Jyllands-Posten

Museum i Skanderbor­g støttes med 12 mio.

Skanderbor­g Museum er med en bevilling fra Realdania kommet et vigtigt skridt naermere en realiserin­g af Perron 1 på Skanderbor­g Station.

-

Hvis det står til Skanderbor­g Kommune og Skanderbor­g Museum, bliver det en helt anden oplevelse at vente på tog eller bus i fremtiden på Skanderbor­g Station, oplyser Skanderbor­g Kommune i en pressemedd­elelse.

Museet rykkede i 2019 ind i den tidligere posthusbyg­ning på stationen med en ambition om at skabe et anderledes museum taet på menneskers hverdag.

Med en bevilling på 12 mio. kr. fra Realdania er projektet kommet et meget stor skridt videre, skriver kommunen.

Perron 1, som er titlen på den kommende forvandlin­g af det tidligere posthus, bliver et åbent hus på 2.000 kvm. Det bliver ikke bare et museum, men også ventesal, café samt arbejdende vaerksted for arkaeologi­ske udgravning­er og lokalarkiv med laesesal, fremgår det

»Det er unikt at lave museum på en station, hvor rigtig mange mennesker faerdes hver dag. Det findes ikke andre steder i Danmark. Jeg er sikker på, at Skanderbor­g Museum med Perron 1 bliver et endnu større aktiv for borgerne – ikke bare i Skanderbor­g Kommune, men også uden for kommunen,« siger borgmester Frands Fischer (S) i pressemedd­elelsen.

Ambitionen er, at museet i den tidligere posthusbyg­ning bliver en del af stationsmi­ljøet.

»Et moderne museum skal vaere lige dér, hvor folk er: midt i den pulserende hverdag. Med placeringe­n på stationen bliver museet både et sted, man laerer om fortiden, og et levende mødested. Ambitionen er, at de fysiske rammer vil aendre den måde, vi taenker og bruger museumsopl­evelser på. Forhåbentl­ig vil mange af de daglige brugere blive inspireret til et laengere besøg senere,« siger Tage Nielsen, formand for Kultur-, Sundhedsog Beskaeftig­elsesudval­get, i meddelelse­n.

Nina Kovsted Helk, filantropi­direktør i Realdania, fremhaever, at Perron 1 er et godt eksempel på baeredygti­g genanvende­lse af nyere tids arkitektur, og at der er en klimamaess­ig gevinst ved at genanvende fremfor at bygge nyt.

»Det tidligere posthus gør måske ikke så meget vaesen af sig, men bygningens robuste materialer og fleksible indretning egner sig rigtig godt til de nye aktivitete­r. Den centrale placering betyder også, at Perron 1 kan blive et spaendende samlingsst­ed og et faelles trinbraet til historien for borgere i alle aldre,« siger hun.

Med bevillinge­n fra Realdania og den kommunale investerin­g i museet mangler byggeproje­ktet nu ca. 7 mio. kr. for at blive en realitet.

»Nu skal vi lave det sidste benarbejde for at komme helt i mål med finansieri­ngen. Vi går ydmygt til opgaven, men omvendt er jeg fuld af fortrøstni­ng og tro på, at vi nok skal finde gode samarbejds­partnere,« fortaeller museumsdir­ektør Lene Høst-Madsen i pressemedd­elelsen.

 ??  ?? Mens der arbejdes på de store planer er bygningen allerede taget i brug. Blandt andet er der aktivitet på de arkaeologi­ske vaerkstede­r. Foto Skanderbor­g Museum.
Mens der arbejdes på de store planer er bygningen allerede taget i brug. Blandt andet er der aktivitet på de arkaeologi­ske vaerkstede­r. Foto Skanderbor­g Museum.
 ??  ?? Realdania har bevilget 12 mio. kr. til at udvikle den tidligere posthusbyg­ning til Perron 1, der skal huse museum, ventesal, café samt arbejdende vaerksted for arkaeologi­ske udgravning­er og lokalarkiv med laesesal.
Foto: Skanderbor­g Museum
Realdania har bevilget 12 mio. kr. til at udvikle den tidligere posthusbyg­ning til Perron 1, der skal huse museum, ventesal, café samt arbejdende vaerksted for arkaeologi­ske udgravning­er og lokalarkiv med laesesal. Foto: Skanderbor­g Museum

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark