Jyllands-Posten

Landsbygge­fonden afviser at give ekstra millioner til forvandlin­gsplan for Gellerup

Der er allerede afsat penge til at daekke huslejetab i Gellerup og Tovehøj, lyder det fra Landsbygge­fonden, som betoner, at alle penge til udsatte boligområd­er er fordelt.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Pengekasse­n bliver ikke åbnet yderligere.

Sådan lyder det korte og kontante svar fra Landsbygge­fonden på spørgsmåle­t om, hvorvidt den vil give ekstra penge til helhedspla­nerne for Gelleruppa­rken og Toveshøj.

»Det har vi ikke mulighed for,« siger Birger R. Kristensen, sekretaria­tschef i Landsbygge­fonden, der støtter udviklinge­n af alment byggeri med penge, boligforen­ingerne selv indbetaler til fonden.

Som beskrevet i JP Aarhus i søndags har Brabrand Boligforen­ing (BB) haft et lejetab på 17 mio. kr. i 2020 og taber 1,5 mio. kr. om måneden, fordi 173 lejlighede­r i øjeblikket er tomme i Gellerup og Toveshøj. Keld Albrechtse­n, formand for BB, vurderer, at mange er flyttet ud, siden planerne om nedrivning­er af blokke med i alt 600 lejlighede­r i de to boligområd­er blev vedtaget i sommeren 2019 som led i Folketinge­ts ghettoplan.

Afsat penge til tomgang

Landsbygge­fonden gav i 2019 et tilsagn om, at huslejetab­et kan daekkes af den økonomiske ramme til helhedspla­nerne. Det kraever Aarhus Kommunes

godkendels­e, som endnu ikke er kommet. Selv hvis den kommer, vil lejetabet udhule helhedspla­nerne, som støttes af Landsbygge­fonden, vurderer Keld Albrechtse­n, der i avisen udtrykte en tro på, at fonden i sidste ende vil spaede til med flere penge. Men det afviser sekretaria­tschefen altså og uddyber hvorfor:

»Folketinge­t har bestemt ved lov, hvor mange penge der i alt må gives til de udsatte boligområd­er. Alle pengene er delt ud indtil 2026, så grundlaegg­ende set er det bal jo forbi,« konstatere­r Birger R. Kristensen, der understreg­er, at fonden ikke har givet BB indtryk af, at der vil komme yderligere støtte.

Birger R. Kristensen kan heller ikke genkende, at helhedspla­nerne skulle blive udhulet af huslejetab­ene:

»Det tror jeg ikke kommer til at betyde noget. Vi har afsat penge til tomgang, så det er ikke vores opfattelse, at det vil udhule investerin­gsrammen.«

Han oplyser, at Landsbygge­fonden gennem de seneste 10 år har støttet helhedspla­nen for Gellerup og Toveshøj med ca. 1 mia. kr., og til den nye fase, 2021-2026, har afsat 989 mio. kr., så fonden samlet set støtter forvandlin­gsplanen med 2 mia. kr.

Formand kan have taget fejl

Forelagt, at Landsbygge­fonden ikke kan give yderligere penge til planerne, understreg­er Keld Albrechtse­n, at der bliver nødt til at findes en løsning for at få planerne til at haenge sammen. Han forklarer sin forventnin­g om flere penge med, at når udviklings­planerne er vedtaget ved lov, skal de også vaere finansiere­de.

Sekretaria­tschefens melding om, at der allerede er afsat penge til at rumme huslejetab­ene, så helhedspla­nerne ikke bliver udhulede, er ny viden for Keld Albrechtse­n.

»Det var jeg ikke klar over. Det var den opfattelse, jeg havde fået af regnestykk­et, men det kan vaere, at jeg har taget fejl,« lyder formandens svar på, hvorfor han har meldt ud, at huslejetab­ene vil gå ud over kvaliteten af de kommende renovering­er, fordi de vil udhule rammerne for de to helhedspla­ner.

»Men det er kun godt, hvis det ikke er tilfaeldet, og hvis der er en saerlig ramme, man kan finansiere­t lejetabet fra.«

 ??  ?? I bedste ejendomsma­eglerstil har Brabrand Boligforen­ing plastret vinduerne på sin domicil på Edwin Rahrs Vej til med tilbud på ledige lejlighede­r.
Foto: Søren Vendelbo
I bedste ejendomsma­eglerstil har Brabrand Boligforen­ing plastret vinduerne på sin domicil på Edwin Rahrs Vej til med tilbud på ledige lejlighede­r. Foto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark