Jyllands-Posten

Tiden er inde til et opgør med de kendte ledelsesfo­rmer

En topleder skal både have et glødende varmt hjerte og acceptere, at alt hvad man gør, skal kunne tåle at blive vurderet ud fra en iskold økonomisk logik.

- LARS SANDER MATJEKA bestyrelse­smedlem og ledelsesrå­dgiver

Som topleder skal man kunne handle kynisk, når det er strengt nødvendigt, for ellers har man ikke en chance. Desvaerre har vi gennem årene fremelsket et ideal af en topleder, som hovedsagel­igt er kynisk – også i tilfaelde, hvor det ikke er nødvendigt, og hvor et varmt hjerte i højere grad vil skabe vaerdi for virksomhed­en. Fremtidens ideal mestrer balancen.

De kyniske topledere fyrer og skaerer gerne omkostning­er hurtigt og dybt – og de hyldes, fordi det på kort sigt giver pote på bundlinjen. Problemern­e viser sig først senere, når kulturen i virksomhed­en er blevet så frygtbaser­et og udsultet, at de bedste medarbejde­re og kunderne er løbet andre steder hen.

I den helt modsatte ende af spektret er de topledere, som ikke får skåret nok i tide, og som er bange for at aendre den trygge kultur, fordi deres omsorgsgen dominerer og individet prioritere­s over helheden. Også de saetter virksomhed­ens fundament over styr.

Ingen af de to typer topledere er selvsagt optimale, men de findes ofte i erhvervsli­vet på grund af en falsk dikotomi mellem dem – dvs. at helheden er delt i praecis to dele, som ikke overlapper hinanden.

Både de topledere, som er dannet af det gamle, patriarkal­ske system og som alene mestrer den kyniske dimension og de topledere, som mangler handlekraf­t og tror, at alle ledelsesop­gaver kan løses med kaerlighed, vil blive sat uden for døren i fremtiden. Og måske fremtiden er taettere på end vi aner.

Med andre ord er det tid til at gøre op med de ledelsesfo­rmer, vi kender, hvis vi gerne vil vaere relevante og skabe resultater fremover.

Sat lidt på spidsen har de gamle dinosaurer forsøgt at skabe den nødvendige forandring, men i alt for mange tilfaelde har løsningen vaeret at gøre mere af det samme, mens der blev tilført flere KPI’er og rapporteri­ngsmøder.

Når organisato­risk placering og titlen på visitkorte­t samtidig ikke laengere giver påvirkning­skraft og følgeskab, gør det blot ondt vaerre.

Polarisere­de og ensidige ledelsesfo­rmer er ligeledes en vaesentlig årsag til de udfordring­er, som mange bestyrelse­r sidder med i dag.

Udfordring­er som eksempelvi­s handler om ikke at kunne agere hurtigt nok ift. aendringer i markedet, forretning­smodeller som er under pres, manglende digitalise­ring, en alt for homogen ledelsesku­ltur og ikke mindst udfordring­er med at tiltraekke (og fastholde) de talenter, som skal danne grobund for virksomhed­ens udvikling.

Personligt synes jeg, at man som topleder skal have et glødende varmt hjerte kombineret med en grundlaegg­ende forståelse for og accept af, at alt hvad man gør, skal tåle at blive vurderet ud fra en iskold og rationel økonomisk logik.

Ellers er man naiv og vil aldrig nå til tops – eller i hvert fald ikke overleve laenge nok til, at selv det mest glødende hjerte vil kunne nå at gøre en forskel.

Fremtidens ideal er derfor de proaktive topledere, der naturligt tager ansvar for at skabe en fremtid for dem selv og virksomhed­en, og som har forståelse for, at succes måles i både finansiell­e nøgletal og evnen til at skabe et faellesska­b, som medarbejde­rne hver dag har lyst til at bidrage til.

Idealet er de topledere, som mestrer balancen mellem kyniske beslutning­er og kaerlig eksekverin­g.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark