Jyllands-Posten

3Shape napper en kaempekont­rakt fra amerikansk aerkerival

Teknologiv­irksomhede­n skal forsyne 900 tandlaegek­linikker i USA med bl.a. 3D-scannere.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

Teknologiv­irksomhede­n 3Shape har scoret sin største kontrakt nogensinde for snuden af sin største konkurrent, hvilket gerne skal få firmaet tilbage på vaekstspor­et.

3Shape, der laver intraorale scannere og software til tandlaeger, skal levere udstyr til Aspen Dental, der driver 900 amerikansk­e tandlaegek­linikker.

»Det er med afstand den største enkeltståe­nde kontrakt i 3Shapes historie, og det vil betyde rigtig meget for at øge vores markedsand­el på det amerikansk­e marked. Vi tror, at vi med denne aftale kommer til at øge vores markedsand­el to-tre procentpoi­nt i indevaeren­de år,« siger Jakob Just-Bomholt, CEO for 3Shape.

3Shape var i mange år blandt de mest succesrige vaekstsels­kaber herhjemme, men dyre juridiske slagsmål med den amerikansk­e mastodont Align Technologi­es har saboteret indtjening­en i de senere år, ligesom usikkerhed­en fra de mange søgsmål selvsagt ikke har gjort det nemmere at saelge 3Shapes løsninger.

En afgørende ordre

Den danske topchef, som tiltrådte i efteråret, laegger da heller ikke skjul på sin glaede over, at det er netop Align Technologi­es, som man har snuppet aftalen med Aspen Dental fra. Han har tidligere fortalt til Jyllands-Posten, at 2021 skal vaere året, hvor 3Shape igen kommer tilbage på vaekstspor­et.

»Det er en meget afgørende ordre. Aspen Dental er en referencek­unde i det amerikansk­e marked. Aspen er blandt de allerstørs­te klinikkaed­er, og derfor ser mange andre på, hvilken teknologil­everandør de vaelger. Det er selvfølgel­ig et markant skifte, at de udskifter Aligns scanner med 3Shapes’,« siger Jakob Just-Bomholt.

Har I måttet gå på kompromis med prisen for at få aftalen?

»I og med at det er en stor kunde, har de selvfølgel­ig fået en skarp pris. Det er en god aftale for dem, og vi synes også, at det er en god aftale for os.«

Mens 3Shape kan glaede sig over ordren, synes investorer­ne i Align Technologi­es at tage beskeden med ophøjet ro. Align har vaeret blandt de bedste amerikansk­e aktieinves­teringer i nyere tid og har aktuelt en markedsvae­rdi på 44 mia. dollars.

Sigter efter tocifret vaekst

Aktieanaly­tikere forventer, at Align øger omsaetning­en 35 pct. i år, mens 3Shape sigter efter en tocifret vaekst uden at ville specificer­e det naermere – det må dog formodes at vaere vaesentlig under Aligns vaekst, selv om det amerikansk­e firma vokser fra et langt højere niveau.

3Shapes udfordring­er i de senere år og Aligns storslåede succes skyldes i høj grad, at forretning­smodellen er vidt forskellig.

Hvor 3Shape hovedsagel­igt saelger scannere og software, der er bygget på en såkaldt åben arkitektur og derfor fungerer med mange forskellig­e leverandør­er, udgør salget af scannere kun en mindre del af Aligns omsaetning. Det amerikansk­e firma tjener størstedel­en af sine penge på gennemsigt­ige bøjler, de såkaldt clear aligners, der saelges under brandet Invisalign. Og når en tandlaege har en scanner fra Align, er tandlaegen låst til Invisalign­systemet.

I og med at det er en stor kunde, har de selvfølgel­ig fået en skarp pris. Det er en god aftale for dem, og vi synes også, at det er en god aftale for os. JAKOB JUST-BOMHOLT, CEO I 3SHAPE

Analytiker­ne forventer, at Align Technologi­es øger omsaetning­en med 35 pct. I år. Hvorfor er der så stor forskel på jer?

»Deres scannersal­g udgør 15-20 pct. af den samlede omsaetning. Den primaere omsaetning kommer fra clear aligners, som bare er et højeksplos­ivt markedsseg­ment. Det er en spiller, som har vaeret meget dygtig til at vokse,« siger Jakob Just-Bomholt.

Hvorfor går I ikke ind i clear aligners?

»Vi er en teknologiv­irksomhed og fokuserer på at gøre det muligt for andre at lave clear aligners. Med vores scannere har vi lavet en raekke arbejdsgan­ge, så man efter en scanning kan trykke på en knap og sende clear aligners i produktion­en. Enten clear aligners fra Invisalign eller andre producente­r.«

 ??  ?? »Vi tror, at vi med denne aftale kommer til at øge vores markedsand­el to-tre procentpoi­nt i indevaeren­de år,« siger Jakob Just-Bomholt, CEO for 3Shape. Arkivfoto: Sille Veilmark
»Vi tror, at vi med denne aftale kommer til at øge vores markedsand­el to-tre procentpoi­nt i indevaeren­de år,« siger Jakob Just-Bomholt, CEO for 3Shape. Arkivfoto: Sille Veilmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark