Jyllands-Posten

Skat øger indsatsern­e i retsopgør med internatio­nale koncerner

Skattestyr­elsen har øget antallet af sager mod multinatio­nale selskaber, der har ført penge til skattely. Efter 10 års ventetid indledes sager mod bl.a. fem kapitalfon­de, der tidligere ejede TDC.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Skattestyr­elsen har haevet ambitioner­ne i et opgør med multinatio­nale selskaber, der kan udløse en tocifret milliardin­dbetaling til statskasse­n. Både antallet af sager og de anlagte skattekrav er svulmet i størrelse, og en melding fra EU-Domstolen har givet Skat ekstra medvind til at kraeve kaempebeta­linger fra bl.a. kapitalfon­de.

Skat indledte i slutningen af 00’erne en raekke sager mod multinatio­nale selskaber, der havde ført penge fra Danmark til skattely. I 2011 var der rejst 31 sager, og 16 store koncerner havde modtaget skattekrav på af 5,5 mia. kr.

I de seneste opdatering­er fra Skattestyr­elsen er antallet af sager steget til 150, antallet af virksomhed­er er på 48, og det samlede skattekrav lyder nu på 6,8 mia. kr. Oveni kommer betydelige beløb i renter.

»Sagerne indgår i et sagskomple­ks, som jeg som skattemini­ster laegger stor vaegt på, og hvor jeg håber, at domstolene vil følge Skattemini­steriets synspunkte­r,« udtaler skattemini­ster Morten Bødskov i en skriftlig kommentar. Blandt de selskaber, som har modtaget skattekrav, er medicosels­kabet Radiometer, fem store kapitalfon­de, der tidligere ejede telekoncer­nen TDC, den amerikansk­e koncern Netapp og laegemidde­lkoncernen Nycomed, som i dag har skiftet navn til Takeda.

Selskabern­e har ført udbytter og renter fra Danmark til udlandet gennem et net af selskaber, og Skattestyr­elsen mener, der skal betales dansk skat af overførsle­rne.

Behandling­en af sagerne i omegnen ved de danske domstole har trukket ud i årevis, fordi EUDomstole­n har skullet give sin vurdering af en raekke principiel­le spørgsmål. I skattekred­se er der enighed om, at EU-Domstolens domme, der kom i 2019, giver medvind til Skattestyr­elsen.

»De fleste vil sige, at det nok er Skattemini­steriet, der er mest glad for de svar, der er kommet fra EU-Domstolen,« siger Anders Nørgaard Laursen, professor og ekspert i internatio­nal skatteret ved Aarhus Universite­t.

Parter mødes i landsrette­n

I naeste uge, mere end 10 år efter at de første sager blev rejst, mødes parterne så i Østre Landsret.

Skattemini­steriet skal i to sager, der køres sammen, laegge arm med henholdsvi­s den amerikansk­e it-koncern Netapp og kapitalfon­dene Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence, der tidligere ejede TDC. Kravet er, at Netapp betaler 180 mio. kr. i skat af udbyttebet­alinger på 660 mio. kr. til Cypern, mens de tidligere TDC-ejere afkraeves skat af milliardov­erførsler til Luxembourg.

Henrik Stig Lauritsen, leder af skatteafde­lingen i advokatfir­maet Horten, påpeger, at det samlede kompleks af sager mod multinatio­nale selskaber har rejst stor usikkerhed blandt investorer om skatteforh­oldene i Danmark:

»Uanset om kildeskatt­en er nul eller noget andet, så er det rigtig dårligt for Danmark, at man ikke ved, hvad kildeskatt­en er. Og det er dér, vi står nu.«

Hverken Netapp eller nogle af kapitalfon­dene, der tidligere ejede TDC, ønsker at kommentere sagen.

 ??  ?? De fem kapitalfon­de Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence, anført af Kurt Björklund fra Permira (billedet), annoncered­e på et pressemøde i 2005 overtagels­en af telekoncer­nen TDC. Senere førte fondene milliarder fra Danmark til skattely. Arkivfoto: Jens Dige/ Ritzau Scanpix
De fem kapitalfon­de Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence, anført af Kurt Björklund fra Permira (billedet), annoncered­e på et pressemøde i 2005 overtagels­en af telekoncer­nen TDC. Senere førte fondene milliarder fra Danmark til skattely. Arkivfoto: Jens Dige/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark