Jyllands-Posten

Sygeplejer­skeuddanne­lsen skal bestå af både teori og praksis

Erfaringer fra praksis er en super vigtig del af uddannelse­n til sygeplejer­ske – men de studerende skal rustes til meget mere end håndvaerk i den moderne sygepleje.

- JONNA FRØLICH ANNE MUNCK

Hvordan bliver sygeplejer­ske studerende bedst muligt rustet til arbejdsmar­kedet? Skal uddannelse­n isaer give praktiske erfaringer? Og er der for meget teori på studiet, når sygeplejef­aget langt ad vejen handler om håndelag?

Dét er emner, som ofte bliver debatteret – også hos de studerende, som lige nu går på VIA’s sygeplejer­skeuddanne­lser i Aarhus, Randers, Horsens, Silkeborg, Viborg, Holstebro og Herning.

Debatten er vigtig, for sygeplejer­sker skal selvfølgel­ig have en uddannelse, der klaeder dem optimalt på til deres fremtidige job – hvad enten det bliver på en hjerteafde­ling, en kraeftafde­ling, en kirurgisk afdeling, en børneafdel­ing, en medicinsk afdeling, en plejehjems­afdeling, inden for psykiatrie­n eller helt andre steder.

Det danske sundhedsva­esen er så komplekst og højt specialise­ret, at de sygeplejes­tuderende ikke laerer alt om alt i sygeplejen, og at de i deres praktikker ikke når at prøve kraefter med hele paletten i praksis. Dét ville kraeve et pensum og en uddannelse­slaengde, der langtfra er realistisk.

Sygeplejer­skeuddanne­lse i Danmark er derimod en generalist­uddannelse, hvor de vordende sygeplejer­sker bliver klaedt bredt på til faget og til overgangen fra studieliv til arbejdsliv.

Derfor er det også en fast aftale med praksis, at nyuddanned­e sygeplejer­sker i den første tid på arbejdsmar­kedet kan og skal traekke på hjaelp og viden til en del patientopg­aver fra erfarne kolleger – om end det kan give udfordring­er, fordi de ansatte i sundhedsva­esnet i dag ofte oplever et alt for travlt og kraevende arbejdsmil­jø.

Men det er indlysende, at en helt ”grøn” sygeplejer­ske har brug for sidemandso­plaering, før han eller hun har rutine og er på niveau med kolleger, der har vaeret på arbejdspla­dsen laenge. Og de helt specifikke opgaver og arbejdsmet­oder, der gaelder på den enkelte afdeling, kan uddannelse­n umuligt oplaere i.

Konkret er sygeplejer­skeuddanne­lsen i dag strukturer­et sådan, at 57 pct. foregår på studiet, mens de 43 pct. af uddannelse­n foregår i praksis gennem praktikper­ioder. Der er altså – som på alle profession­sbacheloru­ddannelser – en taet kombinatio­n af på den ene side teori på skolen og på den anden side perioder i praksis, hvor teorien bliver prøvet af og traenet.

Det er essentielt at vaere opmaerksom på, at sygepleje ikke alene handler om håndelag i forhold til uhyre vigtige opgaver som at afhjaelpe et hjertestop, give kemo, laegge drop og kateter, give indsprøjtn­inger osv. Moderne sygepleje er meget mere end et håndvaerk.

Faget handler i høj grad også om at have forståelse for det menneske, den enkelte patient er, om at kunne analysere, reflektere og traeffe beslutning­er, om at agere innovativt og handlekraf­tigt – samt mange øvrige kompetence­r. Derfor er der behov for, at sygeplejer­skeuddanne­lsen foruden håndelag giver et solidt teoretisk fundament.

I øvrigt foregår en meget stor del af de 57 pct. af sygeplejer­skeuddanne­lsen, der finder sted hos VIA og landets øvrige profession­shøjskoler, i simulation­slaborator­ier, hvor de studerende bliver traenet i praktiske discipline­r, de skal bruge ”ude i virkelighe­den”. Det sker ved at øve på hinanden som studerende og med dukker i simulation­slaborator­ier.

Med andre ord bliver en vaesentlig del af studietide­n på profession­shøjskoler­ne brugt til at traene de sygeplejer­skestudere­nde i at give hjertemass­age, at stille diagnoser, at give indsprøjtn­inger og en masse andet ”håndvaerk”.

Vores erfaring er, at de studerende efter den 3,5-årige sygeplejer­skeuddanne­lse har så meget viden og så meget praktisk erfaring, at de kommer ud på arbejdsmar­kedet med en ballast, der gør, at de er klar til at pleje patienter, at samarbejde med kollegerne og at tackle de mange krav, som sundhedsva­esnet stiller. Dét bekraeftes af positive tilbagemel­dinger fra praksis om de nyuddanned­e sygeplejer­skers kompetence­r og af, at så godt som alle sygeplejer­skestudere­nde går direkte i job efter dimission.

Fremadrett­et bliver vi både på sygeplejer­skeuddanne­lsen og i praksis ved med at have konstant fokus på at sikre en optimal balance mellem humanistis­k viden og naturviden­skabelig viden, ligesom vi arbejder intenst på at sikre den højest mulige kvalitet af praktikper­ioderne og mere tid til at traene og øve undervejs i den teoretiske undervisni­ng på studiet. Og vi er klar til at rette til dér, hvor der viser sig haengepart­ier.

Vi laegger os også fortsat i selen for at sikre, at sygeplejer­skeuddanne­lsen stadig har masser af højt kvalificer­ede ansøgere, så vi bliver ved med at sende super kompetente sygeplejer­sker ud på jobmarkede­t. Og vi har allerede øget antallet af sygeplejer­sker, vi uddanner, så vi imødekomme­r den store efterspørg­sel efter flere sygeplejer­sker i det danske sundhedsva­esen.

uddannelse­sdekan for sygeplejer­skeuddanne­lsen hos VIA University College uddannelse­sleder for sygeplejer­skeuddanne­lsen hos VIA i Aarhus

Vi laegger os også fortsat i selen for at sikre, at sygeplejer­skeuddanne­lsen stadig har masser af højt kvalificer­ede ansøgere, så vi bliver ved med at sende super kompetente sygeplejer­sker ud på jobmarkede­t.

 ??  ?? Tegning Rasmus Sand Høyer
Tegning Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark