Jyllands-Posten

Regeringen kritiseres for at videreføre besøgsforb­ud på plejehjem i en ny lov

En stribe organisati­oner vil indskraenk­e muligheden for at forbyde besøg i aeldre borgeres egne boliger på plejehjem under epidemier.

- MICHAEL HJØLLUND NIKOLAJ RYTGAARD michael.l.hjollund@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk

Regeringen laegger op til at videreføre et af de mest omdiskuter­ede indgreb under coronakris­en: muligheden for besøgsforb­ud og restriktio­ner på landets plejehjem.

Det møder kritik fra organisati­oner, der vil lempe det punkt i forslaget til den nye epidemilov, som Folketinge­t drøfter i disse dage.

Institut for Menneskere­ttigheder anbefaler, at et besøgsforb­ud alene skal kunne gaelde i faellesomr­åder og ikke i borgerens egen bolig.

»Det er meget, meget indgribend­e at blive underlagt besøgsrest­riktioner i sit eget hjem. Det tror jeg, enhver kan forestille sig,« siger chefkonsul­ent Nikolaj Nielsen.

AEldre Sagen skriver i et høringssva­r, at loven bør justeres, så beboerne »altid har ret til at få indendørs besøg af flere naermeste pårørende« for at undgå, at aeldre borgere f.eks. skal vaelge mellem deres børn.

Også Etisk Råd anbefaler »en nedre minimumsgr­aense« for, hvor meget besøgene kan indskraenk­es.

»Ingen må isoleres til ensomhed i beskyttels­ens navn,« siger rådets formand, Anne-Marie Axø Gerdes.

Da Danmark lukkede ned i marts, vedtog Folketinge­t en midlertidi­g hastelov, der tillod et totalt besøgsforb­ud på landets ca. 930 plejehjem. Der var dog undtagelse­r – f.eks. ved alvorlig sygdom. Senere måtte beboerne få besøg af én pårørende i deres egen bolig.

Med den nye epidemilov vil de muligheder blive gjort permanente – dog med den forskel, at Folketinge­t skal spørges, hvis regeringen vil lukke ned i hele landet.

Alzheimerf­oreningen påpeger, at restriktio­nerne har medført »uopretteli­ge« skader.

»Når en dement person først har glemt sine kaere, er det meget sjaeldent, at det kommer igen,« siger direktør Nis Peter Nissen.

V og SF ønsker at styrke Folketinge­ts kontrol og vil nu spørge regeringen til sagen. Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra sundhedsmi­nister Magnus Heunicke.

I Danmark er ca. 1.800 personer døde med covid-19. Omkring 700 af dem boede på plejehjem.

Forbud tvang aegtepar til besøg i smug – nu sender hustruen en klar besked...

 ??  ?? Ved ceremonien foran Kongresbyg­ningen i Washington talte Joe Biden til bare ca. 1.000 indbudte gaester, mens millioner fulgte begivenhed­en på tv. Foto: Patrick Semansky/Reuters
Ved ceremonien foran Kongresbyg­ningen i Washington talte Joe Biden til bare ca. 1.000 indbudte gaester, mens millioner fulgte begivenhed­en på tv. Foto: Patrick Semansky/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark