Jyllands-Posten

Jeg er faerdig med Trump

Selv blandt helt almindelig­e forstadsfa­milier, der bestemt ikke er kendt for at deltage i politiske diskussion­er, er afstandene efter fire år med Trump så store, at naboer holder sig til at blive enige om haekkens højde.

- DESIREE OHRBECK cand.mag., Seattle

”Mommy, hvem vandt?” Ordene var min dengang 8-årige datters. Vi var tre danske familier samlet til valgfest i Bellevue i delstaten Washington i USA, hvor jeg bor.

Min datter var faldet i søvn, mens vi voksne sad måbende foran tv-skaermen den 8. november 2016.

Jeg flyttede til byen Bellevue i 2010, da Barack Obama var praesident, og USA var et noget anderledes land end i dag. Der har altid vaeret brydninger og endda store uenigheder i USA, bare spørg afroamerik­anerne. Men kontrasten og overgangen fra Obama til Trump kunne ikke vaere mere udtalt.

Mens jeg bar min datter ud til bilen, kiggede jeg hende i øjnene og sagde: ”Det ser ud, som om det er Trump, der har vundet praesident­valget, men når du vågner i morgen, er Hillary Clinton USA’s nye praesident.”

Jeg har mange gange siden fortrudt, at jeg, i forsøget på at overbevise mig selv, sagde de ord til hende. Allerede på det tidspunkt stod det jo lysende klart, at de var en illusion. For minutter før kunne jeg jo se tallene på skaermen, der talte deres tydelige sprog. Alligevel kunne jeg ikke se, ville ikke se, hvad der ret tidligt på aftenen stod klart. Trump havde mod alle odds vundet det amerikansk­e praesident­valg. Flere danske veninder ringede til mig midt om natten. Alle var i chok, flere spurgte: ”Kommer I så hjem nu?”

I efteråret 2015 arbejdede jeg som lektor på University of Washington og underviste et introdukti­onsfag til dansk litteratur og kultur med 100 studerende. En af forelaesni­ngerne handlede om det politiske system og konsensus i Danmark. Jeg havde inviteret en dansk veninde, der er cand.scient.pol., til at give en forelaesni­ng om, hvordan Trump opfattes i Danmark og Europa. Da det blev tid til spørgsmål, var der kun én studerende, der indtog den position, at muligheden forelå, at Trump ville vinde valget. ”Modig studerende”, taenkte jeg. Dengang var der ingen, jeg faerdedes iblandt, der troede på muligheden.

Min veninde og jeg opsøgte det republikan­ske parti i Bellevue. Efter at have travet op og ned ad gange i en mennesketo­m bygning, fandt vi endelig, gemt vaek i en krog, et lille kontor med skidenfarv­ede vaegge. Sekretaere­n åbnede døren på klem, lige akkurat nok til at vi kunne føre en samtale. Hun var mildest talt skeptisk, men vi fik hende overtalt til at spørge sin overordned­e, om de ville tale med os.

Republikan­erne i Seattle-området er ikke vant til at blive taget alvorligt.

En aeldre, hvid mand i jakkesaet tilbød os automatkaf­fe og viste os rundt. Lige inden for døren stod en Trump-papmachéfi­gur i fuld størrelse, som personalet brugte til at haenge deres frakker på. Lidt nede ad gangen var et billede af Trumpfamil­ien laenet op ad vaeggen. Personalet havde ikke gidet haenge det op på sømmet lige over billedet. Vi fik indtrykket af, at ingen på kontoret regnede med, at Trump ville vinde, og det virkede, som om Trump bestemt ikke var deres favoritkan­didat. Afslutning­svis fik min veninde et Trump-Pence-skilt med hjem; dem, vi kender fra amerikaner­nes forhaver. Vi jokede med, hvordan hun skulle få det med på flyet uden for mange akavede undskyldni­nger om, at det altså ikke var hende, der var Trump-tilhaenger, men at det var til arbejdsbru­g og ment som en kuriositet. Vi kender historiens gang, der blev ikke så meget at grine ad.

Da chokket havde lagt sig, besluttede jeg mig for at ville prøve at forstå. Jeg inviterede naboer, jeg vidste havde stemt på Trump, til middag, men samtalerne havde mildest talt vekslende succes. Og så er der min veninde. Hun er sygeplejer­ske, hendes mand laege. De havde vaeret gift i 26 år. Vi mødte dem. kort efter vi flyttede til USA, og vi blev hurtigt gode venner. Vi holdt ferier sammen, spillede poker, fejrede fødselsdag­e, jul og Thanksgivi­ng, deres børn legede med vores børn. Jeg havde aldrig hørt dem skaendes, på overfladen lignede de et helt almindelig­t velfungere­nde aegtepar med villa, Subaru-stationcar, vovhund og sommerhus.

Men da Trump stillede op, begyndte manden at se Fox News, og da min veninde en dag så, at han sad og bestilte våben online, havde hun fået nok. I dag er de skilt, og hun er aktiv i det demokratis­ke parti. Deres aegteskabs forlis er selvfølgel­ig ikke alene Trumps skyld, men forskellen­e imellem dem blev blotlagt, og det, hun så hos sin mand, var for min veninde – som for mange andre amerikansk­e kvinder, der har ladet sig skille fra deres Trump-tilhaenger­maend de sidste fire år – dråben.

Der findes i dag adskillige Facebook-støttegrup­per for kvinder, gift med Trump-tilhaenger­e.

De sidste fire år har vaeret nogle af de mest stressende i mit liv. Nyhedsstrø­mmen er blevet en saebeopera. Hver eneste uge, siden Trump blev indsat som USA’s 45. praesident den 20. januar 2017, har budt på sine skandaler. Ofte så mange, at journalist­er har måttet vaelge, hvilke historier de ville gå i dybden med, mens andre vigtige beslutning­er og handlinger fra Trump og hans administra­tions side, der normalt ville rydde avisforsid­er, er druknet i det kaos, de har vaeret en del af i den amerikansk­e politiske hverdag i fire år. Jeg har laest stakkevis af bøger, bl.a. om antisemiti­sme, om den amerikansk­e forfatning, om radikalise­rede højreorien­terede kristne, om USA’s forhold til racespørgs­målet. Jeg har endda købt ”The Mueller Report”, som jeg dog løb sur i efter ganske få sider. Jeg har laest videnskabe­lige afhandling­er og mere lettilgaen­gelige bøger, som f.eks. Michael Cohens og Mary Trumps. Jeg har laest Yale-professor Timothy Snyders ”On Tyranny” hele tre gange, siden amerikaner­ne valgte Trump.

Jeg hører politiske podcasts, laeser politiske analyser og blogs. Men det er, som om jeg ikke bliver klogere. Hver gang, vi tror, vi har set det hele, bliver der skruet op for retorikken og de uhyrlige handlinger, som hverken belaeste professore­r, politiske analytiker­e, Trump-afhoppere eller embedsmaen­d før har set eller kan forklare.

Jeg er traet og udmattet. Jeg orker ikke mere. Jeg gider ikke raekke ud og tale med flere Trump-tilhaenger­e. Sådan burde det ikke vaere. Jeg vil ikke udelukkend­e omgive mig med folk, jeg er enig med. Det øger kun splittelse­n, hvis det er sådan, vi reagerer, i en tid hvor det mere end nogensinde er vigtigt at kunne tale sammen. Det ved jeg godt.

Men nok er nok. Jeg vil ikke spilde ét sekund mere på at tale med folk, der får deres informatio­ner fra konspirato­riske hjemmeside­r og ikke tror på fakta, og hvad etablerede anerkendte nyhedsinst­anser fortaeller dem. Og før du siger: ”Hør, hov! – de Trump-tilhaenger­e, der har stemt på ham pga. deres pengepung eller klassiske republikan­ske vaerdier, tror ikke alle på konspirati­onsteorier,” må jeg bare påpege, at de med åbne øjne har stemt på en mand, der gentagne gange har delt konspirati­onsteorier via Twitter, udspyet flere end 20,000 løgne og opildnet voldelige grupper til at marchere i gaderne for ham.

Det burde stå lysende klart, hvad en person med diktatoram­bitioner kan udrette med de rette rygklapper­e, stiltiende accept og populistis­k retorik. Men det gør det tilsynelad­ende ikke. Mere end 74 millioner amerikaner­e stemte på Trump. Valget burde ikke have vaeret et neglebiden­de taet løb imellem en politisk pragmatisk konsensust­ilgang og en demagogisk konfrontat­orisk galning.

Der venter Joe Biden et enormt arbejde, hvis USA ved naeste praesident­valg ikke igen giver plads til en kaospraesi­dent som Trump.

Perioden siden valget i november 2020, der ved gentagne retslige instanser er blevet fastslået legitimt og retfaerdig­t, har med al tydelighed vist, at der er enorme forskelle i USA mellem dem, der tror på systemets struktur, de demokratis­ke processer, på sandhed, på fakta, på videnskab, og dem, der ikke gør.

Der venter Joe Biden et enormt arbejde, hvis USA ved naeste praesident­valg ikke igen giver plads til en kaospraesi­dent som Trump.

Det land, som jeg forelskede mig hovedløst i, få uger efter vi ankom en regnfuld decemberda­g i 2010, har mistet noget af sin sprøde hjertevarm­e tiltraekni­ng.

Selv blandt helt almindelig­e kedelige forstadsfa­milier, der bestemt ikke er kendt for at deltage i politiske diskussion­er, er afstandene nu så store, at naboer holder sig til at blive enige om haekkens højde, og hvornår stakittet skal fornys. Og det er måske det, der skal til, mens vi alle sammen traekker vejret dybt og taeller til 10 og håber på en lysere fremtid for et staekket demokrati i krise.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark