Jyllands-Posten

Storkoncer­ner føler sig snigløbet i milliardop­gør

Skattestyr­elsen kraever 6,8 mia. kr. af multinatio­nale selskaber i et storstilet opgør om overførsle­r til skattely. Men ifølge selskabern­e bliver de straffet for at bruge en metode, Danmark selv har inviteret til.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk KENNETH JOENSEN, SELSKABSSK­ATTEDIREKT­ØR, SKATTESTYR­ELSEN

Først inviterer Danmark til at vaere en skattefri mellemstat­ion for multinatio­nale selskaber, der skal have kanalisere­t penge fra ét land til et andet. Og når selskabern­e så siger ja tak og begynder overførsle­n af milliardbe­løb ud af Danmark, vender skattemynd­ighederne på en tallerken og sender kaempe regninger for manglende skattebeta­linger.

Det er groft sagt holdningen hos en raekke selskaber, der i den kommende uge tager hul på en serie af kraevende retssager mod Skattemini­steriet.

Kravet mod selskabern­e lyder samlet på 6,8 mia. kr. plus renter, hvilket sender beløbet op i et tocifret milliardbe­løb. Det har sendt rystelser gennem både selskabern­e og deres juridiske rådgivere.

Principiel­le problemer

Kl. 9.30 på mandag møder den amerikansk­e it-koncern Netapp og fem kapitalfon­de, der tidligere ejede telekoncer­nen TDC, kampklare op i Østre Landsret.

I en faelles sag skal de slås mod Skattemini­steriet, repraesent­eret af Kammeradvo­katen, om hvorvidt der skal betales skat af udbytter, som de to virksomhed­er for henholdsvi­s 15 og 10 år siden førte ud af Danmark.

Kravet mod TDC gaelder skat af udbytter for et milliardbe­løb til Luxembourg, mens Netapp har fået en regning på 183 mio. kr. plus renter for overførsel af 658 mio. kr. til Cypern.

De to sager køres sammen, fordi de vedrører de samme principiel­le hovedprobl­emer. Afgørelsen får betydning for en lang raekke selskaber, som Skattestyr­elsen har slået ned på i indsatsen for at få selskaber og kapitalfon­de til at betale dansk skat, når store summer sendes til ejere i udlandet.

Op gennem 00’erne registrere­de Skat, at multinatio­nale selskaber førte milliardbe­løb i udbytter og renter ud af Danmark. Modtagerne var selskaber, som ifølge Skat er såkaldte gennemstrø­msselskabe­r, som er oprettet med det ene formål at modtage penge og sende dem videre.

Ofte er selskabern­e placeret i EU, og formålet er at sikre, at der ikke skal betales skat af udbyttebet­alingerne. Skattestyr­elsen sendte oprindelig­t krav til over 30 selskaber med samlede opkraevnin­ger på 5,5 mia. kr.

Sagskomple­kset betegnes beneficial owner-sagerne, fordi et centralt spørgsmål er, hvem der er den reelle ejer af de udbetalte udbytter.

Blandt de selskaber, som har modtaget skattekrav, er medicosels­kabet Radiometer, fem store kapitalfon­de, der tidligere ejede telekoncer­nen TDC, den amerikansk­e koncern Netapp, det hollandske søfartskon­cern Heerema, kapitalfon­den Macquarie, der tidligere ejede Københavns Lufthavn, og laegemidde­lkoncernen Nycomed, der i dag har skiftet navn til Takeda.

Et bagholdsan­greb ...

Skatteopkr­aevningern­e vakte bestyrtels­e hos selskabern­e. Opfattelse­n var, at konstrukti­onen var fuldt lovlig, og at Danmark selv havde indført lovgivning, der gjorde det fordelagti­gt at bruge Danmark som et slags skattely. Og nu viste det sig at vaere et bagholdsan­greb, som udløste kaemperegn­inger fra Skattestyr­elsen.

»Vores holdning er, at skattemynd­ighederne i et land, der først introducer­er et regelsaet, der skal tiltraekke multinatio­nale selskaber, undlader at etablere klar lovgivning og derefter konfronter­er disse multinatio­nale selskaber med ubegrunded­e krav, kan forvente at ende i langvarige procedurer med et uklart udkomme,« sagde Leo

Ruis, davaerende skattechef i den hollandske koncern Heerema, der har modtaget et skattekrav på en halv milliard, i 2012 til Børsen.

I 2012 vandt de davaerende ejere af ISS, kapitalfon­dene Goldman Sachs og EQT den eneste af de såkaldte beneficial owner-sager, der har vaeret behandlet ved de danske domstole.

Anført af Hans Severin Hansen, partner i advokatfir­maet Plesner, vandt kapitalfon­dene sagen og afvaergede dermed en regning på taet på 3 mia. kr.

Hans Severin Hansen har tidligere skarpt kritiseret de danske myndighede­r for først at invitere multinatio­nale selskaber til Danmark for så at skifte kurs og gå til angreb på dem.

»Som en slags ”tak for besøget” er mellemhold­ingselskab­erne således blevet opkraevet kildeskat af vaerdier, som det aldrig har vaeret meningen skulle beskattes her i landet, og som i mange tilfaelde end ikke stammer fra Danmark,« skriver Hans Severin Hansen i en artikel om beneficial owner-sagerne fra 2011.

Skattestyr­elsen har tidligere afvist, at der er tale om aendringer i håndhaevel­sen af reglerne. Forud for retssagern­e har styrelsen dog ikke ret mange kommentare­r.

»Skattestyr­elsen afventer rettens afgørelse og vil herefter naerlaese dommene og deres praemisser,« oplyser selskabssk­attedirekt­ør Kenneth Joensen via styrelsens presseafde­ling.

Skattestyr­elsen afventer rettens afgørelse og vil herefter naerlaese dommene og deres praemisser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark