Jyllands-Posten

Kina sikrer dansk eksportrek­ord

Eksporten fra danske slagterier har sat rekord i 2020. Det skyldes isaer en eksplosiv vaekst i eksporten af svinekød til Kina.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Trods coronakris­en har eksporten fra danske slagterier vaeret rekordstor det seneste år. Rekorden er først og fremmest drevet af en eksplosiv vaekst i salget af svinekød til Kina.

I de første 10 måneder af 2020 har slagterier­ne i alt sendt svinekød til en vaerdi af 30,7 mia. kr. ud af Danmark – heraf er varer for 8,3 mia. kr. sendt til Kina. Det viser nye opgørelser fra Landbrug & Fødevarer, L&F.

Både den totale eksport og eksporten til Kina er i saerklasse den største nogensinde. Niveauet er så højt, at det allerede nu står klart, at også svinekødse­ksporten for hele kalenderår­et 2020 har vaeret rekordstor, vurderer markedsana­lytiker Karsten Flemin, L&F.

Eksport for over 8,3 mia. kr.

Eksportrek­orden skal ses i lyset af, at coronakris­en gennem lange perioder af 2020 sendte chokbølger gennem slagterier­nes vigtigste eksportmar­keder, som på skift var praeget af restriktio­ner og deciderede nedlukning­er. I lange perioder har restaurant­er, hoteller, kantiner og resten af foodservic­esektoren i Europa vaeret mere eller mindre lukket. Denne sektor aftager saedvanlig­vis en stor del af slagterier­nes dyreste udskaering­er og er med til at traekke gennemsnit­sprisen og indtjening­en i vejret.

Alligevel har slagterier­ne – anført af Danish Crown – formået at øge de eksportere­de maengder med 7 pct., mens vaerdien af eksporten er øget 13 pct. i 2020. Trods coronakris­en er det således i gennemsnit lykkedes at saelge det danske svinekød til stigende priser.

Det skyldes isaer, at vaerdien af svinekødse­ksporten til Kina voksede med hele 80 pct. til 8,3 mia. kr. i de første 10 måneder af 2020. Målt i maengder voksede eksporten til Kina 66 pct.

Fra femte- til førsteplad­sen

Mens eksporten af de såkaldte biprodukte­r (taeer, tryner etc.) til Kina har vaeret stabil, er eksporten af regulaere (mere vaerdifuld­e) svinekødsu­dskaeringe­r vokset hele 125 pct. til 319.000 tons.

Dermed er 37 pct. af de danske slagterier­s samlede eksport af svinekødsu­dskaeringe­r sendt til Kina i 2020. På to år er Kina rykket fra en femteplads til en førsteplad­s på listen over de største eksportmar­keder for danske slagterier. Eksporten af svinekød til Kina er nu 39 pct. større end eksporten til Tyskland, der er det naeststørs­te marked for de danske slagterier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark