Jyllands-Posten

Aarhus Universite­t beder studerende genovervej­e udveksling

Efter at regeringen har strammet rejserestr­iktionerne er situatione­n usikker for internatio­nale studerende på Aarhus Universite­t.

- JOHANNE JEDIG WEJSE johanne.j.wejse@jp.dk

Kort tid før semesterst­art den 1. februar er der vendt op og ned på tilvaerels­en for de universite­tsstuderen­de, der drømte om et udveksling­sophold. Både de danske studerende, der håber på et ophold på et universite­t uden for landet, og de udenlandsk­e studerende, der gerne ville have et semester på Aarhus Universite­t.

Med de nye rejseregle­r, som regeringen vedtog, er der blevet aendret på de anerkendel­sesvaerdig­e formål, der åbner for indrejse til Danmark for personer, der ikke har fast bopael i landet. Tidligere var studieopho­ld et anerkendel­sesvaerdig­t formål, men det er det ikke laengere, og det har nu fået Aarhus Universite­t til at sende en mail ud til alle kommende internatio­nale studerende, hvori de anbefaler, at man genovervej­er sit ophold.

»Vi har sagt til alle studerende, der skulle have haft et semester her i foråret, at de skulle genovervej­e. Den besked sendte vi ud i slutningen af sidste uge, og så taenker jeg, at de fleste studerende har brugt weekenden på at taenke over det. Vi modtager stadig studerende, men det er en usikker situation, hvor vi ikke ved, hvornår vi overgår til fysisk undervisni­ng, eller hvornår graenserne åbner,« siger Rikke Nielsen, der er internatio­nal chef på Aarhus Universite­t.

Lukket for EU-borgere

AEndringen af de anerkendel­sesvaerdig­e formål for indrejse har i saerlig grad haft betydning for EU-borgerne. Hvis de kommende udveksling­sstuderend­e kommer fra et land udenfor EU, har de fået en opholdstil­ladelse tildelt, mens det normalt ikke er nødvendigt for EU-borgere. Derfor står universite­tet i en situation, hvor de på nuvaerende tidspunkt kun kan modtage dem, der ikke er fra et EU land.

På nuvaerende tidspunkt kan alle udveksling­sstuderend­e dog stadig tage deres udveksling­sophold, hvis de ønsker det – online fra deres hjemland – indtil universite­t åbner for fysisk undervisni­ng. Til den tid vil håbet vaere, at der er åbent for indrejse, men det er bl. a. den risiko, der har medført, at Aarhus Universite­t beder de studerende om at genovervej­e.

Ifølge Rikke Nielsen kan de studerende have mulighed for at beholde hele eller dele af stipendier, som de har fået gennem Aarhus Universite­t, herunder Erasmus+ (EU’s støtteprog­ram for bl. a. uddannelse). De internatio­nale studerende kan prøve muligheden gennem deres egne universite­ter – og evt. afsøge muligheden gennem deres rejseforsi­kringer.

»Men det er selvfølgel­ig synd for dem, for de har glaedet sig meget til sådan et ophold og brugt meget tid på at forberede sig. Nu står de i stedet med nogle tunge overvejels­er,« siger Rikke Nielsen.

Aarhus Universite­t skulle have modtaget omkring 220 studerende, og universite­tet ved ikke endnu, hvor mange der ender med at følge opfordring­en.

Universite­tet havde omkring 250 studerende, der skulle på udveksling­sophold – halvdelen af, hvad de plejer. De har bedt de studerende om at melde tilbage med, om de planlaegge­r at gennemføre deres ophold.

 ??  ?? Aarhus Universite­t udveksler hvert år flere hundrede studerende med universite­ter fra hele verden. Men rejseregle­r besvaerlig­gør processen. Foto: Poul Ib Henriksen
Aarhus Universite­t udveksler hvert år flere hundrede studerende med universite­ter fra hele verden. Men rejseregle­r besvaerlig­gør processen. Foto: Poul Ib Henriksen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark