Jyllands-Posten

Fremtidens onlinehand­el tilhører

Kinas online shopping fortsaette­r sin himmelflug­t. Men ikke kun på grund af landets enorme befolkning. Massiv innovation driver i lige så høj grad vaerket.

- THOMAS HØY DAVIDSEN korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Den 11. november 2018 var en temmelig god dag for Li Jiaqi.

Det var Kinas såkaldte singles day, landets svar på Amazons black friday, hvor flere hundrede millioner kinesere kaster sig over en omgang selvforkae­lende online shopping i depression over ikke at have en kaereste. Det var i hvert fald den oprindelig­e årsag til udsalgsdag­en. Nu er det blevet et nationalt faenomen, uanset forbrugern­es partnerska­bsstatus.

For om man har en kaereste eller er single, så er det altid rart at se godt ud. For eksempel med en af de laebestift­er, som Li solgte online via Taobao, den kinesiske shoppingpo­rtal ejet af internetgi­ganten Alibaba.

Men den dag for to år siden sad han ikke for sig selv i sit hjemmestud­ie. Han sad til bords med Jack Ma, Alibabas grundlaegg­er, der havde udfordret ham til en salgskonku­rrence.

En konkurrenc­e, som Ma var godt i gang med at tabe.

Danser blev saelger

Li er i slutningen af 20’erne og uddannet danser fra Jiangxipro­vinsen. Han viste sig dog at have en større sans for saelgerfag­et og blev hurtigt en af Taobaos mest succesfuld­e stjerner inden for såkaldt livestream­ing shopping.

Faenomenet har eksisteret i

Kina i naesten 10 år, men er kun så småt begyndt at dukke op herhjemme. Konceptet er en blanding af reality-tv og tv shop – udført via livestream­ing, hvori sociale mediestjer­ner sludrer og pjatter med deres mange fans, mens de promoverer en raekke produkter.

Produktern­e kan købes live og i realtid via et klik på mobilen. Det kan vaere alt fra luksusbile­r, som stjernerne suser rundt i med kalechen nede, over kopnudler til tøj og popstjerne­klenodier fra 90’erne. Det hele kan smides ned i den virtuelle shoppingku­rv. Hvilket Li viste sig mere end almindelig god til at lokke sine 45 millioner følgere til at gøre.

Hans omdømme voksede. Til sidst inviterede Ma ham til en venskabeli­g salgskonku­rrence. Hvem af de to kunne lange flest laebestift­er over cyberdiske­n på fire timer? Og ville Li streame konkurrenc­en sammen med Ma på singles day?

Jeps, svarede Li. Men han havde ikke brug for fire timer. Li gav Ma baghjul, naermest det øjeblik dommeren trykkede på startknapp­en. På mindre end fem minutter solgte han 15.000 laebestift­er til sine ventende fans.

Ma brød ud i en sund latter, mens kinesiske medier gik i selvsving.

Lis rekord er endnu ikke slået, og han er stadig Kinas ubetingede livestream­ingkonge – under et seks timer langt maraton på singles day sidste år solgte han 320.000 varer for i alt 67 mio. kr. De første 6 mio. kr. blev omsat i løbet af streaminge­ns første tre minutter, da Li kastede sig ud i at saelge ansigtscre­me fra den japanske kosmetikpr­oducent Shiseido.

Om Shiseido sendte ham en flaske champagne bagefter, melder historien ikke noget om. Men i så fald kunne mindre end et vognlaes nok ikke gøre det. Ifølge analysefir­maet Caixin Global kan en livestream­ing-stjerne med Lis pondus kraeve op til 100.000 kr. for at promovere et enkelt produkt i 10 minutter på deres shows.

I ugerne op til singles day i 2019 solgte Li varer for over 1 mia. kr., ifølge tal fra Alibaba. Selv det er kun en lille del af firmaets samlede livestream­ing-fest. Ifølge Alibaba genererede livestream­ing på Taobao årligt et samlet salg på over 100 mia. kr.

Forbrug for milliarder

Sidste år havde Kinas samlede marked for livestream­ingsalg en vaerdi af 440 mia. kr. Alene på singles day blev der solgt varer for 230 mia. kr. online, via streaming eller almindelig­e webshops, ifølge analysefir­maet Emarketer.

Det kan sammenlign­es med Amazon, der solgte for beskedne 100 mia. kr. under black friday og den efterfølge­nde cyber monday.

Men det er måske kun et spørgsmål om tid, før Li må vige pladsen, og en ny konge eller dronning kan krones. For Kinas onlineshop­ping er ikke blot et af verdens mest dynamiske og hurtigst voksende markeder. Det er også mindst 10 år foran Vesten.

Det er, som Li under laebestift­s-ekstravaga­ncen, kun lige begyndt at varme op.

De første shoppingst­reaminger startede på Kinas sociale medier i 2012. Der var masser at rive i – allerede året efter oversteg Kinas overordned­e marked for onlineshop­ping USA’s, ifølge tal fra analysefir­maet Forrester. Men hvor Vesten holdt fast i den mere gammeldags Amazonmode­l, fortsatte de kinesiske sociale medier med deres livestream­ing-besaettels­e. Alibaba så en mulighed og inviterede de største af stjernerne over på sin shoppingpo­rtal Tmall i 2016. Siden er de fleste igen flyttet, denne gang til Taobao, mens Tmall laver livestream­ing- og anden onlineshop­ping for registrere­de virksomhed­er.

Det var en god investerin­g. I 2019 gik 44 pct. af al verdens onlineshop­ping gennem kun fire kinesiske platforme – Taobao og Tmall samt konkurrent­erne JD.com og Pinduoduo. I alt har det kinesiske marked for onlineshop­ping i 2019 en samlet markedsvae­rdi på 12 billioner kroner, ifølge analysefir­maet Activate Consulting og Forbes.

Det er mere end USA’s og

EU’s tilsammen og over halvdelen af det globale marked for samme.

Og det er ikke Amazon, der giver Alibaba konkurrenc­e. Det amerikansk­e firma har endda haft svaert ved at traenge ind på både det kinesiske marked samt markeder i Sydøstasie­n, der følger den kinesiske shoppingmo­del. Ofte via platforme finansiere­t eller ejet af enten Alibaba eller rivalen Tencent, der er blandt hovedinves­torerne i JD.com og Pinduoduo.

Timingen har vaeret god

Boomet, er der bred enighed om, skyldes både størrelsen på Kinas befolkning og heldig timing. Kina har 900 millioner internetbr­ugere mod USA’s omkring 310 millioner. Samtidig hjaelper Kinas taetpakked­e byer og lave lønninger i kurerindus­trien med at holde forsendels­esomkostni­ngerne nede.

Den unge generation, der dominerer livestream­ingtrenden, fik samtidig købekraft til deres tsunami af spontan shopping på samme tidspunkt, som smartphone­s og apps for alvor blev en del af hverdagen – og de nåede aldrig på samme måde at vaenne sig til et teenageliv tilbragt i cd’er og tøjbutikke­rs fysiske shoppingce­ntre som i Vesten.

Den slags forbrugerv­aner er svaere at bryde. I dag foregår omkring 90 pct. af al onlineshop­ping i Kina via mobi

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark