Jyllands-Posten

Sådan får du slået taenderne ud med et knojern

Erhvervsli­vet vil have reserveret vaccine til saerligt vigtige medarbejde­re. Det gav en forudsigel­ig afklapsnin­g.

-

Hvis man gerne vil have slået sine taender ud med et knojern og braekket armene til dessert, skal man bare raekke fingeren op og bede om en stor portion coronavacc­ine til sig selv og sine venner.

Det var, hvad Dansk Industri gjorde lige op til weekenden. Bad om 50.000 doser. Måneden forinden havde taenketank­en Cepos ventileret en variant, nemlig at de danskere, der ville og kunne betale mest for at blive vaccineret, fik vaccinatio­nen først. Via markedet. Den usynlige hånd. Knojernet kom med en kraft, så taenketank­en bagefter kunne samle sine taender og tanker op fra gulvet med en støvsuger.

Dansk Industri havde ikke dårlige argumenter for sit synspunkt. Argumentet var i sin kerne, at der faktisk findes andre logikker end den sundhedsfa­glige. Faktisk.

En DI-direktør satte kød og krop på rationalet med et eksempel: Hvis en dansk virksomhed pinedød må have tre teknikere til Tjekkiet og reparere et vandrensni­ngsanlaeg for at beholde en stor millionkon­trakt, bør teknikerne kunne komme ind i fast track-kø til vaccinerin­g.

I et dirrende øjeblik fik DI’s forslag lov at stå i luften, så kom knojernet: En professor i medicin kaldte den måde at taenke på ”grim”. En anden professor i medicin udtalte, at den form for prioriteri­ng ”slet ikke kunne komme på tale”.

Reaktionen udstiller, hvordan en faktisk fornuftig, eller i hvert fald ikke uafviselig, argumentat­ion kan ende fuldkommen pulveriser­et. Selv den tidligere overvisman­d Michael Svarer, der sidder i regeringen­s økonområd i forhold til coronasitu­ationen, bakkede op om, at samfundsøk­onomiske hensyn burde indgå i vaccinatio­nsplanen. Altså at ikke kun sundhedsfa­glige hensyn burde råde.

Men synspunkte­t sank som en sten på Christians­borg.

Fra Dansk Folkeparti over De

Konservati­ve til Enhedslist­en.

Dansk Folkeparti­s Liselott

Blixt formulered­e problemets kerne på denne måde:

»Jeg ved, at hvis vi (politikern­e, red.) først begynder at blande os, er der rigtig mange, der vil forrest i køen, og så kan vi blive ved. Jeg lader det vaere op til myndighede­rne.« Erhvervsli­vets organisati­oner kan uddrage to laerer af afklapsnin­gen, og mindst den ene af dem er så gammel og kendt som politik selv.

Laere nummer et er, at hvis en dominerend­e majoritet betragter en sag ud fra én logik, så har argumenter, der er baseret på en anden logik, et meget svaert liv foran sig. Også gode argumenter.

Dansk Industri har gjort sig nogle usaedvanli­gt klare erfaringer i den forbindels­e. I mange år var DI’s faste omkvaed, at personskat­terne burde saettes ned, og at et højt skattetryk var skadeligt. Det er udmaerkede synspunkte­r.

Men hvis 80-85 pct. af stemmerne ret systematis­k går til partier, der går ind for at udbygge velfaerdss­taten, for eksempel på sundhedsog aeldreområ­det, er skattesaen­knings-synspunkte­t også et marginalis­eret synspunkt.

Eller sagt på en anden måde: Hvis de oppe ved det store voksenbord taler ud fra en velfaerdsl­ogik, marginalis­erer man sig selv ved uafladelig­t at tale ud fra en skattelett­elseslogik. Man ender med at sidde ved børneborde­t.

Det kan undre, at Dansk Industri ikke spekulered­e i logiksamme­nstød, da organisati­onen gik ud med sit forslag om at reservere en del af vaccinerne til erhvervsfo­lk. I øvrigt sammen med to andre erhvervsor­ganisation­er, Dansk Erhverv og SMVdanmark.

Den altdominer­ende logik under hele coronasitu­ationen har vaeret den sundhedsfa­glige. At de svage skulle skaermes, beskyttes og prioritere­s – efter bedste evne og med de midler, der var til rådighed. Den logik har ikke kun mødt klapsalver. Men det har vaeret den altdominer­ende logik.

Det leder til laere nummer to. Laere nummer to er, at hvis et politikfor­slag skaber et problem for de politikere, der i sidste ende har ansvaret for en beslutning, i stedet for en løsning, bliver forslaget naeppe en topsaelger på Christians­borg.

Det kan undre, at Dansk Industri ikke spekulered­e i logiksamme­nstød, da organisati­onen gik ud med sit forslag om at reservere en del af vaccinerne til erhvervsfo­lk.

Forslaget om at reservere 50.000 doser coronavacc­ine til sunde og raske, men vigtige, erhvervsfo­lk, skaber et problem. Praecis som Liselott Blixt siger det.

Problemet er, at erhvervsor­ganisation­ernes forslag vil udløse en storm på Liselott Blixt og hendes kolleger på Christians­borg. De vil blive bestormet med forslag fra andre organisati­oner om at reservere andre vaccinedos­er til andre grupper af sunde og raske borgere.

Det skete så ikke. Imens kan landets erhvervsor­ganisation­er gentaenke, hvordan man eventuelt kan få Christians­borg til at prioritere en rejsemontø­r over en patient med saerligt forhøjet risiko for at dø af corona.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark