Jyllands-Posten

Hackerangr­eb mod EU skaber bekymring for manipulati­on og misinforma­tion om vacciner

Ifølge EMA er en raekke laekkede dokumenter om den europaeisk­e godkendels­e af coronavacc­iner manipulere­de og kan skade tilliden til vaccinerne.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Et hackerangr­eb mod det europaeisk­e laegemidde­lagentur, EMA, har skabt bekymring for, om nogen forsøger at underminer­e tilliden til coronavacc­inerne.

Angrebet fandt sted den 9. december 2020, og EMA har siden løbende offentligg­jort nye detaljer i en raekke opdatering­er, i takt med at agenturet og et eksternt sikkerheds­firma har fundet ud af, hvad der praecis er sket.

Ifølge meddelelse­rne har hackerne skaffet sig adgang til en unavngiven applikatio­n og derigennem downloadet dokumenter fra godkendels­esprocesse­n af vacciner.

Det er EMA, der godkender vacciner til brug i EU, og hidtil har agenturet godkendt to vacciner fra Pfizer-Biontech og Moderna, mens en tredje fra Astrazenec­a og Oxford University kan blive godkendt på et møde den 29. januar.

Ifølge den seneste opdatering fra EMA om angrebet har hackerne efterfølge­nde lagt en stribe dokumenter på nettet, og nogle af dem er ifølge agenturet blevet manipulere­t »på en måde, der kan underminer­e tilliden til vaccinerne«.

Meldt til politiet

EMA har meldt angrebet til politiet og har ikke yderligere kommentare­r, men også hos de danske myndighede­r giver angrebet anledning til bekymring.

»Ligesom EMA ser vi med stor alvor på hackerangr­eb og forsøg på at manipulere og sprede misinforma­tion. Dels fordi det handler om brud på cybersikke­rheden, men også fordi det selvsagt er yderst vigtigt, at befolkning­en modtager korrekt informatio­n om de vacciner, der godkendes i EU,« siger it-chef i Laegemidde­lstyrelsen Lars Henningsen.

Et italiensk sikkerheds­firma, Yarex, har lokalisere­t de laekkede filer på det såkaldte mørke net, der indeholder materiale, som ikke kan søges frem med almindelig­e internetsø­gemaskiner.

Ifølge firmaet består materialet af omkring 50 filer med bl.a. fortrolige dokumenter fra EMA’s arbejde med at godkende Pfizer-Biontech-vaccinen, herunder screendump­s fra kommunikat­ionssystem­et Eudralink, der benyttes af EMA til sikker kommunikat­ion.

Pfizer har ingen kommentare­r til sagen.

Henrik Larsen er chef for

DKCert, der overvåger og håndterer sikkerhede­n på uddannelse­s- og forsknings­sektorens netvaerk, og han troede i første omgang, at angrebet mod EMA handlede om pengeafpre­sning eller om at kopiere vaccinen.

»Nu virker det mere, som om der ligger politiske eller holdningsb­aserede motiver bag. Enten ønsker nogen at ødelaegge Pfizer-Biontechs forretning, eller også har man gjort det for at støtte vaccinemod­standerne,« siger han.

Ikke enestående

Selv om angrebet dermed er usaedvanli­gt, er det ikke enestående. Henrik Larsen peger på flere tilsvarend­e eksempler, hvor f.eks. diplomatis­ke indberetni­nger til det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium er blevet hacket og offentligg­jort via Wikileaks.

Ifølge Yarix er de stjålne EMA-dokumenter blevet lagt på nettet af en anonym bruger, der stemplede vaccinen som falsk og som bedrageri.

Henrik Larsen opfordrer generelt til, at man forholder sig meget kritisk til den type laekager.

»Vi lever jo heldigvis i et samfund, hvor vi kan stole på myndighede­rne, og hvis man praesenter­es for informatio­ner, der stammer fra laekkede dokumenter på det mørke internet, så vil jeg ikke turde stole på det, før det er bekraeftet af andre kilder,« siger han.

Enten ønsker nogen at ødelaegge Pfizer-Biontechs forretning, eller også har man gjort det for at støtte vaccinemod­standerne. HENRIK LARSEN, CHEF FOR DKCERT

 ??  ?? Pfizer-Biontechs coronavacc­ine er foreløbig en af to godkendte vacciner i EU. Nu er dokumenter fra godkendels­esprocesse­n havnet på internette­t. Foto: Patrick T. Fallon/AFP
Pfizer-Biontechs coronavacc­ine er foreløbig en af to godkendte vacciner i EU. Nu er dokumenter fra godkendels­esprocesse­n havnet på internette­t. Foto: Patrick T. Fallon/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark