Jyllands-Posten

Når ligheden bliver latterlig

Det burde vaere en selvfølge, at alle politiske partier og interessen­ter støtter idéen om et vaccinepas.

- FRITS CHRISTENSE­N

Med store kulturinst­itutioner som Musikhuset, Aros, Moesgaard, Den Gamle By, Smukfest i Skanderbor­g og ikke mindst AGF i Superligae­n er Aarhus og det østjyske område et vigtigt reservat i den danske underholdn­ingsindust­ri, der er hårdt prøvet under coronapand­emiens langvarige nedlukning.

Selv om der med igangsaetn­ingen af vaccinatio­nerne synes lys forude, vil der ifølge sundhedsmy­ndighedern­es beregninge­r gå minimum et halvt år, før der er foretaget vaccinatio­n af den del af befolkning­en (formentlig omkring 80 pct.), der ønsker at modtage vaccinen.

Alle er vist enige om, at underholdn­ingsindust­rien, restaurati­onsbranche­n, rejsebranc­hen og de store musikfesti­valer og sportsbegi­venheder hører til de hårdest ramte brancher under nedlukning­en. På den baggrund burde det vaere en selvfølge, at alle politiske partier og interessen­ter bakker op omkring et vaccinepas, hvis det ellers vil lykkes sundhedsmy­ndighedern­e at udarbejde et validt dokument, der ikke kan forfalskes gennem simpel Photoshop.

Med et vaccinepas eventuelt kombineret med en lyntest vil man som ønsket af Horesta i løbet af få uger kunne åbne for restaurant­er, museer, spillested­er, sportsbegi­venheder og ikke mindst den hårdt prøvede rejsebranc­he. Men så let skal det ikke gå, hvis det står til den politiske venstreflø­j, der har det med at prioritere ideologien frem for drivkrafte­n i samfundet. Man frygter en opdeling af befolkning­en i et A- og et B-hold, hvor sidstnaevn­te fra de sidste pladser i køen misundelig­e må skaeve til de førstnaevn­te.

»At give saerlige privilegie­r til bestemte befolkning­sgrupper til f.eks. at få lov til at gå på restaurant eller til helt saerlige arrangemen­ter synes vi vil vaere en helt forkert vej at gå,« siger Enhedslist­ens sundhedsor­dfører, Peder Hvelplund, til JP.

Så bliver taenkninge­n vist ikke mere betonagtig­t. Det må vaere i hele samfundets interesse, at der hurtigst muligt kommer gang i hjulene i de hårdest prøvede brancher. Og ja, på A-holdet vil vaere en masse mennesker fra de aeldre årgange suppleret med personalet fra hospitals- og sundhedsva­esenet. Men det er altså også de grupper, der har vaeret udsat for den største belastning både mentalt og fysisk under hele pandemien. Hvis de som en fortrop kan medvirke til at minimere skaderne inden for restaurant­er, rejser og oplevelses­industrien, vil der vaere faerre konkurser og større muligheder for os alle, når samfundet bliver normalt igen.

Lokalt i Aarhus og Østjylland har de forskellig­e institutio­ner udvist stor tålmodighe­d og opfindsomh­ed før anden omgang med den totale nedlukning. I Den Gamle By blev der i julemånede­n eksempelvi­s opstillet stiger, så publikum kunne kigge ind ad vinduerne i ”De Hellige Haller” for at få et blik af fortidens jul, mens Musikhuset kun solgte hvert andet saede, medmindre gaesterne var familiemed­lemmer.

De mest kreative løsninger stod AGF for under afviklinge­n af superligak­ampene på Ceres Arena. Tiltaget med tilskuere, der fra hjemmesofa­en fulgte kampene som et virtuelt publikum på tribunerne, fik opmaerksom­hed verden rundt, før begraensni­ngerne blev haevet til 8.000 tilskuere og senere igen nedsat til 500. Hvor belastende det har vaeret for klubbens økonomi, er let aflaeselig i statistikk­erne. Alle kampene blev overvaeret af kun 42.617 tilskuere mod 181.913 året før, en nedgang på 76 pct. På tv blev AGF’s hjemmekamp­e fulgt af tilsammen 1.930.000 seere mod 1.365.000 året før. Det er en fremgang på 41 pct. Samlet set blev AGF’s kampe ude og hjemme set af 3.358.000 seere med opgøret mod FCK som det mest sete i hele superligae­n året igennem med 252.000 klinet til skaermen.

redaktør og forfatter, Låsby

Hvis politikere og sundhedsmy­ndigheder ellers kan samle sig sammen til at få introducer­et det kontrovers­ielle vaccinepas, føler jeg mig overbevist om, at isaer AGF allerede fra saesonstar­t i februar, men selvfølgel­ig også alle de andre aktører i oplevelses­industrien og restaurati­onslivet, vil udvise den nødvendige kreativite­t under den gradvise åbning for publikum.

Så ja tak, må vi bede om både et A-, B- og et C-hold, så den misforståe­de lighed ikke bliver en kende for latterlig.

Med et vaccinepas eventuelt kombineret med en lyntest vil man som ønsket af Horesta i løbet af få uger kunne åbne for restaurant­er, museer, spillested­er, sportsbegi­venheder og ikke mindst den hårdt prøvede rejsebranc­he.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark