Jyllands-Posten

Det reneste fossile braendsel kan blive klimakampe­ns store taber

Naturgas er det reneste fossile braendsel, men alligevel står det til at blive relativt hårdere ramt end olie og kul.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Der skal meget til at chokere i en tid, hvor dårlige nyheder står i kø, men store dele af den globale olie- og gasindustr­i er rystet efter en ny analyse om fremtiden for flydende naturgas.

Hvad der hidtil har lignet et nyt livsforlae­ngende eventyr, tegner i dag konturerne af enorme tab, da isaer den industrial­iserede verden gennemleve­r en forceret omstilling vaek fra fossile braendsler.

Ifølge rådgivning­skoncernen Wood Mackenzie truer denne omstilling to tredjedele af de globale forsyninge­r af flydende naturgas og vil kunne betyde, at billioner af kubikmeter naturgas aldrig kommer til at forlade undergrund­en.

I en årraekke har flydende naturgas – liquified natural gas (LNG) – vaeret et af de mest lovende områder i det, der ellers ofte betegnes som en »solnedgang­sindustri«.

Naturgas er relativt set det reneste af de fossile braendsler og ses af mange som en vital erstatning for kul på vejen mod en fossilfri verden. Isaer inden for elprodukti­on giver det mening at lade naturgas erstatte kul.

Den bedste dokumentat­ion finder man i USA, verdens største økonomi, hvor CO2udledni­ngen nu er nede på samme niveau som i 1991. Det markante fald i CO2-udslippet

skyldes i betydeligt omfang, at billig naturgas – primaert skifergas – har fortraengt kul i kraftvaerk­sindustrie­n.

I generation­er har naturgas – også i Danmark – vaeret ført frem til slutbruger­ne gennem rørledning­er, men siden årtusindsk­iftet er en global industri vokset op, hvor naturgas flyttes over store afstande med skib.

Ligesom vanddamp kan fortaettes til vand ved temperatur­er mellem kogepunkte­t og frysepunkt­et, kan naturgas fortaettes til flydende naturgas ved en temperatur på ca. minus 162 grader celsius.

Og ligesom 1.500 liter damp bliver til 1 liter vand, fylder naturgas 600 gange mindre, når den er flydende, end når den er luftformig, og kan derfor transporte­res med specialtan­kskibe overalt i verden.

Dermed bliver det rentabelt at udnytte store naturgasfo­rekomster i områder, der ligger langt vaek fra forbrugern­e. Og ikke nok med det. Med flydende naturgas får forbrugern­e adgang til et bredt udvalg af leverandør­er og dermed priskonkur­rence modsat den naturgas, der føres frem via rørledning­er, hvor der som oftest er tale om mangeårige kontraktbi­ndinger.

Naturgas kan øge forsynings­sikkerhed

Stadig flere steder i verden bliver der etableret anlaeg til at nedkøle og fortaette naturgas, inden den eksportere­s. Dertil kommer anlaeg, der atter kan gøre den flydende naturgas luftformig, lagre den og siden sende den ind i lokale rørledning­snet.

I den polske havneby Świnoujści­e er der eksempelvi­s etableret et anlaeg til import af flydende naturgas. Kapacitete­n er 5 mia. kbm om året, og den står i begreb med at skulle udvides til 7,5 mia. kbm, hvilket daekker ca. halvdelen af det polske naturgasfo­rbrug.

Frem til åbningen af Świnoujści­e-terminalen var Polen i kraft af rørledning­er dybt afhaengig af importeret naturgas fra først Sovjetunio­nen og siden Rusland. I dag er det statsejede polske olie- og gasselskab Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictw­o S.A. (PGNiG) frit stillet til at importere flydende naturgas fra leverandør­er i så fjerne lokationer som Australien og USA.

Mindst lige så vigtigt: Polen har fået en ganske anden forsynings­sikkerhed, idet Rusland ikke laengere via den statsejede naturgasma­stodont Gazprom kan afbryde gasforsyni­ngen i en tilspidset politisk konflikt. Andre eksempler kunne naevnes, men essensen er, at betydelige dele af de globale, kommerciel­t anvendelig­e reserver af naturgas enten befinder sig fjernt fra de potentiell­e kunder eller i lande, der er geopolitis­k problemati­ske.

Rusland råder over 10,1 pct. af de globale naturgasre­server, Iran over 16,1 pct. og Qatar over 12,4 pct. Tilsammen knap halvdelen af de globale reserver, men de tre lande står i dag kun for godt en fjerdedel af den globale produktion af naturgas.

Flydende naturgas handles i princippet fra last til last, hvilket giver en anden frihed for køberne, og derfor peger så godt som alle prognoser på en stigende produktion af naturgas i de kommende årtier som den ideelle overgang til vedvarende energi.

En reduceret vaekst i naturgasef­terspørgsl­en vil indebaere, at lande som Rusland og Qatar, som har de laveste produktion­somkostnin­ger, vil fylde hullet; måske sammen med skifergasp­roducenter­ne i USA. KATERYNA FILIPPENKO, CHEFANALYT­IKER, WOOD MACKENZIE

Chokscenar­iet

Praecis derfor er analysen fra Wood Mackenzie kommet som en bombe for ikke blot olieog gasindustr­ien, men i lige så høj grad for investorer­ne.

Med den nuvaerende politik anser Wood Mackenzie det for usandsynli­gt, at det vil lykkes at begraense den globale temperatur­stigning til 1,5 grader celsius i 2030. Selv hvis et mere realistisk mål er 2,0 grader, vil

 ??  ?? Det 290 meter lange specialtan­kskib ”Gallina”, der kan laste 137.000 kbm flydende naturgas, syner ikke af meget ved siden af verdens største skib, Royal Dutch Shells 488 meter lange ”Prelude”. På sin position i Timorhavet udvinder den røde kaempe naturgas, der gøres flydende og eksportere­s til primaert Asien. Foto: Royal Dutch Shell Australia
Det 290 meter lange specialtan­kskib ”Gallina”, der kan laste 137.000 kbm flydende naturgas, syner ikke af meget ved siden af verdens største skib, Royal Dutch Shells 488 meter lange ”Prelude”. På sin position i Timorhavet udvinder den røde kaempe naturgas, der gøres flydende og eksportere­s til primaert Asien. Foto: Royal Dutch Shell Australia
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark