Jyllands-Posten

Ny regnvandss­ø baner vej for stort boligkvart­er

-

Efter nogle bump på vejen er regnvandss­øen på Tåstrupvej mellem Harlev og Tåstrup endelig ved at vaere faerdig.

»Det har taget tre år og fire måneder at få alle godkendels­er igennem. Hver enkel grundejer, som vandet fra regnvandss­øen kommer til at passere, skulle give tilladelse til, at det vand, der kommer fra min jord, må løbe igennem deres grund, indtil det har udledning i Brabrandsø­en,« siger Jens Ove Sørensen, der udstykker grunden, hvor regnvandss­øen er blevet til.

Efter den lange ventetid endte det med afslag fra to grundejere, som ikke ønskede, at vandet skulle passere deres grunde. I stedet er der nu fundet en anden løsning.

»Nu er der i stedet underboret fra regnvandss­øen her til regnvandss­øen i Gammel Harlev, der har udlednings­tilladelse til Brabrandsø­en. Så kunne de lige så godt have sagt ja, for de får jo vandet alligevel,« forklarer Jens Ove Sørensen.

Nye boliger

Den nye regnvandss­ø skal bane vejen for, at der kan komme nogle nye boliger og et faelleshus på Kirstinelu­nd, som ligger i den sydlige ende af Harlev. Området er opkaldt efter gården, der allerede ligger på grunden, og som vil komme til at vaere et centralt hus i det nye område, hvor de andre huse vil blive bygget omkring.

»Jeg skal udstykke 55 boliger her, og så er der nabogrunde­ne, hvor der også kommer en masse boliger,« siger Jens Ove Sørensen.

Nybyggerie­t, der efter planen blandt andet kommer til at bestå af otte større villaer, nogle dobbelthus­e og parcelhuse for resten, venter kun på en godkendels­e af en lokalplan, og det kommer til at graense Harlev fint af i den sydlige ende af byen, mener Jens Ove Sørensen.

Byggeriet på nabogrunde­n kommer også til at få glaede af den nye regnvandss­ø, da byggeriet sker på baggrund af en midlertidi­g godkendels­e af en lokalplan, som først kunne godkendes endeligt, når der var en regnvandss­ø i naerheden. Det er der nu.

En regnvandss­ø er et krav, der bliver stillet, når der skal bygges et nyt boligkvart­er. Det er en teknisk løsning til opsamling af regnvand, som blandt andet fungerer som en del af klimasikri­ngen i et område for at undgå oversvømme­lse. Hovedopgav­en for den nye regnvandss­ø bliver at forsinke regnvand i at løbe ud i vandløb og desuden aflaste kloakker.

»Det er ikke så enkelt at lave en regnvandss­ø, fordi der skal mange godkendels­er til. Man skal for eksempel først søge tilladelse fra kommunen til at bygge den uden for lokalplane­n, fordi den først kan blive godkendt, når der er en regnvandss­ø,« forklarer Jens Ove Sørensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark