Jyllands-Posten

»Hvis vi ikke vil inddrage alle grønne områder til byggeri, bliver vi også nødt til at bygge i højden«

Et nyt 150 meter højhus bliver byens højeste, men hvorfor skal vi egentlig bygge så højt? En S-ordfører giver sine argumenter for projektet, der også har støtte fra Venstre.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

»Det gode ved højhuse er jo, at de saetter et meget lille fodaftryk og dermed giver plads til en masse andre aktivitete­r.«

Det siger Steen Bording Andersen (S), teknisk ordfører og naestforma­nd i Teknisk Udvalg, til Olav de Lindes plan om at bygge byens højeste hus på 150 meter ved Mindet på Aarhus Havn.

Forslaget til lokalplan for projektet blev behandlet mandag formiddag på det ugentlige magistrats­møde, og her var der flertal for at sende projektet i høring, men forbehold over for et tilhørende p-hus.

Med 150 meters højde slår Olav de Lindes højhus det igangvaere­nde Lighthouse­byggeri på spidsen af Aarhus Ø med otte meter, men Lighthouse vil dog fortsat blive

Danmarks højeste bolighus.

Højhuset på Mindet er til erhvervsud­lejning i form af bl. a. kontorer, restaurant­er og detailhand­el, og projektet har opbakning fra S:

»Vi ser positivt på planen om højhuset, for det er et fornuftigt og spaendende projekt i et område, hvor vi i forvejen gerne vil have nogle høje huse, og det spiller også meget godt sammen med området,« siger Steen Bording Andersen.

Med planen følger også et ønske om at tillade detailhand­el i området, og det forslag støtter S:

»De flere mennesker, som kommer til området, vil også generere flere indkøb, og detailhand­el hører med til en levende by, så det vil vaere naturligt, at vi også tillader detailhand­el i området,« siger S-ordføreren.

På to områder har Steen Bording Andersen dog forbehold.

»Det ene er mulige skyggevirk­ninger på Dokk1, og det andet er, at et p-hus foran Filmbyen er problemati­sk i forhold til vores plan om et helt saerligt kunstvaerk på Filmbyens bygninger. Kunstvaerk­et vil blive enestående, og derfor skal udsynet ikke spaerres af et p-hus, så p-huset skal evt. graves ned, eller vi må finde en anden løsning,« siger Steen Bording Andersen.

Det siges, at Aarhus er en by i fem etager, så hvad er meningen med et højhus på 150 meter?

»Det gode ved højhuse er, at de saetter et lille fodaftryk, så vi får mere byrum, samtidig med at vi sikrer plads til de virksomhed­er, som gerne vil vaere i byen. Det er helt rigtigt, at det aendrer byens udtryk og byens skyline, men i de 15 år, jeg har siddet i byrådet, har Aarhus også forandret sig voldsomt, både i forhold til indbyggert­al og erhvervsli­v. Hvis vi ikke vil inddrage alle grønne områder til byggeri, bliver vi også nødt til at bygge i højden,« siger Steen Bording Andersen.

Hvem siger, at alle nye indbyggere og virksomhed­er skal placeres i Midtbyen. Hvorfor ikke i Harlev eller Malling?

»Jamen, det er der jo også nogle, der gør. Men der er også beboere og virksomhed­er, som gerne vil bo centralt, have den lette adgang til centrum af Aarhus og maerke synergien som del af et faellesska­b i centrum af en større by,« siger Steen Bording Andersen.

Højhusproj­ektet får også opbakning fra Venstre:

»Vi er med på at sende højhusproj­ektet i høring, men det er vigtigt, at processen medvirker til at kvalificer­e p-anlaegget og helheden i tilknytnin­g til området,« siger teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V).

Radikale, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslist­en har taget forbehold i sagen.

Fra Kultur og Borgerserv­ice og den radikale kulturrådm­and Rabih Azad-Ahmad er der indsendt en udtalelse i sagen, som »meget kraftigt« opfordrer til, at der ikke bygges et p-hus foran Filmbyen, som skaemmer udsigten til det kommende kunstvaerk, der ifølge udtalelsen vil kunne opleves som »meget staerkt og ikonisk«.

Hos Enhedslist­en er der også bekymring for p-huset, men også for husets højde på 150 meter.

»Vi er ganske vist med i forliget om byfortaetn­ing, men det her hus er meget, meget højt og vil give meget skyggefald. Vi ser gerne, at man bygger lidt lavere, og så skal vi generelt passe på, at vi ikke lukker byen helt af, så man ikke laengere kan kigge ud på vandet,« siger byrådsmedl­em Lone Norlander (EL).

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark