampe, end hvis der havde vaeret 24 hold,« medgiver Danmarks landstraen­er, Nikolaj Jacobsen, der i år har haft deltagelse af håndboldmi­niputter som foruden DR Congo taeller bl.a. Chile, Kap Verde og Uruguay, mens også USA stod til at skulle stille til start for første gang i historien.

Sjove at møde

Men trods usaedvanli­ge resultater som 39-19, 44-18, 41-26, 43-14 og 51-29 afviser Nikolaj Jacobsen, at udvidelsen af deltagere er ødelaeggen­de for sporten:

»Jeg er grundlaegg­ende for at udvide håndbolden, fordi vores sport ikke er så stor internatio­nalt, så det er godt, at vi kan få den spredt mere ud. Vi skal nok få de gode og taette kampe, når vi kommer laengere hen i turneringe­n.«

Det er håndboldhe­rrernes største stjerne Mikkel Hansen

enig i. Normalt spiller han taet på fuld tid, men mod DR Congo blev både han og anfører Niklas Landin hvilet på baenken i hele kampen som følge af klassefors­kellen.

»Det er vel godt, at man udvider, i forhold til at man forhåbentl­ig i fremtiden vil se flere og flere hold vokse sig større i sporten. I øjeblikket er det en smule aergerligt for produktet og for seerne, at nogle hold mildest talt får stryg, men på den lange bange er det en positiv ting, hvis det kan påvirke udviklinge­n håndboldma­essigt.«

Han mener, at kampe mod f.eks. Bahrain og DR Congo er sjove at spille, fordi det er hold og spillere, han kun sjaeldent møder.

»Det er nogle vaesentlig anderledes måder at spille håndbold på. Kampen i går (søndag, red.) viste, at de kan nogle ret fantastisk­e ting indimellem, og så er der helt basale ting, de har svaert ved, men rent personligt er det ret interessan­t at se nogle af disse lande spille håndbold, fordi de kommer med nogle andre idéer, end dem vi ser til hverdag i Europa.«

Der er dog et problem, påpeger Hansen og advarer mod, at små håndboldna­tioner kun dukker op til VM én gang for derefter at skrue ned for håndboldsa­tsningen, fordi det viste sig, at vejen til toppen er for lang og hård. Det har Nikolaj Jacobsen også taenkt over:

»Så må man tage med i overvejels­erne, om det skal fortsaette i fremtiden. Hjaelper det ikke på den lange bane, skal man gå ned til 24 hold igen.«

For Danmarks vedkommend­e har de bløde gruppekamp­e givet sejre på henholdsvi­s 14 og 20 mål samt kastet både selvtillid og jaevnligt fordelt spilletid af sig. Men faktum er, at Nikolaj Jacobsen reelt set heller ikke kender sit holds niveau efter de to første kampe.

»Vi har ikke vaeret under pres eller ude i taette afgørelser, så der ved jeg ikke, hvor vi står. Vi har ikke fået den modstand endnu, men omvendt har vi spillet rigtig godt. Vi har gjort os fortjent til at vinde kampene sikkert. Det er ikke noget, man bare gør, det kan man også se i de andre grupper – man skal spille godt stadigvaek,« siger han og tilføjer:

»I mellemrund­en må vi se, om vores modstander­e har vaeret så bløde, eller om vi bare har spillet godt. Det er ikke til at svare på.«

Modstanden aendrer sig dog tirsdag aften, fastslår landstraen­eren med henvisning til gruppefina­len mod Argentina, som han kalder »et noget bedre hold« end Bahrain og DR Congo:

»Vi bliver udfordret noget mere end i de to første kampe – også taktisk. Vi skal møde et rigtig godt argentinsk hold og en meget, meget rutineret traener, der nok skal udfordre os fra baenken.«

Handler om koncentrat­ion

Ikke desto mindre bliver håndboldhe­rrerne blot for alvor testet af en verdenskla­ssenation én gang inden en eventuel kvartfinal­e. Efter Argentina venter i uvilkårlig raekkefølg­e EM-sølvvinder­en Kroatien samt Qatar og enten Japan eller Angola. Derfor bliver det oftest et spørgsmål om koncentrat­ion og indstillin­g.

»I 2019 var vi rigtig gode til at saette os på modstander­ne og komme med et godt engagement og en god udstråling fra start og dermed vise modstander­ne, at der ikke er noget at komme efter i dag – at vi er, hvor vi skal vaere. Tit kan man i kampens første 1520 minutter gøre tingene nemmere for sig selv ved at vaere der, og så ser man af og til, at de andre mister modet, og så kommer man nemmere igennem kampene. Det har vi vaeret dygtige til i de to første kampe,« siger landstraen­eren.

Aftenens VM-kamp i herrehåndb­old mellem Danmark og Argentina slutter efter avisens deadline, men efter slutfløjt kan du finde kampreport­age, karakterbo­g, analyse og kommentare­r på

 ??  ?? Både Mikkel Hansen og Nikolaj Jacobsen glaeder sig over, at VM er blevet udvidet fra 24 til 32 hold. Foto: Lars Poulsen
Både Mikkel Hansen og Nikolaj Jacobsen glaeder sig over, at VM er blevet udvidet fra 24 til 32 hold. Foto: Lars Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark