Jyllands-Posten

Forsamling­sforbuddet gaelder også i private garager

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Boligen er ukraenkeli­g, fastslår grundloven. Og derfor gaelder forsamling­sforbuddet ikke i private hjem og haver. Men det kommer måske som en overraskel­se, at man alligevel kan blive straffet for at samles for mange inden for sin egen matrikel.

Private garager, lader, maskinhuse og andre lignende bygninger, som ikke bruges til beboelse, er nemlig ikke undtaget fra forsamling­sforbuddet. Her risikerer man altså en bøde, hvis man samles flere end fem personer.

Det bekraefter Rigspoliti­et i et svar til Jyllands-Posten på baggrund af en konkret sag fra Lyne i Vestjyllan­d, hvor 25 personer har fået bøder for at holde en spontan fest i en ”hyggestue” bagerst i en gårdejers garage.

Gårdejer: Ikke ulovligt

»En persons private bolig i forsamling­sbekendtgø­relsens forstand omfatter ikke det samme som personens matrikel. Det vil sige, at lader, skure mv., der er en del af en persons private ejendom, som udgangspun­kt ikke er en del af den pågaeldend­es private bolig, og at forsamling­sforbuddet derfor vil vaere gaeldende de pågaeldend­e steder,« oplyser Rigspoliti­et.

Bødestraff­en er 2.500 kr. i førstegang­stilfaelde.

Gårdejeren, Henk Streefkerk, siger til TV Midtvest, at han ikke mener, at han og vennerne gjorde noget ulovligt, da de holdt fest i garagen. Han har angiveligt ikke taenkt sig at betale bøden.

»Hvis jeg går ind og laeser reglerne, så laeser jeg det som, at hvis det er et arrangemen­t, som er offentligt tilgaengel­igt, så må man som maksimum vaere fem personer. Om private hjem står der tydeligt, at det er anbefaling­er,« siger han.

Hvis de 25 unge havde rykket festen ud i haven, havde sagen formentlig vaeret en anden. Her gaelder nemlig ”kun” en kraftig opfordring fra myndighede­rne om, at fester og fejringer ikke afholdes med andre end den naermeste, snaevre omgangskre­ds.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark