Jyllands-Posten

EU vil tillade mere statsstøtt­e til virksomhed­er ramt af coronakris­en

EU-Kommission­en vil haeve loftet over, hvor meget virksomhed­erne kan få i støtte fra statslige hjaelpepak­ker. Det sker efter kritik fra bl.a. Danmark.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

EU-Kommission­en vil haeve loftet for, hvor meget virksomhed­er, der er ramt af coronakris­en, kan få i hjaelp fra statslige hjaelpepak­ker. Det fastslår EU-kommissaer Margrethe Vestager.

I denne uge sender EUKommissi­onen et forslag i høring om både at forlaenge muligheden for støtte og at forhøje loftet for, hvor meget virksomhed­erne kan få under den generelle ordning for kriseramte virksomhed­er.

»I denne uge indleder vi konsultati­oner med landene om at forlaenge og substantie­lt øge rammen for, hvor meget støtte, der kan gives til virksomhed­erne,« siger Margrethe Vestager.

Hun lagde på en briefing med danske journalist­er tidligere mandag op til en kort proces, så der hurtigt kan komme flere penge i spil. Briefingen meldte dog ikke noget om, hvor meget EUKommissi­onen vil forhøje støtteramm­en til.

Loft på 3 mio. euro

Initiative­t kommer efter kritik fra bl.a. Danmark af, at de seneste danske hjaelpepak­ker kun er statsstøtt­e godkendt hos EU-Kommission­en med et støtteloft på godt 3 mio. euro årligt. Det betyder, at større virksomhed­er ikke har mulighed for at få den støtte, som de er stillet i udsigt i kompensati­onsordning­en for faste omkostning­er.

Her kan virksomhed­erne – afhaengig af størrelse – få 70 pct. eller 90 pct. af deres faste omkostning­er daekket, hvis de er ramt af en omsaetning­snedgang på mindst 30 pct. som følge af coronakris­en. Men i den EU-godkendels­e af hjaelpepak­kerne, som kom kort før jul, er der et støtteloft på godt 3 mio. euro.

Det har fået bl.a. DI til at kritisere, at virksomhed­erne bliver stillet ét i udsigt, men reelt kun vil få en mindre andel af deres faste omkostning­er kompensere­t.

Margrethe Vestager understreg­er, at tvangslukk­ede virksomhed­er som følge af coronakris­en kan få kompensati­on uden et støtteloft.

At de danske hjaelpepak­ker overhovede­t skal statsstøtt­egodkendes hos EU-Kommission­en er ifølge Vestager i danske virksomhed­ers klare interesse.

Nu håber vi så bare, at loftet er højt nok, for det skal haeves meget for, at virksomhed­erne får det, de er blevet stillet i udsigt. KIM HAGGREN, UNDERDIREK­TØR, DANSK INDUSTRI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark