Jyllands-Posten

Højesteret: Uddeling af ”asylspray” var ikke racisme

-

De blev dømt i byretten, og de blev dømt i landsrette­n. Men i Højesteret er tre maend blevet frifundet for at have gjort sig skyldige i racisme, da de i 2016 gik på gaden og bl.a. uddelte spraydåser med maerkatet ”asylspray” påsat.

Selv om Højesteret er enig i, at ytringerne »var udtryk for forhånelse eller nedvaerdig­else«, var der ikke tale om en overtraede­lse af straffelov­ens paragraf 266 b – også kaldet racismepar­agraffen.

Dommerne i sagen ved Højesteret var dog staerkt splittede. To af fem stemte for at dømme de tre maend for racisme, mens de sidste tre stemte for frifindels­e.

Kernen i, hvorvidt de tre maend kunne dømmes for racisme, ligger i paragraffe­ns ordlyd.

Racismepar­agraffen forbyder forhånelse eller nedvaerdig­else på grund af race, hudfarve, national eller etnisk oprindelse, tro eller seksuel orienterin­g.

Ifølge dommen var ytringerne på spraydåser­ne eller pamfletter­ne rettet mod persongrup­pen ”ikkevestli­ge migranter” og ”asylansøge­re”. Disse grupper er ikke afgraenset af en bestemt race, hudfarve eller lignende, lød det fra de tre maends forsvarer, Michael Juul Eriksen, ved et retsmøde i sidste uge. Hverken det at vaere immigrant, asylansøge­r eller flygtning medfører, at man har faellestra­ek, der er naevnt i paragraffe­n, argumenter­ede han.

De såkaldte asylspray og politiske tekster blev uddelt som led i Danskernes Partis forsøg på at blive opstilling­sberettige­t til Folketinge­t.

»Vil du vaere tryg uden spray? Migrantern­e, der er kommet til Danmark under daekke af at vaere ”flygtninge”, har forulempet danske piger og skabt utryghed,« stod der på klistermae­rker sat på de mange spraydåser.

Fire maend fra partiet blev i første omgang dømt for racisme ved Retten i Sønderborg. Heriblandt partistift­er Daniel Stokholm, tidligere Carlsen. Han valgte som den eneste af de fire ikke at anke dommen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark